Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Nem hozzák nyilvánosságra

Bene László országos rendőrfőkapitány úgy döntött, nem hozzák nyilvánosságra az MTV-székház ostromáról készített bizottsági jelentésre adott BRFK-választ, mivel az annyira szakmai jellegű, hogy nem tartozik a nyilvánosságra – közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője tegnap.

Az öttagú bizottságnak a székház ostrománál végzett rendőri munkáról készített jelentését a múlt héten hozták nyilvánosságra. A jelentést megküldték Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak is, aki megfogalmazta észrevételeit, majd eljuttatta azokat az országos főkapitánynak, Bene Lászlónak. Az országos főkapitány ezután felkérte a jelentést készítő bizottságot, hogy tekintse át a BFRK válaszát, véleményezze azt, és szakmai szempontból adjon választ, hogyan értékelhető a BRFK reakciója a jelentésben foglaltakra. A főkapitány akkor azt mondta, Gergényi Péter hozzájárult ahhoz, hogyha ő úgy gondolja, nyilvánosságra hozhatja az észrevételeit. Az országos főkapitány kijelentette: ha elkészül a bizottság véleménye a BRFK észrevételeiről, egyszerre hozzák azt nyilvánosságra Gergényi Péter 10 oldalas válaszával. A főkapitány akkor azt is mondta, erre napokon belül sor kerülhet.
Garamvölgyi László hétfőn közölte: nem írja elő jogszabály a rendőrfőkapitány véleményének nyilvánosságra hozatalát.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az ORFK részéről nem megfelelő érv arra hivatkozva elzárni a nyilvánosság elől a BRFK-nak az MTV-székház ostromáról készített jelentésre adott válaszát, hogy az az anyag „túl szakmai”.
A Fidesz arra szólította fel Bene László országos rendőrfőkapitányt, hogy azonnal hozza nyilvánosságra az MTV-székház ostromáról készített teljes bizottsági jelentést, valamint a BRFK arra adott válaszát is. (mti)

Megbeszélés a minisztériumban

Erősíteni kell a rendőrség jogállami értékrendjét – erre jutott Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára és Bene László országos, Gergényi Péter budapesti, valamint Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány, miután hétfőn megbeszélést folytattak a minisztériumban.
Az államtitkár és a rendőri vezetők áttekintették a szeptember 18-i eseményekről – így az MTV-székház ostromáról – készített rendőri jelentésben összegzett tapasztalatokat – közölte a tárca sajtóosztálya közleményében. Az államtitkár és a rendőri vezetők megállapították, hogy „a rendészet alkotmányos működésének feltételei rendezettek, a gyülekezési jog gyakorlásának alkotmányos garanciái és a közrend védelme érdekében azonban szükség van arra, hogy a rendvédelmi szervek még alaposabb elemzéseken nyugvó döntéseket hozzanak” – írják. Egyetértettek abban, hogy a közelmúlt eseményeinek tapasztalatait a rendőri munka tervezésében érvényesíteni kell, bűnügyi és közrendvédelmi területen egyaránt. Megállapították, hogy fejleszteni kell a rendőrség szervezeti kultúráját, erősíteni a rendőrség jogállami értékrendjét és el kell fogadni a rendőri hivatás etikai kódexét. A feladatokat november 30-án, az országos rendőr-főkapitányi értekezleten határozzák meg részletesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totóeredmények

47. hét: 1, X, 2, 1, 1, X, 1, 1, 1, 1, 2, X, X + lapzárta után. Tovább olvasom