Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Nem kell félni a radioaktív szennyeződéstől!

Még Koreáig sem jut el ártalmas mennyiségű rádioaktív szennyeződés, ezért indokolatlan a magyarok aggodalma - írta nyílt levelében dr. Turai István az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet (OSSKI) főigazgatója.

"Szülőként (3 gyereket mi is felneveltünk) és nagyszülőként (4 aranyos kisunokánk van) megértem az Önök aggodalmait. Sugárorvostani szakemberként azonban szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az aggodalom teljességgel indokolatlan – egészségre ártalmas mennyiségben még a Japánnal szomszédos Koreáig sem fog eljutni a levegővel a Fukushimából kibocsájtott radioaktív szennyezés, nemhogy Magyarországra.

Csernobilból nagyságrendekkel több radioaktív izotóp került ki a környezetbe, hiszen ott a reaktortartály fedelét lerobbantotta a gőznyomás és az urán fűtőelemek nyitottá váltak. Azokból szabadon és töményen párolgott a sugárszennyezett gőz (ami 1-2 ezer km-re ugyan jól mérhető szennyeződést és a belégzés útján lakossági felvételt is eredményezett, de egészségkárosodás kiváltására képtelen mértékben). Akkor egy év alatt a hazai népesség a természetes eredetű 3,1 mSv sugárterhelés mellé átlagosan 0,2 mSv-t kapott Csernobilból (az OSSKI-ban elvégzett sok száz személy és több tízezer élelmiszer és környezeti minta radioaktivitásának mérése és sugáregészségügyi értékelése alapján), amelynek egészségkárosító hatása nincs. Ez érthető, hiszen a hazai természetes sugárterhelésnél 10-20-50-szer magasabb háttérsugárzású területeken élő népesség körében sem észleltek semmilyen kóros eltérést a Föld több országában Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában.

A sugárbetegség tünetei 1000 mSv egész testet ért dózisnál kezdődnek, amely érték 5000-szer nagyobb a Csernobiltól származó átlagos hazai lakossági dózisnál. Ezért megalapozottan írtam 1993-ban a Medicina Kiadó által megjelentetett „Sugáregészségügyi ismeretek" c. könyvemben, hogy Csernobil miatt hazánkban sugársérülés nem lépett fel, s nem léphet fel. Még a kijevi MALÉV képviselő 12 éves fiának szervezetében lévő (Intézetünkben mért) radioaktív anyagok mennyisége is kb. 1000-szor volt kisebb az enyhe lefolyású sugársérülés kiváltására képes dózisnál.

Tekintettel arra, hogy sok aggódó szülő, hozzátartozó, barát, ismerős érdeklődik a környezeti sugárterhelés egészségkárosító hatása felől, ezért lehetővé tesszük, hogy a fent nevezett könyv hozzáférhető legyen az OSSKI honlapján. A műben 45 kérdésre kap az érdeklődő tudományos-népszerűsítő formában ma is érvényes válaszokat a lakossági sugárterhelés forrásairól és mértékéről, az ionizáló sugárzás hatásairól az emberben, Csernobil hatásairól, a hatóságok és a lakosság teendőiről nukleáris baleset esetén, illetve arról is, hogy „Miért helytelen és elfogadhatatlan a fertőzés kifejezés használata?"

A könyv anyagának beszkennelt terjedelme nem túl nagy (kisebb, mint egy nagy felbontással készített fényképé), olvasható és ingyenesen letölthető.

A könyv elérhetősége:n http://www.osski.hu/kiadvanyok/sugegism/sugegism.pdf - áll az OSSKI főigazgatójának nyílt levelében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az országgyűlési képviselők nem fizetnek 98 százalékos adót

A tavaly végkielégítést kapott 190 parlamenti képviselőnek nem kell 98 százalékos különadót fizetni, a törvény ugyanis rájuk nem vonatkozik. Tovább olvasom