Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Nem kell hitelesíteni a melegvíz-mérőket

Nem kell hatévente újra hitelesíteni a melegvíz-mérőket Mosonmagyaróváron, így ennek jelentős költsége nem terheli a lakókat. Számos egyéb mellett ez az egyik eleme a város új távhőrendeletének.
Legutóbbi ülésén fogadta el új távhő-szolgáltatási rendeletét Mosonmagyaróvár önkormányzata. Az új szabályozásnál figyelembe vették a helyi igényeket és a korábban jelentkezett problémákat is. Kovács Gergely alpolgármester lapunknak elmondta: a korábbi helyi szabályozás némileg elmaradt a távfűtéssel kapcsolatos gyakorta jelentkező problémáktól. Az új szabályozásban azonban már ezek is benne foglaltatnak.

Csak amikor a fogyasztók igénylik

Minden év őszén és tavaszán újra előkerült az a probléma, hogy fűtsön-e már vagy még a szolgáltató. Ezt az új távhő-szolgáltatási törvény, illetve az ennek alapján készült helyi rendelet egyértelműen rendezi, hiszen a fűtési időszak szeptember 15-től május 15-ig tart. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a szolgáltatónak ebben az időszakban meggondolatlanul fűtenie kellene, csak amennyiben az szükséges és a fogyasztók igénylik.

Indulás és leállás

A visszajelzések alapján szintén megoldatlan volt korábban a fűtés indulásának és leállásának kérdése is. Az új szabályozás ezt egyértelművé tette: a szolgáltatónak fűtenie kell, a fogyasztók pedig amennyiben nem igénylik, lemondhatják.
Az új szabályozás szerint a szeptembertől májusig tartó időszakon túl is kérhetik a lakók a távfűtést, ám csak akkor, ha a szolgáltató már befejezte vagy még nem kezdte el a rendszer karbantartását.
Az új rendeletben a meleg víz mérésével és elosztásával kapcsolatos problémákat is rendezték. Így a mérések alapján kiszámolt veszteséggel megnövelték a meleg víz hőtartalmát. Az alpolgármester hangsúlyozta: ezzel a fogyasztókat nem éri hátrány, hiszen a számlákon a meleg víz hőtartalma nagyobb lesz ugyan, ám a fűtésnél ugyanekkora mértékben számolnak majd kevesebbet.
Szintén gondot okozott, hogy a mérőóra nélküli lakásokra nagyon kevés vagy nagyon sok vízmennyiség maradt az elszámolásnál. Az új rendeletben ezt úgy oldották meg, hogy a mérőóra nélküli lakásoknál 0,7 köbméter vizet számítanak négyzetméterenként hat hónapra. Ez azt jelenti például, hogy egy 50 négyzetméteres lakásnak 35 köbméter meleg vizet számláznak ki fél évre.

Eddig kétféle óra működött

Az új szabályozás a mérőórák hitelesítésének problémáját is rendezte. Eddig kétféle melegvíz-mérő óra működött. Az úgynevezett elszámolási mérőórákat hitelesíteni kellett, míg a költségmegosztókra ez nem vonatkozott. Az előbbiek hitelesítését hatévente kell elvégezni, ami Mosonmagyaróvár esetében azt jelenti, hogy a városban működő mérők többségének már lejárt a hitelesítése. Ennek megújítása egy óracsere költségeivel járna. Ezért az új rendelet értelmében a piros melegvíz-mérő órák költségmegosztóként funkcionálnak, így a lakókat nem terheli a hitelesítés költsége.
Új eleme a rendeletnek, hogy akik elfelejtik határidőre leadni mérőóraállásukat, azoknál az előző fél évben mért fogyasztást veszik figyelembe a számlázáskor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz vasárnap mutatja be programját

A Cselekvő Nemzet Programja - ez az alcíme a Fidesz választási programjának, amelyet vasárnap az… Tovább olvasom