Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nem játék: 180 embert elbocsátnak a Märklintől

Győr-Göppingen - A fizetésképtelenné vált Märklin modellvasút- és játékgyár összesen 400 munkatársától válik meg, 180-tól a győri üzemben, a többitől a cég főhadiszállásán, a németországi Göppingenben. A játékgyártó cég legutóbb teljesen mást ígért a győri városvezetésnek.


A hírt kedden Michael Pluta csődbiztos  jelentette be a németországi üzemben tartott munkásgyűlésen: ez az információ jutott el aztán Magyarországra is. Győrben – hivatalosan – elsősorban az alkalmi és a határozott idejű szerződéssel dolgozókat érinti a leépítés; az üzemben dolgozóktól azonban a Kisalföld úgy értesült, hogy ennél minden bizonnyal több emberről van szó. A Märklin győri gyárában ugyanis úgy tudták (hallomásból), hogy legfeljebb 30-40, határozott idejű szerződéssel rendelkező embert érinthet a leépítés; ennek a számnak az  öt-hatszorosa azonban őket meglepte – bár inkább az a jó kifejezés: megdöbbentette. (Háttérként annyit érdemes tudni, hogy a göppingeni gyárban 651-en, Győrben 520-an dolgoznak.)

Úgy tudjuk, keddig még nem jelentették be a magyar munkavállalóknak, hogy közülük kik veszítik el az állásukat, így a gyáron belül is teljes a bizonytalanság.

Nem kevésbé lepődött meg a hír hallatán Borkai Zsolt győri polgármester, aki elmondta: a közelmúltban tárgyalt a Märklin cég németországi és hazai igazgatójával is, méghozzá arról, hogy a játékgyár a németországi csőd ellenére komoly fejlesztéseket szeretne megvalósítani a kisalföldi megyeszékhelyen – ehhez pedig kéri az önkormányzat segítéségét. Győr ezt meg is tette: a beruházáshoz szükséges tervpályázat a lehető leggyorsabban a tervtanács elé került, amit el is fogadtak; így minden akadály elhárult a bővítés elől. Ezért mondta azt Borkai Zsolt a Kisalföldnek: „Nem hittem a fülemnek, amikor hallottam." 

A csődbiztos mindenesetre Németországban azt mondta: az intézkedéstől azt remélik, hogy a társaság az idén legalább nullszaldós lesz, miután tavaly 121 millió eurós bevétel után 21 millió eurós vesztesége volt. Jövőre pedig már 2,5 millió eurós nyereséget vár Michael Pluta.A Kisalföld is megírta: a nagy múltú játékgyár februárban kért csődvédelmet. Eddig 110 potenciális kérője akadt, de még senki nem vitte el. Pluta szerint hét-tizenkét reális érdeklődő van a Märklin megvásárlására. A csődbiztos mindenkivel tárgyalni fog, aki 100 millió  euróval be tud társulni a vállalatba, és megbízható koncepcióval áll  elő.

A Märklin győri gyárát is kerestük természetesen, de azt a választ kaptuk, hogy a hír kommentálására ők nem, legfeljebb a német anyacég jogosult.

Olvasóink írták

 • 14. pampus 2009. március 18. 17:21
  „Te jobb lesz, ha nem is gondolkozó mer az neked meg fog ártani!
  "Úgy bizony! Meg az adó és járulékcsökkentést!
  Ez mindenhol működik,csak nálunk nem! Mert ugye gyurcsány mindenkinél mindent jobban tud! Azért zárnak be sorra a gyárak! A magas járulékok miatt nem tudnak versenyképes árajánlatot adni a pályázatokra!"
  Ezt már oly rég írtad, hogy elfelejteted?”
 • 13. AHA. 2009. március 18. 14:17
  „Te pampus! Te nem pampus vagy, csak pampogó!
  Mert azt gondolom te magad sem tudod,hogy most miről beszélsz!”
 • 12. pampus 2009. március 18. 11:59
  „7. hozzászólás AHA. 2009.03.18. 09:46

  Hunicum 2009.03.18. 07:36

  Úgy bizony! Meg az adó és járulékcsökkentést!
  Ez mindenhol működik,csak nálunk nem! Mert ugye gyurcsány mindenkinél mindent jobban tud! Azért zárnak be sorra a gyárak! A magas járulékok miatt nem tudnak versenyképes árajánlatot adni a pályázatokra!

  Az ellenzék meg tátotta én ma is tátja a mafla pofáját! És csodálkozik azon, hogy kerülnek az dolgozók az utcára! Csak megnyerni a zsíros állásokat és pöffeszkedni a fotelokba az megy! No meg besegitani a népnyúzásba a semmittevéssel.”
 • 11. ESZT 2009. március 18. 10:15
  „,,Pampus és hunicum" - nak igaza van. Ezek az emberek akik pl. tizenötödikén
  otthon sajnálták magukat, és várták a sült galambot, meg is érdemlik sorsukat.”
 • 10. pampus 2009. március 18. 08:10
  „Szerintem ha több eszed lesz, akkor majd megérted kedves "hunicum"! A "menti" csaknem szóról szóra ezt írta! Csak annyi különbséggel ,hogy Ő nem utalt rá a felelősök létére. No, de ezt magyarázhatom annak aki csak az orráig lát,vagy addig sem.”
 • 9. Hunicum 2009. március 18. 07:30
  „Pampus!
  Olvasgatom az irományaidat, de se eleje se vége! Minden marhaságot képes vagy elhinni amit leírsz? Még egy értelmes mondatot nem hoztál létre!
  Bocs, de így van!”
 • 8. menti 2009. március 18. 07:06
  „a modern rabszolgatartó társadalomban (értem ez alatt, hogy az ország termelő és szolgáltató eszközei nem saját kézben vannak, a tulajdonost, a tőkést az ország érdekei nem befolyásolják), ezen a módszeren, mint munkaerő elbocsátás nem kell csodálkozni. A római birodalomban a császár a hüvelykujját lefelé fordította, a rabszolgát megölték, most is ez van, csak finomabban, most a dolgozót elbocsájtjuk, így lehetetlen helyzetbe hozzuk. Majdnem ugyan az.”
 • 7. PaPa 2009. március 18. 06:19
  „1, az azért furcsa, hogy Németországban nagygyűlést tartotak itt meg hagyják, hogy idegeskedjenek a dolgozok.
  2, Borkai Zsolt miért nem kérte ki a Győri dolgozok nevében az intézkedést miért nem áll a munkások mellé?
  3, Magyar beruházást direkt nem akkarnak létesíteni met rájönének, hogy a Magyar ember jobban dolgozik mint bár ki a villágon(ha engedik dolgozni, alkotni, megélni)
  4, sajnos nem az a cél, hogy dolgozanak az emberek mert a nunka nélküli segélyen élő emberekkel azt csinálnak amit akkarnak(lázsd irányított cigánybűnőzés)”
 • 6. comet 2009. március 17. 23:57
  „talán eljött az ideje magyar vállaltok létrehozásán gondolkodni. A nagy tudású vezetésnek ezen kéne studíroznia, nem pedig azon hogy hogyan tud mégtöbb pénzt kiszedni a leapadt zsebekből.”
 • 5. tibi-a 2009. március 17. 22:09
  „Aljasság!
  Egyik sem különb!”
 • 4. Nahááát 2009. március 17. 21:36
  „pampi! Ma is bevetted a fogalmazásgátlót?!”
 • 3. pampus 2009. március 17. 21:03
  „Ja kérem, akik nem tettek semmit az ellen, hogy jól termelő eladható értékeket gyártő üzemeket gyárakat bezárjanak, azok most ne csodálkozzanak, hogy a külföldi tőkés cserbenhagyja az áldozatait! Ez mindig is így volt a vadkapitalizmusban korokban!”
 • 2. tuzson 2009. március 17. 18:03
  „Az még szebb hogy a vezetöség meg az alkatrészeket olyan helyről rendelték meg ahol ők is részesedést kaptak!
  Csak egy beszállitó lehetett zsiros áron!
  Ez is undorito volt!!!!!!!!”
 • 1. Hunicum 2009. március 17. 15:18
  „5 hete egy nagyobb megrendelésnél azért felvették az embereket németországi kiküldetéssel kecsegtetve!
  3 hét után meg szevasz! Szánalmas, undorító!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasítva: nem lesz kedvezményes áfa az élelmiszereken

Sem a benzin jövedéki adójának, sem az élelmiszerek áfájának csökkentéséről nem tárgyal az országgyűlés, a hétfői bizottsági üléseken ugyanis az összes ellenzéki javaslatra nemet mondtak. Tovább olvasom