Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Nem jönnek a román és bolgár munkavállalók

Kevesebb külföldi folyamodik munkavállalási engedélyért Magyarországon. A román és bolgár munkavállalók inkább más uniós országokban próbálnak szerencsét.
Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok, Románia és Bulgária állampolgárai számára megnyitott szakmák körének bővítését javasolja hamarosan a kormánynak a munkaügyi tárca. Erről Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára beszélt Szegeden.

„A minisztérium a következő hetekben javaslatot fog tenni a kormánynak, hogy elsősorban a hiányterületek szakmunkás munkaköreivel bővüljön az a kör, ahol munkaerőpiaci elemzés nélkül kaphatnak munkavállalási engedélyt román és bolgár állampolgárok" – mondta a szakállamtitkár az országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának kihelyezett ülésén.

A Magyarországon munkavállalási engedélyért folyamodó külföldi állampolgárok száma mintegy egyharmadával csökkent az első negyedévben, az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest. Például tavaly 8381 román és bolgár munkavállaló kért ilyen engedélyt az év első három hónapjában, idén viszont mindössze 6052-en. Székely Judit szerint ebben közrejátszik az, hogy Magyarország nem az első számú célország az újonnan csatlakozottak számára, hiszen számos uniós tagország teljesen megnyitotta munkaerőpiacát. Spanyolországban például az év első két hónapjában 110 ezer román és 90 ezer bolgár állampolgár jelent meg.

Romániából elsősorban fizikai dolgozók és szakmunkások érkeztek Magyarországra főként az építő- és fémiparba, leginkább a hiányszakmák területére. Emellett azonban az egészségügyben is el tudnak helyezkedni a külföldről érkező orvosok és szakápolók.

Nagy Ágnes, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója elmondta: az országos tendenciához hasonlóan a Dél-Alföldön is csökkent a munkavállalási engedélyt kérő román és bolgár állampolgárok száma. 2006-ban az első negyedévben 1100-an, az idei esztendőben pedig csupán 522-en kértek ilyen engedélyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béres Alexandra olimpiára készül és receptkönyvet ír

Béres Alexandrát nem kell bemutatni senkinek, fitnesz-világbajnoki címe az ország előtt ismert,… Tovább olvasom