Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nem jelent politikai előnyt hazánkban a másság vállalása

Nem jelenthet egyik politikai oldalon sem egyértelmű előnyt a másság vállalása Magyarországon - mondták az MTI-nek nyilatkozó szakértők annak kapcsán, hogy a magyar kormány egyik tagja bejelentette: homoszexuális.
Egy baloldali politikusnak megbocsáthatják - amellett, hogy különcként tekintenek rá -, míg egy jobboldalinak politikai karrierje azonnali végét jelentheti, ha kiderül, hogy meleg - mondta Kiszelly Zoltán politológus.

A korábbi magyar példa, az SZDSZ-es Ungár Klára esete azt mutatja, hogy nem lehet politikai tőkét kovácsolni a melegség felvállalásával - még a liberális oldalon sem - mutatott rá Kiszelly Zoltán.

A homoszexuális politikust a választók és a párttársak gyakorlatilag egyformán ítélhetik meg. Fontos azonban az is, hogy szabad akaratából dönt-e úgy, hogy felvállalja ezt, vagy egy lelepleződést szeretne megelőzni - tette hozzá.

A homoszexualitás tabutéma a magyar társadalomban és a politikában is: eddig a politikusok ódzkodtak attól, hogy magánéletüket politikai eszközként használják fel, ennek oka az lehet, hogy mind a két oldalon vannak érintettek - mutatott rá Kiszelly Zoltán.

A nemzetközi példákat nézve kiderül, hogy az ország és a társadalom fejlettségétől függ, mennyire merik ezt bevallani a politikusok. Ugyanakkor egy-egy országon belül is vannak különbségek: amíg Bajorországban keresztényszocialista jelöltként nem jó, ha valaki felvállalja másságát, addig Berlinnek lehet meleg főpolgármestere - tette hozzá.

Takács Judit, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa úgy vélte: korábban Hollandia volt egyfajta példa a homoszexuálisok jogainak kiteljesítésére, ma már azonban az erősen katolikus Spanyolországban is házasodhatnak a melegek.

A szakértő hangsúlyozta: az európai meleg politikusok többsége liberális vagy baloldali, de akadnak köztük konzervatív képviselők is. Ez annak is köszönhető, hogy egyre többször születik konszenzus valamilyen konkrét kérdésről eltérő oldalak között, így például a környezetvédelmi témákhoz hasonlóan a homoszexualitás kérdése is közös alap lehet - tette hozzá.

Ugyanakkor még mindig megvan az esélye annak, hogy ha egy politikus felvállalja másságát, akkor céltáblává teszi magát, a másik oldalon azonban akár szavazókat is nyerhet a melegek körében - mondta Takács Judit.

A szociológus szerint az első magyar fecskék - Ungár Klára és Szetey Gábor - megérkezésével a következő öt-tíz évben további politikusok hozhatják nyilvánosságra, hogy melegek.

A magyar társadalom többsége azonban még mindig homofób, a homoszexualitás elfogadásában Magyarország az Európai Unió utolsó harmadában van - mondta a szakértő.

A szociológus úgy vélte, hogy amíg a törvényi szabályozás nem változik, addig a társadalom sem lesz nyitottabb ebben a kérdésben.

Európában az elmúlt években több példa is volt arra, hogy egy politikus felvállalta másságát.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocsiban rendezik a 2014-es téli olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 119., guatemalai ülésszakán eldőlt, hogy Szocsi adhat otthont… Tovább olvasom