Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Nem lesz több a reálhozam

Bár a reálhozam-elszámolás alapjául szolgáló május utolsó napján huszáros rohamot indított a részvénypiac, az elemző szerint a már ismert január végi összegünknél nem lesz több a kifizetés.

A postás százezer forintig házhoz viszi a reálhozamot, melyet egy családtag is felvehet: aki megfeledkezik róla, annak az állami alapba kerül a pénze.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza szerint örvendetes a hazai részvénypiac május végi szárnyalása, mert ez a nap a nyugdíjpénztári reálhozamok elszámolásának értéknapja. „Huszáros rohammal zárta a májusi hónapot a hazai részvénypiac – írja Suppan Gergely , a TakarékBank vezető közgazdásza elemzésében. – A hazai részvények szárnyalása azért is örvendetes, mivel a nyugdíjpénztári portfóliók reálhozamának elszámolása a május 31-i értéknaphoz kötődik" – hangsúlyozta.

A helyzet azonban nem ennyire rózsás. Suppan Gergelytől a Kisalföld azt kérdezte: miként változhatott a reálhozam az ismert január 31-i állapot óta?

„Sajnos azt gondolom, az akkori összeghez képest nem lesz több a reálhozam, igaz, talán kevesebb sem. A tőzsdén az április végi emelkedést a május lerontotta. Igaz, a magyar állampapírok jól teljesítettek, de a tőzsdei oldal kevésbé. Úgy látom: a reálhozam nagyjából mindenkinek akkora lesz, amekkorát az év eleji állapotoknál látott" – mondta az elemző.

A magánpénztáraknak volt tagjaik vagyonát június 1. és 12. között kell – a május 31-i állapot szerint – a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadniuk. Legkésőbb augusztus 31-ig megkapják reálhozamukat (valamint a tagdíj-kiegészítést) azon volt magánpénztári tagok, akik visszaléptek az állami rendszerbe. Akik május 31-ig nem rendelkeztek a nekik járó tagi kifizetésekről, azoknak a lakcímükre küldik el a pénzt. Vigyázni kell azonban: az át nem vett összegeket a nyugdíjkasszáknak 30 napon belül, de legkésőbb 2011. november 20-ig át kell utalniuk a Nyugdíjbiztosítási Alapnak.

Ez a gyakorlatban a következőképp néz ki. Ha a reálhozam meghaladja a százezer forintot, akkor azt a kézbesítő ki sem viheti: egy értesítőt kap az illető, hogy melyik postán, mikortól meddig veheti fel ezt az összeget. Ha ez százezer forint alatti, akkor azt egy családtag is átveheti. Abban az esetben, ha a kézbesítő senki nem talál otthon, akkor egy értesítőt hagy, hogy tíz munkanapon belül melyik hivatalban vehető át a pénz. Az állami nyugdíjbiztosítóhoz visszalépők 95–96 százaléka egyébként a korábbi információk szerint készpénzben szeretné a reálhozamát felvenni.

Olvasóink írták

  • 2. knifemaster 2011. június 03. 22:26
    „A január végén számomra ismertetett reálhozam összeg: 0 forint”
  • 1. dünnyögő 2011. június 03. 20:31
    „Tökmindegy, hogy mennyi a reálhozam, ha csak akkor tudjuk meg, amikor kézhez kapjuk.
    Addig bármennyi lehet. No és bármennyit eltehetnek belőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzike és Bea bajban - adócsalás miatt vádat emeltek ellenük

A vádirat szerint G. Gy. és felesége 22,2 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek azzal, hogy… Tovább olvasom