Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Nem jön a lengyel szén

Kritikussá válhat a helyzet, ha továbbra sem tudják a lengyel bányákban termelt szenet feladni a hideg miatt.
A karácsonyi visszaesés után a napokban megduplázódott a Tüzép-telepek forgalma, függetlenül attól, hogy ki mikor vette át a fizetését vagy a nyugdíját – tudtuk meg Krafcsik Gábor győri telepvezetőtől.
A mínusz tíz fok alatti, kinti hőmérséklet miatt 30–40, sokszor 50 százalékkal megemelkedik egy család tüzelőfogyasztása.
A pénztárcák csak ürülnek, s mindenki enyhülésben reménykedik, ezt mutatja az is, hogy öt-tíz mázsa szénnél vagy fánál nagyobb mennyiséget jóformán csak a viszonteladók vásárolnak egy tételben, a lakosság legfeljebb két hétre rendezkedik be.

A telepek szemszögéből nézve tehát most ideális lehetne az időjárás, ám mégsem az, mivel a tartós és kemény fagy miatt a lengyelországi bányákban termelt feketeszenet – január eleje óta – csak húsz nappal a megrendelés után adják fel, míg korábban három-négy napnál többet nem kellett várniuk a Tüzépeknek. Az elmúlt hetekben egyetlen megyei telep sem kapott a legjobb minőségű szénből, és nem azért, mert nem bányásznak odakint eleget, hanem mert a nyirkos, megfagyott, négy-öt fajta szenet képtelenség osztályozni, portalanítani, egymástól szétválasztani. A legnagyobb telepen jelenleg nincs is azonnal értékesíthető lengyel szén, elfogyott az elmúlt hetekben. A cseh barnaszénből pillanatnyilag van készlet, de keresztülhúzhatja a kereskedők számítását az időjárás.

Krafcsik Gábor elmondta: a telepen – a megyében egyedül itt – tárolnak államilag finanszírozott tartalék szenet és a cég a jövő héttől valószínűleg megkapja az engedélyt arra, hogy értékesítse a lengyel tüzelőt. Ez azonban 23.300 mázsányi, és ha tartós marad a hideg, három hét alatt elfogy. Akkor már csak egy 14.100 mázsás halom marad a telepen, amit kizárólag kritikus helyzetben kezdhetnek el árulni. És természetesen a lengyel bányáktól aligha várhatnak a Tüzépek utánpótlást válsághelyzetben, mivel akkor értelemszerűen ott is fagy lesz és a hetekig tartó osztályozás után nyilván a helyi lakosság ellátására fognak koncentrálni. A kitermelők egyébként – a korábbi ígéretüktől eltérően – 3–4 százalékkal emelték az árakat, ezért a feketeszén – már ha lesz belőle – 1900 helyett 2000 forintba kerül majd mázsánként. A tűzifa ára nem emelkedett, kérdés, hogy meddig tudják a Tüzépek saját kezükben tartani az árakat akkor, amikor mind több és több erőmű áll át környezetbarát fatüzelésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most érdemes aranyba fektetni

Piaci szakértők szerint a következő időszakban is vonzó célpont lehet a biztonságos befektetési… Tovább olvasom