Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Nem lesz vagyonadó és országos ingatlanadó sem

Jövőre életbe léphet az evát felváltó új vállalkozói adó, ez a lehetőség a termeléssel foglalkozó társaságokat várja majd. Vagyonadót és országos ingatlanadót nem vet ki a kormány.
A jövőben adókedvezménnyel támogatnák a munkaerőpiac nehéz helyzetű szereplőinek elhelyezkedését, jövőre életbe léphet az evát felváltó új vállalkozói adó, ez a lehetőség a termeléssel foglalkozó társaságokat várja majd, de vagyonadót és országos ingatlanadót sem most, sem később nem vet ki a kormány - nyilatkozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Balog Ádám a lap hétfői számában elmondta: a válság mindenki számára világossá tette, hogy csak azok az államok maradhatnak talpon, amelyekben a lakosság döntő része dolgozik, és állását be is jelenti. A tapasztalatok alapján kimondható, hogy leginkább az egykulcsos rendszer serkenti a legális munkavállalást - jelentette ki.

Nyilvánvaló gazdasági törvényszerűség, hogy a kisebb adót könnyebb kigazdálkodni - válaszolta a mikéntet firtató kérdésre. Az sem vitás, hogy egy-egy munkavállaló felvétele előtt a vállalkozások leginkább azt vizsgálják meg, hogy mennyibe kerülne nekik az új ember, s a fejlesztésből, a megrendelésekből remélt haszon elegendő fedezetet nyújt-e az érintett bérére és a közterhekre. A tavaly óta élő adórendszer a korábbinál kevesebbet kér, a vállalkozások könnyebben mondhatnak igent a létszámemelésre - mondta.

Az adójóváírás eltörlése miatt bekövetkező bércsökkenésre vonatkozó kérdésre kifejtette: a kormányzati intézkedések nyomán tavaszra az érintettek nagyobb részének rendeződött a bérhelyzete, háromnegyedük már most annyit vagy többet kap, mint tavaly, és jó esély mutatkozik arra, hogy nyáron a többi munkavállaló többsége is megkapja a megfelelő béremelést.

A családi adókedvezménytől azt várják, hogy legkésőbb 2013 végére kifejti hatását - mondta a helyettes államtitkár.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék attól fél, a különadók miatt leáll a hitelezés, lefullad a gazdaság, azt válaszolta: ilyesféle félelmekről nagyjából két éve hallani, előzetes vizsgálódásaik azonban nem jeleztek drasztikus következményeket. Sőt a lakosságtól és a gazdasági szereplőktől elvont összes adó nagysága az elmúlt két évben nem nőtt, 2013-ban pedig némileg csökkenni fog - tette hozzá.

A egyszerűsített vállalkozói adó megszüntetéséről még nem született döntés, terveik szerint azonban a jövő év elején életbe lép az új adózási megoldás, amely "megtartja az eva helyes alapgondolatát, de elhagyja a kétes részleteket" - ismertette. Az új módszerhez reményeik szerint legalább két-háromszázezer cég és vállalkozó csatlakozhat majd, Balog Ádám szerint "a lehetőség a termeléssel foglalkozó társaságokat várja".

Olvasóink írták

 • 14. gjozsi88 2012. június 04. 16:13
  „Központi lehet, hogy nem lesz, de az önkormányzatok forrás elvonása okozta kényszer bevezetteti helyi szinten! Az adó fizetési kötelezettség , mint teher, mint fogyasztás elöl elvett források, független a befizetési címtől!
  Azaz teljesen mindegy, hogy milyen csekkenb kell befizetni.....az adó!”
 • 13. gjozsi88 2012. június 04. 16:11
  „bojtár
  12!
  Persze ha a Jobbik kilépne az unióból a cégfelszámolási adatok az azonnal bekövetkező versenyhátrány okán elvesztett piacok miatt az általad idézett adatok sokszorosát eredményezné!”
 • 12. bojtár 2012. június 04. 14:36
  „http://barikad.hu/dueboeroeg_a_gazdasag_cegfelszamolasi_rekord-20120604”
 • 11. KissG22 2012. június 04. 13:17
  „Az egykulcsos adóval az a baj hogy megint nem az egyszerű embert segítik...
  Pedig a gazdagok már nem tudnak többet fogyasztani pl nem kell neki 5. vagy 6. autó...
  A Fidesz kegyetlen nagy mellényaulása az adóval kapcsolatban megint csak az ha több marad a gazdagnál az nem Mo. költi el hanem pl. Tunéziában... Így megint nem élénkítik a belső fogyasztást, növekedést...
  Mai Mo-n folyamatosan csökken az életszínvonal ---> jó nyelvtanulást mindenkinek... sajnos!!!”
 • 10. LAZA 2012. június 04. 12:54
  „5.Ez az ember egy NEMZETŐ HŐS!
  Az egyetlen tisztességes,becsületes a hazáját és annak lakóinak többségét valóban szerető és értük tenni akaró fideszes vezető!
  Ilyen emberből kellene nagyon de nagyon sok,mindegyik oldalon!
  Sajnos csak az ellenkezőjére van a legtöbb példa.
  Ezzel a gonosz,bosszúálló társasággal szembefordulni?
  Hát nem semmi.
  Nagyon kéne rá vigyázni,nehogy valami "véletlen" baleset érje.
  Ja, meg a vagyon adó és az ingatlanadó?
  Persze,hogy nem lesz.
  Az utolsó mentsvárát a gazdagokat veszítené el vele a fidesz,
  meg hát saját magukat sem nagyon akaródzik megfejni.
  A többi a szokásos hablaty.
  Tíz éve halljuk a csodásnál csodásabb igéreteket,csak valahogyan mindig minden a visszájára fordul el.
  Persze a gaz komcsik(fideszben vannak a legtöbben)mindig minden jót megakadályoznak!
  Az EU-ról és az IMF-ről nem is beszélve.
  Micsoda gazemberek!
  Jogbiztonságot, kiszámíthatóságot,tervezhetőséget meg hasonló baromságokat követelnek.
  Az általunk befízetett pénz ötszöröséért cserébe.
  Azt nekik.Mi szabadságharcosok vagyunk és mindig mindenki ellen harcolunk aki nem azt mondja,hogy viktor a zseni!”
 • 9. öröksoproni 2012. június 04. 12:38
  „Nem is országos az adó, hanem települési. Sopronban is van ingatlanadó, nem? Legfeljebb kitaláltak egy másik nevet neki.”
 • 8. ISU 2012. június 04. 11:48
  „Vagyonadót és országos ingatlanadót nem vet ki a kormány.

  Kár pedig, mert az őket is érintené !
  Egyből megoldódna a jelenlegi gond, hogy honnan vegyenek el és milyen adót vezessenek még be.
  Az egykulcsosnak kikiáltott SZJA -t is vissza állíthatnák, egyből beindulna a fogyasztás és a gazdasági növekedés is kedvező irányba mozdulna el.
  Korrupció !!!
  Húzzanak el !!!”
 • 7. ISU 2012. június 04. 11:36
  „"A tapasztalatok alapján kimondható, hogy leginkább az egykulcsos rendszer serkenti a legális munkavállalást "
  Ez a fityesz hazugság megint hibás megállapítás.

  Sőt a lakosságtól és a gazdasági szereplőktől elvont összes adó nagysága az elmúlt két évben nem nőtt, 2013-ban pedig némileg csökkenni fog - tette hozzá.
  Lehet, hogy nekik a 28 adó bevezetése nem vont el jövedelmet éppen az egykulcsosnak kikiáltott SZJA miatt, de a bérből és fizetésből egyik napról a másik napra élőknek nagyon fájdalmas elvonásokat jelentett.Ezek után még azt merik nyilatozni, hogy jövőre csökkeni fog.Újabb adók bevezetésén dolgoznak, biztosan a kiskeresetűek adóvisszatérítést fognak kapni.Hát ezek biztos, hogy nem normálisak.”
 • 6. bojtár 2012. június 04. 10:48
  „230 millió forintot költ "szakértőkre" a BVK
  A főváros közműcégeit tömörítő Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) az idén 230 millió forintot szán szakértőkre. A 15,3 millió forint adózás előtti eredményt produkáló cég a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tárgyalt beszámolója szerint olyan feladatok elvégzéséhez veszi igénybe külső szakértők szolgáltatásait, amelyek speciális szakértelmet igényelnek, eseti jelleggel merülnek fel, vagy törvény kötelezi őket erre.
  Az ilyenformán megrendelt szolgáltatások részben a holding funkció ellátásához, részben a BVK alapműködéséhez, valamint a csoportszintű beszerzések lebonyolításához szükségesek. Például 18 millióért rendeltek a vezérigazgató számára általános és jogi tanácsadást, 2,4 millióért vizsgáltatták felül a közszolgáltatási szerződéseket, 18 milliót költöttek a Rác fürdő ügyére, 18 milliót a vízművek részvényekhez kapcsolódó tanácsadásra, egymilliót jövedelemfelmérésre, négymilliót marketingtanácsadásra, másik négymilliót arculattervezésre és nyolcmilliót adótanácsadásra.
  A külső szolgáltatások összértéke - szakértők, számlavezetés stb. - az előzetes tervek szerint meghaladja a 259 millió forintot. Ez 160 millióval több a tavalyinál. A társaság alaptevékenységének ellátására, egyebek között az egységes csoportszintű szabályozásra, közös képzésekre, a kollektív szerződések felülvizsgálatára, új létszámgazdálkodási és egyéni értékelési rendszer, valamint beszerzési szabályzatok kidolgozására az idén jóval többet költenek. Egész pontosan 939 milliót emészt fel a cég idei üzleti terve szerint.
  A Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott beszámoló szerint a holding funkciók ellátásának költsége 507 millió forintról 870 millióra nőtt az idén, ezt az ügyfélszolgálat és a szelektívhulladék-gazdálkodási projekt 939 millióra emeli. A kiadások növekedése alapvetően a munkavállalói létszám bővítéséből és a szakértők nagyobb értékű igénybevételéből fakad. A cég tavaly 27 főt foglalkoztatott, de az idén 39 főre tornázzák fel a létszámot. Bérre és a béren felüli juttatásokra 537 milliót fizet ki a főváros takarékoskodás okán létrehozott cége. De ez nem a teljes összeg, mert az ügyfélszolgálaton dolgozó és a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó munkavállalókat ebbe nem számolták bele.
  A beszámoló külön kiemeli, hogy egy ilyen csoportirányító anyavállalatnál a magasan képzettek foglalkoztatása dominál. A 39 fős cégnél négy igazgatóság és négy projektiroda működik a vezérigazgató stábja mellett. A növekvő létszám miatt újabb irodákat bérelnek a fővárosi önkormányzattól, és az idén kiépítik a saját számítógépes rendszerüket, valamint önálló weboldalt készítenek.
  A főváros szintén százszázalékos tulajdonában álló, üzemszerű működését 2011 második felében megkezdő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tavaly 964,7 millió forintos árbevételt ért el, ennek 98,5 százaléka a fővárosi önkormányzattól származik. A költségek 80 százalékát a 128 alkalmazott bérköltsége tette ki. A tavalyi prémiumok kifizetését - jelen beszámoló elfogadásáig - felfüggesztették, de a szerdai közgyűlési jóváhagyás megnyitotta az utat. A kiadások fennmaradó 25 százalékát az iroda és számítógép-bérleti díjak, továbbá szakértői szolgáltatások költségei tették ki. A cég adózás előtti eredménye 4,3 millió forint volt.”
 • 5. bojtár 2012. június 04. 10:48
  „Így oszt földet a Fidesz: a saját képviselőjüknek 496 hektár, gyesen lévő műkörmös kismamának 246 hektár

  A korrupció mellett a bűncselekmény gyanúja is felmerül - írta a hét végén nyilvánosságra hozott 30 oldalas jelentésében a Fidesz agrárprogramját jegyző politikus. A dokumentum neveket, elnyert földbirtokokat, táblázatokat s grafikonokat tartalmaz. A leköszönt államtitkár egyebek közt azt állítja: az eredeti tervek szerint a helyi gazdálkodók között osztották volna szét a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó több ezer hektárnyi földet. Azonban a pályázatot néhány órával annak lejárta előtt politikai nyomásra visszavonták, a nemzeti park igazgatóját pedig kirúgták.
  Az új pályázatot a volt államtitkár szerint másfajta szempontrendszerek alapján írták ki, kihagyták például a korábban 200 hektárban maximált korlátozást, ami után a terület nagyobb részét három pályázó ,,zsebelte be".
  A legnagyobb nyertes egy tiszaújvárosi fideszes képviselő lett, akinek cége 496 hektárt kapott húsz évre. A gazdálkodással korábban sosem foglalkozó politikus néhány nappal a pályázati határidő lejárta előtt költöztette cégét Mezőcsátra, hogy megfeleljen a feltételeknek - számolt be a Népszabadság.
  A másik két nagy nyertes (egyikük 465, a másikuk 434 hektárhoz jutott) egy minisztériumi államtitkárral hozható kapcsolatba Ángyán szerint. Nem panaszkodhat az a gyesen levő kismama sem, aki műkörömépítőként 246 hektárhoz jutott mindenféle gazdálkodási tapasztalat nélkül. A szakpolitikus szerint ő is másvalakinek a nevében pályázott.
  - Egy több száz hektáros terület évente több tízmillió forintos hasznot biztosít anélkül, hogy bármiféle tevékenységet folytattunk volna - magyarázta el a Blikknek egy névtelenséget kérő agrárszakértő. - Egy hektárra 100 ezer forint földalapú támogatás igényelhető, a bérleti díj pedig csupán 25 ezer forint, és további 10 ezer forintból biztosítható, hogy ne gazosodjon el túlságosan a terület. Tehát egy 500 hektáros területből évi több mint 30 millió forintos haszna lehet az új bérlőnek.
  - Ráadásul földbérleteseknek elővásárlási jogot biztosít a készülő új földtörvény, akkor három-négyszeres áron adhatják el birtokukat, mivel 2014-re meg kell nyitni a földpiacot a külföldiek előtt, ami árrobbanást idézhet elő az előrejelzések szerint - hívta fel a figyelmet a szakértő.”
 • 4. klotzild 2012. június 04. 10:10
  „"háromnegyedük már most annyit vagy többet kap, mint tavaly" ---> Mindenki jobban jár az új rendszerrel?

  Aki a régi 17 %-os adókulcsnál nem jelentette be a dolgozót, az a 16%-nál miért tenné másképp?”
 • 3. load 2012. június 04. 09:39
  „Jó hír a gazdagoknak.
  Majd fizetnek a szegények.”
 • 2. kenderice 2012. június 04. 08:30
  „Hisz valaki még ennek a hazudozó, tolvaj bandának!”
 • 1. bojtár 2012. június 04. 08:29
  „hazudnak reggel ,délben,este úgy mégis honnan szednek össze 600milliárdot mert az idein túl jövőre ennyit kell beszedniük?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonták a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetőjének kinevezését

Hatala József országos rendőrfőkapitány június 1-jei hatállyal - indoklás nélkül - visszavonta… Tovább olvasom