Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem kér kegyelmet az ír gázoló

Egy ír lap Tobin családjához közeli, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt írta, hogy az ír gázoló nem készül kegyelmi kérvény benyújtására.
14.35 - Nem kér kegyelmet az ír államfőtől Francis Ciarán Tobin - írta csütörtökön az Irish Independent.

A liberális ír napilap online kiadásában megjelent írás felidézi Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előző napi nyilatkozatát arról, hogy Tobin, aki csaknem másfél évtizede Leányfalun két kisgyermeket halálra gázolt, hazájába visszatérve kegyelmet is kérhet, és ennek elbírálása az ír államfő jogköre.

Az Irish Independent azonban Tobin családjához közeli, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt írta, hogy az ír gázoló nem készül kegyelmi kérvény benyújtására.

A lap idézi Tom OíMalley ír jogászprofesszort is, aki kijelentette: Írországban "rendkívül ritkán" részesítenek kegyelemben elítélteket, általában csak olyan esetekben, amikor az ítéletről egyértelműen kiderül, hogy téves.

Az Irish Independent idézi ugyanakkor Zoltai Bencét, az elgázolt gyermekek édesapját is, aki kijelentette: nem hiszi, hogy Tobin végig letölti büntetését Írországban, mivel az ír hatóságok már a múltban is rokonszenvvel viseltettek iránta.

Hozzátette: megfordult a fejében az a gondolat, hogy meglátogatja börtönében Tobint, de aztán letett erről, mivel elégszer látta az ír bíróságokon, és nem biztos benne, hogy újra át akarja élni az ezzel járó fájdalmat.

Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében, Magyarországon háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy a vádlott legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.

Francis Ciarán Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy Tobin kész letölteni büntetését, garanciát kérve Magyarországtól arra, hogy kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Tobin hétfőn érkezett Magyarországra, a Liszt Ferenc-repülőtéren őrizetbe vették, és megkezdte fogházbüntetésének letöltését egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben.


07.45 - A magyar ítélet esetén az ír köztársasági elnök valószínűleg nem adhat kegyelmet
, így Francis Ciarán Tobin aligha úszhatja meg a Magyarországon megkezdett börtönbüntetésének letöltését, miután visszatér hazájába - írta a Magyar Nemzet csütörtöki számában ír forrásokra hivatkozva.

A lap azután keresett meg több ír ügyvédet, hogy Navracsics Tiborközigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán arról beszélt: miután az ír gázoló hazatér hazájába, kegyelmet is kérhet, és hogy megkapja-e, arról az ír köztársasági elnöknek kell döntenie.

Zoltai Bence, a Tobin által halálra gázolt gyermekek édesapja a lap szerint az Irish Daily Mailnek aggodalmát fejezte, hogy az ír üzletember hazájába visszatérve esetleg valamilyen módon elkerülheti a kiszabott szabadságvesztés fennmaradó részének letöltését.

Az ír gázolót pénteken viszik vissza Dublinba - emlékeztet a Magyar Nemzet írásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehel utcai robbantás - Tízmilliót ajánlottak a nyomravezetőnek

A díj annak fizethető ki, aki olyan pontos adatokkal rendelkezik, melyek segítségével az elkövető… Tovább olvasom