Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nem jó megoldás a kártyás mérőóra?

Kevesebb mint 60 magyar településnek van adósságkezelő programja, pedig ez feltétele annak, hogy az áram- és gázszolgáltatók kártyás mérőórákat helyezhessenek ki a rászorulókhoz.

Ezeket a készülékeket az önkormányzat töltené fel pénzzel, a lakhatási támogatásból. A szociális törvény szerint csak ott kötelező adósságkezelő programot csinálni, ahol több mint 40 ezren laknak - hangzott el szombaton az RTL Híradóban.Több mint félszáz család világít lopott árammal a Borsod megyei Sajókazán. Többüket ezért már elítélték, megoldásként most kártyás mérőórát kérnek. A kormány tervei szerint a nemfizető ügyfeleknél kikapcsolás helyett felszerelnének egy kártyás mérőt, amelyet pénzzel az önkormányzat töltene fel a lakhatási támogatás terhére.

Órákat az önkormányzat tud vásárolni, pénz azonban nincs rá. Az adósságkezelő program megalkotása pedig feltétele annak, hogy a szolgáltató szerelje fel az órákat. A kistelepüléseknél nemhogy adósságkezelő program, forrás sincs arra, hogy bármilyen adósságot kezeljenek - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A szociális törvény szerint csak ott kötelező az adósságkezelő program, ahol több mint 40 ezren laknak. Az országban kevesebb mint 60 ilyen hely van. Sajókazán is csak 3 ezren élnek. A polgármester szerint nem ez a jó megoldás. Stefán László elmondta: ha az önkormányzat utal is a kártyára pénzt, a teljes összeget úgyse tudja rendelkezésre bocsátani. Ha pedig lefogy a kártyáról a pénz, akkor ugyanúgy kikapcsolják az áramot. Kérdés még, hogy az eddig felhalmozódott adóságokat ki fogja kifizetni, mert ezt az önkormányzatok nem tudják vállalni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan is átadták az MSZP új székházát

Jelképes kulcsátadással nyitották meg az MSZP új székházát a VI. kerületi Jókai utcában szombaton… Tovább olvasom