Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Nem kell indokolni az igazoltatás okát

Tisztelt Yard! A Gárdonyi–Bajcsy kereszteződésnél – ahol mögém kanyarodott a civil rendőrautó – nem voltam szabálytalan. Leállítottak, ellenőriztek, nem mondták, miért. Az okára nekem kellett volna rákérdeznem, vagy ok nélkül is igazoltathatnak? Tán az öreg autó lett gyanús valamiért. Amúgy az intézkedő rendőrök korrektek voltak, csak nem tudom az intézkedés okát.

A rendőrségi törvény általános felhatalmazást ad a rendőröknek az igazoltatásra, ami azt jelenti, hogy bárhol, bárkit, bármikor igazoltathatnak, tudtuk meg Kóczán László alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatójától. Nem ritka egyébként, hogy civil ruhás, úgynevezett civil rendszámú

autóval közlekedő rendőrök tartanak ellenőrzést, gyakran – egy-egy konkrét ügy kapcsán – az egyébként egyenruhában szolgáló, közterületi feladatot ellátó állományt (azaz a közlekedési rendőröket) is civilben vezénylik ki. Ilyenkor az intézkedő rendőrnek már az ellenőrzés kezdetén fel kell mutatnia igazolványát, azt azonban nem kell részletesen kifejtenie, miért állította meg az ominózus járművet, elég, ha azt közli, hogy gépjármű-ellenőrzés történik. Gyakran ehhez elég annyi, hogy a jármű típusa, esetleg színe egyezést mutat valamely körözött járműével – ilyenkor érthető okokból nem is lehet közölni a megállítás okát –, de természetesen lehet szó puszta rutinellenőrzésről is.
– Természetesen ez arra az esetre nem vonatkozik, ha valami szabálytalanság történik, például átment a piroson vagy túl gyorsan hajtott az illető, esetleg a konkrét ellenőrzés során az autóban, a felszerelésben bukkannak szabálytalanságra a rendőrök. Ilyenkor pontosan közölniük kell a vezetővel, milyen szabálysértést követett el, illetve azt is, szankcionálják-e, és ha igen, hogyan a tettét – mondta az alezredes. Az öreg autó egyébként valóban lehetett a megállítás oka, előfordulhatott például, hogy nem volt kivehető a környezetvédelmi alkalmasságot igazoló matrica, de idős járműveknél az is gyakori gond, hogy lejár az ilyen esetekben sokszor évenként megújítandó műszaki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden nem forgalmaznak aranytömböket

Az arany világpiaci ára évek óta emelkedőben van, emiatt sokan befektetési céllal vásárolják e… Tovább olvasom