Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Nem kell bántani a magyar szenet

Nem szabadna ócsárolni a magyar szenet, s lehet, hogy a csehországi szállítmányok az árvíz utáni helyzetben késedelmet szenvednek – így foglalható össze a múltkori cikkünkre reagáló kereskedő véleménye.

A tüzelőanyag-ellátásról szóló tegnapi cikkünk kapcsán felhívott bennünket Szabó Ervinné. „Szakmabeli", mivel tíz éve egyéni vállalkozó a tüzelőanyag-kereskedelemben. Ménfőcsanakon és Csornán vannak telepei, ahonnan a megye egész területére szállít. Éves forgalma 20 ezer tonna körüli, tehát nagyobb, mint a cikkünkhöz információt szolgáltató telepé.
Szabó Ervinné leginkább a nyilatkozónak azt a megjegyzését kifogásolja, miszerint a magyar bányák széntermelése kiszámíthatatlan, s az utóbbi időben a minőséggel baj van. Mint mondja, a balinkai szén legfeljebb tüzépes szempontból nem jó, mert a tároláskor szétmállik, porlad. Tehát mindig friss beszerzésre van szükség. Az innen származó szénnek az ő telepein is minimális a forgalma, de kell, mert sok ember csak ezt tudja megfizetni. Nem tartja helyénvalónak azt a megállapítást sem, hogy a felsőgallai daraszén és a dió (az ő telepein mindegyikből jelentős készlet van) minősége az utóbbi években romlott.
Szabó Ervinné fontosnak tartja megjegyezni: a magyar bányák és bányászok komoly gondokkal küzdenek, s minden tőlük telhetőt megtesznek létükért. Akár helyben is vásárolhat tőlük szenet, aki nem kereskedőhöz megy.
A vállalkozó szerint a külföldiek közül nem a lengyel kőszén a legdrágább, ráadásul ezt jobbára nem is önmagában, hanem keverve használják fűtésre nagyon magas fűtőértéke miatt. A népszerű cseh ledvicei szénből teljesítik a magyar megrendeléseket, ám megtörténhet, hogy a szállítások akár egy-két hetet is késhetnek a súlyos árvíz után.

Korábban:

A szénre mindig lesz igény (2002-08-27) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a neten is lehet játszani a Playstationnel

Az amerikai Playstation 2 tulajdonosok egy opcionális adapter megvásárlásával a mai naptól akár az… Tovább olvasom