Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem lesz kötelező a töri érettségi?

Történelemtanárok Egylete szerint tévedés lehet a közoktatási törvény koncepciójában szereplő azon passzus, amely a szakközépiskolákban kötelezőből választhatóvá tenné a történelemérettségit.

Történelemtanárok Egylete (TTE) szerint csakis tévedés lehet a közoktatási törvény koncepciójában szereplő azon passzus, amely a szakközépiskolákban kötelezőből választhatóvá tenné a történelemérettségit.

A szervezet MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalása szerint egyetértenek azzal, hogy az érettségi vizsga a felkészítő iskolatípustól függetlenül egységes vizsgának tekintendő. Elengedhetetlennek tartják ugyanakkor, hogy a történelem - mint a nemzeti önismerethez, kultúrához alapvető ismereteket tartalmazó ismeretkör s a jelenben való eligazodáshoz elengedhetetlen (egyúttal alapvető kompetenciákat fejlesztő) tantárgy - továbbra is kötelező érettségi vizsgatárgy legyen.

A szervezet szerint mindennek ellentmond, hogy a tervezetben az szerepel: a szakközépiskolákban a történelem (és a matematika) kötelezőből választható érettségi tárggyá válhat. Miklósi Lászlónak, a TTE elnökének közlése szerint a tervezet 37. oldalán az szerepel: "Szakközépiskolákban a szakképzettség megszerzéséhez - a magyar nyelv és irodalom, valamint az idegen nyelv kivételével - egy kötelező és egy kötelezően választandó tantárgy helyett szakmai tantárgyat kell választani."

"Meggyőződésünk, hogy a történelemérettségi részleges eltörlése csak tévedés lehet" - olvasható az állásfoglalásban. Arra kérik a minisztériumot, ezt módosítsa, s a javított anyagot tekintse magáénak.
A Történelemtanárok Egylete készen áll arra, hogy az érettségi tárgy jellegében, tartalmában egyeztessen a minisztériummal - zárul az állásfoglalás.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. momentan 2011. február 22. 16:37
  „Érdekes a cikk ezen része:
  " a tervezetben az szerepel:.....Szakközépiskolákban a szakképzettség megszerzéséhez - a magyar nyelv és irodalom, valamint az idegen nyelv kivételével - egy kötelező és egy kötelezően választandó tantárgy helyett szakmai tantárgyat kell választani."
  A Szakközépiskolákban jelenleg tudtommal nem lehet közvetlenül szakképesítést szerezni. Ehhez érettségi után 1-2 év szakmai képzésen kell részt venni és vizsgákat kell tenni.
  Ezeket a vizsgákat pedig a szaktárgyi érettségi nem váltja ki.
  A szaktárgyi érettséginek akkor van szerepe és fontossága, ha azonnal szakképesítést is adna a szakközépiskola, mert akkor ez felelne meg a szakvizsgának, vagy, ha a szakirányú felsőfokú képzési hely felvételiként elfogadná.

  Én örülnék, ha újra 4 év alatt érettségit és szakmát is szerezhetnének, mint régen, amikor ez természetes volt, és senki nem kérdőjelezte meg a történelem érettségi szükségességét sem.

  A történelem ismerete az általános műveltség része.
  Az érettségi pedig egy fontos és komoly mérőpont kellene, hogy legyen.
  Aki ezt félvállról veszi, arról miért hisszük el, hogy a 4 éves tanulást nem bliccelte el?
  És ez érvényes minden vizsgára, legyen az szakmai-vagy diploma.”
 • 31. fuggetlen 2011. február 22. 14:58
  „Janus!
  Lehet, hogy téged, és még sok más embert nem érdekelnek a pénzügyi dolgok, pedig kellene! Nézzük, csak meg hány háztartásban tudnak megfeleően gazdálkodni a saját bevételeikkel, vagy, hányan vettek fel az indokoltnál kedvezőtlenebb hitelt (Nézzük pl. a svájci frankosokat)? Hányan vállalják túl magukat a hitelfelvételkor? Pedig a kapitakizmus a tőkéről, a pénzről szól! Az iskolának az a feladata (kellene, hogy legyen), hogy az életre tanítson meg, a speciális tudást meg tanítsák az egyetemeken!”
 • 30. poto 2011. február 22. 14:22
  „Szép jövő elé nézünk !”
 • 29. babyangyal 2011. február 22. 13:02
  „A történelem akkor lenne fontos ha tanulnánk belőle! Elméletben a történelem ad egy alap műveltséget de a gyakorlatban ez nem látszik,persze kivételek mindig akadnak.Szerintem túl sok felesleges dolgot tanítanak,reformálni kellene az oktatási rendszert!És ami még fontos lenne,hogy gyakorlati tudást szerezzenek a diákok az iskolai rendszer keretében az egyes foglalkozásokkal kapcsolatban,hogy jobb döntést tudjanak hozni a jövőjükkel kapcsolatban!”
 • 28. janus 2011. február 22. 08:44
  „ebben az adoevallas az ami nem izgat nem is fog izgatni ugyhogy ez hidegen hagy miattam 1szamot is lehtbeleirni akkorse.

  Amugy az ilyen allami dolgokat baratsagosabb nyelvezetbe is meglehetne fogalmazni vagy adjak hozza cd a magyar joggyujtement”
 • 27. Filtec 2011. február 22. 08:39
  „Ki tudja eldönteni, hogy mi a felesleges egy középiskolában?
  Ha kémikus leszek, akkor lehet, hogy az irodalom.
  Ha tesi tanár, akkor szinte minden.
  Ha történész, akkor a matematika, fizika, kémia, biológia.
  Ha ács állványozó, akkor meg kell a matematika, fizika, biológia (fák tulajdonságai...)

  Egy szóval butaság kijelenteni, hogy sok felesleges dolgot tanulnak a mai középiskolások.
  Ki ezt használja fel belőle a továbbtanulásakor, ki azt.

  Az általános műveltséghez mind hozzátartozik. Az a baj, hogy keveset olvasnak a mai fiatalok.
  Amit olvasnak, az sem papíralapú könyv, hanem a NET, vagy divatújságok.

  A gyermek kis korában napi szinten kell az ágya mellett mesélni a gyerekeknek. Ez a legjobb memória torna, szókincs-fejlesztő, persze később az olvasás.”
 • 26. Lobbo71 2011. február 22. 06:28
  „"En szemely szerint nem is akarok kitolteni egy adobevallast es nem is erdekel mi hogyan van elviszem olyannak aki ert hozza es fizetem."

  Pont ez a baj. Ha tudnád, hogy egy szja bevallást hogyan kell kitölteni, elszörnyednél, hogy van olyan ember, aki ezért pénzt kér. 3 db számot kell beírni...”
 • 25. zsukov 2011. február 22. 04:36
  „Itt valaki nagyon barom !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 24. janus 2011. február 21. 23:28
  „10. Lobbo71 2011.02.21. 16:23
  Használható tudást kellene adni az iskolában, nem felesleges dolgokat. Pl. megnézném, hány 18 éves gyerek tudna kitölteni egyedül egy adóbevallást vagy megírni egy motivációs levelet.

  En szemely szerint nem is akarok kitolteni egy adobevallast es nem is erdekel mi hogyan van elviszem olyannak aki ert hozza es fizetem.
  Ugyan akkor a tortenelem az meg memoria erositonek is jo illetve megnezhetjuk benne mien korok hol mit hibaztak es a multbol tudunk tanulni is
  szerintem a kommonikacionak nincs ertelme az aztan egy ertelmetlen nemis tudom mi”
 • 23. RickCartman 2011. február 21. 21:54
  „Él-jen a kor-mány, él-jen a Párt! (Ennyit elég lesz megtanulni, oszt jónapot)”
 • 22. háté 2011. február 21. 20:45
  „Igen ez a nemzeti narancspárt, újabb nemzetellenes kirohanása.

  De, ez is a mai magyar valóság/történelem/ része!

  A mai valóság, amikor rendelésre üldözik a magyart!--döbbenetes összefonódás a magyar- és a tót belügy között. Viktorcézárék keze átnyúlt a gúnyhatáron, semmit nem tudnak elviselni, ---ami nemzeti.
  Elmaradt a III. Magyar Nemzeti Est
  http://felvidek.ma/index.php?option=com_content&view=article&id=27104:elmarad-a-iii-magyar-nemzeti-est&catid=1:koezelet&Itemid=110”
 • 21. BsBe 2011. február 21. 20:27
  „k29680 2011.02.21. 13:56 nagyon is igaza van. Sajnos a mai fiatalok (elnézést a kivételtől) nagyon nincsenek tisztában történelmünkkel, még így sem, hogy kötelező. A történelmünk, akár milyen is, a mi múltunk, minden formában, akár dicső, akár nem.
  Ha már nem lesz az, nagyon sok lesz az olyan felnőtt, aki nem fogja tudni, (már ma is sok van... ki volt pl. II. András, vagy ki volt Dózsa György, Petőfi vagy akár István király.
  Csak én látom ezt elkeserítőnek?”
 • 20. machers 2011. február 21. 20:25
  „Vigyázz annobon!
  Elemér fel fog tenni az étlapra. Angolul csak ő tudhat.
  Szerinte.”
 • 19. Agent 2011. február 21. 19:49
  „18, ahogy írtam szerintem a történelem érettségit ha csak egy kis fogalma volt az embernek a tételekről, a történelem atlasz segítségével hármasra lazán lehetett abszolválni:)”
 • 18. Stewe 2011. február 21. 19:25
  „Csak a töritanulással volt bajom a középsuli évei alatt, sosem láttam át dolgokat, iszonyu energiába került a megtanulása. gyakorlatilag végig csak törit tanultam, és igy is alig lett meg az érettségi. én támogatom a felvetést...”
 • 17. mecsoka 2011. február 21. 18:36
  „#16 szakközépbe jártam, 6tárgyból érettségiztem. Kötelezően: magyar, matek, töri, német + 2 választható (csak papíron, nekünk ezek kötelezőek voltak): infó és társadalomismeret német nyelven.
  Nehogy már ne férjen be egy szakmai tárgy anélkül, hogy a törit és a matekot kigolyózzák!”
 • 16. oaxacaca 2011. február 21. 18:24
  „Ha jól értettem, akkor a koncepció csak a szakközépiskolákra vonatkozik. Ahol alap+szaktantárgyakból is kell érettségizni. Vagyis ha az a kérdés, hogy töri vagy statisztika legyen-e a leendő/jövendőbeli könyvelőm érettségi tantárgya, akkor nem a töri fog nyerni.
  Mindemellett aki az általános műveltség megszerzésére nagyobb hangsúlyt fektetve tűzött ki célt, az nem szakközépiskolába jár, sztem, tehát töriből változatlanul fog érettségizni.”
 • 15. mecsoka 2011. február 21. 18:14
  „A kötelező matek érettségit sem eltörölni kéne, hanem pl pénzügyi ismereteket tanítani a keretein belül és továbbra is kötelezőnek meghagyni. A töriben is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a jelenkori történelemre (amire általában sosem jut idő) és akkor talán nem lenne ekkora sötétség egyesek fejében.”
 • 14. annobon 2011. február 21. 17:33
  „Maximálisan ellenzem! A történelem érettségi mindig is hozzátartozott a magyar oktatási rendszerhez! Ilyen alapon a magyart is választhatóvá tehetnék, hiszen az angollal is el lehet boldogulni kis hazánkban. Lásd: megyek soppingolni, fészbúkolok, nagyon kúl volt, csak lájtosan, lájkolok, dizájnos, centerhalf, bal bekk, zéró kóla, mekcsiken, csetelni fogok, VIP (víájpí), és ezer hasonlóval lehetne a sort folytatni.

  U.i.: mielőtt bárki belekötne, direkt írtam fonetikusan a szavakat, némi iróniával fűszerezve. Természetesen tudom, hogy pl. a kúl = cool!”
 • 13. pörkölt 2011. február 21. 16:55
  „az új világrend része...”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Századvég értékelte az Obán-beszédet

A Századvég értékelte Orbán Viktor miniszterelnöki beszédből tükröződő új politika és formálódó… Tovább olvasom