Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Nem fogja átszelni Csallóközt a szlovák-osztrák kőolajvezeték

A Pozsonyt Schwechattal összekötő új szlovák-osztrák kőolajvezeték nem fogja átszelni Csallóközt - biztosította Juraj Miskov, szlovák gazdasági miniszter kedden a Nem a csallóközi kőolajvezetékre nevű polgári társulást.

A környezetvédők ismételten azt követelték, hogy a minisztérium hozza nyilvánosságra a tervezett kőolajvezeték tervezett útvonalát.

"Garantálhatom önöknek, hogy a kőolajvezeték biztosan elkerüli a Csallóközt" - mondta a gazdasági tárcavezető. Hozzátette, hogy ugyan továbbra is több alternatív útvonalat fontolgatnak, de egyik sem érintené a Csallóközt. Ugyanakkor mivel "érzékeny információkról van szó, melyek nem sérthetik Szlovákia érdekeit" nem közlik azokat. A minisztérium ugyanis nem akarja, hogy az érintett területek telekspekulánsok kezébe kerüljenek.

A tervezett beruházás ellen korábban határozottan tiltakozott a Greenpeace környezetvédő szervezet, de Simon Zsolt földművelésügyi és környezetvédelmi miniszter is. A tiltakozó petíciót ezrek írták alá.

"A kormányprogram is garantálja, hogy a vezeték nem fogja érinteni a Csallóközt" - szögezte le a miniszter.

Az új vezetéket a Transpetrol száz százalékban állami tulajdonban lévő társaság fogja megépíteni az osztrák OMV céggel közösen. A vezeték megépítése Pozsony szerint elkerülhetetlen, már csak a szokásos év eleji orosz-ukrán gázháborúk miatt is; általános vélemény, hogy Szlovákiát össze kell kapcsolni a nyugati kőolajvezeték-rendszerekkel.

A Nem a csallóközi kőolajvezetékre polgári társulás emlékeztette a gazdasági minisztériumot: a Schwechat-Pozsony projekt alapkövének letételén, a szlovák-osztrák határon rendezett nyitóünnepségen a tárca kötelezettséget vállalt arra, hogy az idei első negyedévben megjelenteti a kidolgozott programot. A negyedév letelt, de az információk nyilvánosságra hozatalára még nem került sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigit arattak a pénzügyőrök

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei a rendőrséggel közös ellenőrzést tartottak az ukrán határ… Tovább olvasom