Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Nem jó ötlet minősített oktatókat nyugdíjba küldeni

Az oktatási államtitkárság szerint a felsőoktatásban a minősített oktatók tömeges nyugállományba küldése komoly hiányt okozna, ami ellentétes a felsőoktatás-politika minőségközpontúságával, ezért "egyetemleges intézkedés nem várható"; ezt szerdán közölték az MTI érdeklődésére.
Az államtitkárság közleményében kiemelte: a költségvetés tervezetében a kormány "konzervatív javaslattal élt" a 62 éves kort betöltők nyugdíjazásával kapcsolatban, amelyről jelenleg egyeztetések folynak, modellszámítások készülnek. További tárgyalások során fog eldőlni, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése.

A köznevelési rendszerben - mint ahogyan több ízben jelezték - a nyugdíjazásokat a gyermeklétszám csökkenésével arányosan fogják megoldani. Jövőre több mint négyezer most még aktív pedagógus lesz nyugdíjas korú - tájékoztatott az oktatási államtitkárság.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az MTI-nek szerdán azt mondta: a 62 évesnél idősebb közszolgák kötelező nyugdíjba vonulásának ügyében folytatott tárgyalásokon azt az álláspontot képviseli, hogy az egészségügyben dolgozók kapjanak mentességet. Az egészségügyi ágazatban lévő humánerőforrás-krízishelyzetre való tekintettel ez az intézkedés nem megvalósítható - szögezte le.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, és a 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése. Megjegyezte, Matolcsy György is világossá tette, hogy az általa említett 20 milliárdos megtakarítás "nagyon konzervatív számítás", hiszen sokkal többeket érint ez az esetleges intézkedés, mint amennyivel számol a költségvetés. Pontosan azért, mert azok a részmegállapodások, háttértárgyalások még előttünk vannak, amelyek rögzítik azt, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz ez érvényes - közölte a kormányszóvivő.

Olvasóink írták

 • 3. load 2012. június 20. 21:56
  „2. Ambar
  Az idős bírák legtöbbjének több tudás van a fejében, mint a középkorúak könyvtárában.
  Ők emlékeznek azokra a kollégiumi állásfoglalásokra és precedens ítéletekre, amelyeket a később jövőknek több napos könyvtári munkával kell előkeresniük.
  Ha az általuk eddig vitt - általában bonyolult ügyeket - fiatalabb bíráknak kell újra kezdeniük, az több éves ügykésedelmet eredményez.
  Az ő fizetésüket megspórolandó összeg több százszorosát fizeti majd meg a társadalom az elfecsérelt idővel, a téves ítéletekkel, a számos fellebbezéssel, vagy strasbourgi jóvátételekkel.”
 • 2. Ambar 2012. június 20. 21:23
  „Szerintem azért figyelembe kell venni az ember biológiai lény és bármennyi tudása és tapasztalat van, egy kor után át kell adnia a helyét.Vannak nagyon felkészült emberek már a középkorúak között is.A címek ,rangok ne jogosítsanak fel senkit arra hogy élete végéig pozícióba üljön!Van az elismerésnek más módja is.Nagy számban vannak idős közalkalmazottak akikre szerintem már semmi szükség, munkájukkal már nem tudnak igazodni a kor követelményeihez. Leginkább az anyagiakhoz és fontosságukhoz ragaszkodnak.Nem általánosítok lehetnek kivételek ,de nagyságrendekkel kevesebben mint jelenleg!”
 • 1. embertelen 2012. június 20. 20:36
  „Egész nyugodtan el lehet küldeni a bírákat, meg az egyetemi oktatókat nyugdíjba, majd jönnek helyette a semmit nem érő fideszes <moderálva>fejek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomszakértőket hallgattak meg a romagyilkosságok perében

Igazságügyi nyomszakértők meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy… Tovább olvasom