Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Nem jelöltetik magukat

Három szigetközi polgármester nem jelölteti magát a következő helyhatósági választásokon.
Három, már negyedik ciklusát töltő szigetközi polgármester sem jelölteti magát a következő helyhatósági választásokon. Jónak tartják az ötletet, hogy az országgyűlési és önkormányzati referendumot ne egy évben tartsák, ám szerintük most nem hosszabbodik meg mandátumuk.

Galambos Jenőné
Galambos Jenőné Feketeerdő, Varga Kálmán Rajka, míg Sulyok Attila Lipót polgármestere már 1990 óta. Mindhárman úgy döntöttek, mandátumuk lejárta után nem jelöltetik magukat ismét, nyugdíjasok lesznek vagy – közel a korhatárhoz – pihenni szeretnének. Csakhogy időközben a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége felvetette – s a parlamenti pártokat is arra kérte –, hosszabbítsák meg egy évvel az önkormányzati képviselők, polgármesterek mandátumát.
A jelenlegi helyzet szerint a tavaszi országgyűlési választások után, ősszel tartják az önkormányzati választásokat.

Az 1800 helyhatóságot tömörítő Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöksége arra kérte a pártokat, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választásokat ne ugyanabban az évben tartsák. Azt szeretnék, hogy az önkormányzati voksolásokra a parlamenti választási ciklusok félidejében kerüljön sor, mert a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a négyévenkénti kettős választás megterheli a közéletet, és elvonja a figyelmet a mindennapi munkától. A javaslat szerint a jelenlegi önkormányzatok választott képviselőinek és polgármestereinek mandátumát egy évvel, 2007 októberéig hosszabbítanák meg. Az új választási ciklus öt évre szólna, s ezt követően „állna vissza" a négyéves rendszer.

Az ötlet tetszik, az időzítés nem – így foglalható össze a parlamenti pártok véleménye az indítványról. A reagálások szerint úgy tisztességes, ha a képviselők pontosan tudják, mennyi időre szól a ciklus. A pártok szerint a mostani mandátumot nem lehet megtoldani, hiszen az alkotmányos problémákat vetne fel. A legtöbb megkérdezett szerint megoldás lehet, ha kétszer egymás után öt évre választják meg a helyhatóságokat, és azt követően vissza lehet állítani a négyéves ciklusokat.

Az ötlet jó, az idő nem

Varga Kálmán
Már 1990 előtt is településvezetőként tevékenykedett, majd polgármesternek választották a rajkai Varga Kálmánt. Most eldöntötte: végleg búcsút int a hivatali munkának.
– Tisztességesen szeretném átadni a székemet az utódomnak – kezdte a polgármester. – A település középtávú fejlesztési tervének kidolgozása tart, valamint olyan pályázatokon is dolgozunk, amelyek 2007-re is átnyúlnak. Ha egy évvel meghosszabbodna a mandátum, az sem okozna nagyobb gondot: ezt a ciklust még végigviszem, s a képviselő-testületünket is alkalmasnak tartom erre a feladatra. Az ötletet – hogy az önkormányzati választások ne essenek egybe az országgyűlési választásokkal – jónak tartom, ám nagyon közeli már az időpont: túl nagy lenne a kapkodás. Rosszak a tapasztalatok, hisz az országgyűlési eredmények utáni politikai feszültségek még a községek életébe, referendumába is átnyúlhatnak. Előbb-utóbb ezt a gondot meg kell oldani, szerencsésebb volna, ha a parlamenti választások félidejében szavazhatnának az önkormányzati képviselőkre.

XXI. századi ember kell

Feketeerdőt 1990 óta irányítja Galambos Jenőné.
– Nyugodt szívvel adom át a stafétát a mandátumom végén – kezdte Galambos Jenőné. – Én még a huszadik század embere voltam, most jöjjenek a huszonegyedik század településvezetői. Terveim szerint mandátumom lejárta után nyugdíjba vonulok. A falunak „még vannak tervei", s a hátralévő időben sem tétlenkedünk a képviselő-testülettel. Az utóbbi időben felértékelődött a polgármesterség: remélem, utódom is folytatja a megkezdett munkát, fejlesztéseket. A mandátumom várhatóan idén lejár, ám ha egy évvel meghosszabbodna, azt az időt természetesen még kitölteném.

Elég volt a stresszből

Sulyok Attila
Sulyok Attila nemrégiben kapta meg a Belügyminisztérium Köz Szolgálatáért Érdemrend ezüst fokozatát falujáért végzett tevékenységéért. Psztől azonban Lipóton is új polgármester lesz.
– Biztosan én sem indulok a következő helyhatósági választásokon – kezdte. – Ez a negyedik ciklusom, elmúltam hatvanéves, elég volt a stresszes életből: most már pihenni szeretnék. Annak nem látom a realitását, hogy egy évvel meghosszabbodna a mandátumom, ősszel biztosan lejár. Valószínűleg a következő két voksoláson a képviselők és a polgármesterek öt évre kapnának megbízatást, majd visszaállna a régi rendszer. Egyébként szerintem is normálisabb lenne, ha nem ugyanabban az évben lenne a két választás: egyszerre csak „egy dolog bolygatná meg az emberek életét".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Hegedűs remekelt

asztalitenisz Széchenyi-Uniqa–Mohács 6–12

A győri Széchenyi-Uniqa… Tovább olvasom