Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Nem húzná meg az unió végleges határait a bővítési biztos

Nem szabad meghúzni az Európai Unió végleges határait, mert egy ilyen lépés igazságtalanul kirekeszthetne a szervezetből egyes országokat - szögezte le egy belga lapban közölt interjújában Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési biztosa.
Rehn a De Standaard című flamand napilap szerdai számában úgy vélekedett: stratégiai hiba lenne például azt mondani Ukrajnának, hogy soha nem kerülhet be az Európai Unióba. Ezzel az EU ottani befolyása nullára esne vissza, s mindez meggyengítené a szervezetet. Rehn szavai egyfajta választ jelentenek több EU-tagállam elképzeléseire.

Ezek ugyanis - közöttük Németországgal és Hollandiával - azt szorgalmazzák, hogy az Európai Unió fontolja meg a további bővítések korlátozását, s húzza meg a szervezet végső határait.

A bővítés kérdésköre, s általában az európai integráció jövője áll majd a középpontban az EU-tagok külügyminisztereinek hét végi ausztriai megbeszélésén, s szóba kerül ez a téma az állam- és kormányfők júniusi csúcsértekezletén is.

Rehn egyébként kedden Brüsszelben kijelentette: Montenegró, sőt Szerbia előtt is nyitva áll annak a lehetősége, hogy idővel csatlakozzék az Európai Unióhoz. Karel De Gucht belga külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet soros elnöke viszont ugyanezen a napon egy varsói beszédében Bulgária és Románia felvétele után a bővítési folyamat lassítását javasolta, mondván: új tagország csak akkor léphet be az EU-ba, ha nem csak a jelentkezőkről bizonyosodik be, hogy felkészültek, de az EU is képes a befogadásukra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány az Erzsébet-kórháznak

Közel 150 ezer forint gyűlt össze a L.É.P.J. Tovább! Szolgálat Sopronért (a Hetednapi Adventista… Tovább olvasom