Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Nem lehet elég korán kezdeni

Háromnapos madárgyűrűzés kezdődött tegnap a gyirmóti óvoda udvarában. A hagyományos természetvédelmi programra ezerötszáz gyermeket várnak, főként a győri, Győr környéki intézményekből. Az apróságok örömére az első – Holt-Rábánál felállított – hálóba akadt madárka egy nemrég érkezett színes cigány csuk volt.
Szerencsés helyzetben vannak a gyirmóti gyerekek. A helyi művelődési központ óvodai egységében a Dunántúlon is egyedülálló környezet- és természetvédelmi program szerint oktatják-nevelik az apróságokat. A Fertő–Hanság Nemzeti Park pannonhalmi tájvédelmi körzete kínálta lehetőségeiket hagyományos tavaszi programként évek óta megosztják más óvodásokkal is.
A madárgyűrűzés első napján háromszáz apróság látogatott Gyirmótra a győri, Győr környéki óvodákból, de később Tétről, Gönyűről, Écsről, Ravazdról és Kimléről is várnak érdeklődő vendégeket. A Holt-Rábánál felállított fogóhálókba az egyik első fennakadt „áldozat” egy nemrég érkezett cigány csuk volt. A színes madárkáról Bőhm András mesélt a gyűrűzőasztalt körbeálló lelkes gyerekeknek, majd elmagyarázta, miért és megmutatta, miként kerül gyűrű a vékonyka lábra. Akiknek nem jutott hely az asztal körül, azok közben – felnőtt segítséggel – gólyafészekhez fűztek alapot ágakból, szőlővenyigékből. Az is lehet, hogy szorgoskodásuk eredménye, ha szükség lesz rá, hamarosan egy oszlopra kerül, az éppen fészkelni készülő madarak nagy örömére.
Ezek között a gyerekek között szólítottuk meg Imre Virág Lucát, akinek – szép tollazata miatt – ugyan a cinege a kedvence, de szereti – gyirmótiként talán nem véletlen – a falujában szép számmal fészkelő gólyákat is.
Bőhm András, aki „civilben” az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség zoológiai főfelügyelője, érdeklődésünkre elmondta: azért jön évek óta nagy kedvvel erre a rendezvényre, mert fontosnak tartja, hogy a gyerekek minél korábban találkozzanak a természettel. Ne a tévéműsorokban, ne a számítógépes játékokban, hanem a maga valóságában. Mondjuk a Holt-Rába közelében lévő óvoda udvarán.
– Ha az apró csodákat, mint például most a madarakat, meg tudjuk mutatni a gyerekeknek, akkor reményeink szerint többségük később sem idegenedik el a természettől.
A Fertő–Hanság Nemzeti Park védett értékeiről tartott vetített képes előadást az apróságoknak Peimli Piroska. A pannonhalmi tájvédelmi körzet vezetője elmondta: helyi kezdeményezésük hamarosan akkreditált programmá minősül.

Vagyis: az óvodai és az általános iskolai pedagógusoknak a megyei pedagógiai intézet és a nemzeti park közösen fogja szervezni ezt a sajátos környezetnevelési programot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar származású az ötödik űrturistajelölt

Charles Simonyi, aki a Microsoft Word egyik vezető fejlesztőmérnöke volt, valószínűleg a jövő év… Tovább olvasom