Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Nem fizetett a Széchenyi-terv

Németh Lajos vitnyédi vállalkozó Széchenyi-terves pályázatából két éve nem kapja meg a neki megítélt összeget.
Németh Lajos vitnyédi vállalkozó öt éve határozta el, hogy áruházat épít. Azóta terve megvalósult. Százmilliós beruházásába húszmilliós önrészt és a banki hitelt fektetett. A tulajdonos napjainkig igen keserű tapasztalatokat szerzett a kisvállalkozások támogatásáról. – Alapvetően optimista embernek tartottam magam, mára ez alaposan megkopott – fogalmazott Németh Lajos.

Áram három év alatt

Véleménye szerint a hatóságok intézkedései gáncsoskodásként is felfoghatók. Példaként említette, hogy az áramszolgáltató, amelynek üzleti érdeke lenne a minél több fogyasztó bekötése, három év alatt tudta biztosítani a hálózatot. – El lehet képzelni, milyen feltételekkel szereztünk addig is áramot – tette hozzá a vállalkozó. Ezen túl az építkezésközeli fás rész és a területrendezés engedélyei is csak kilenc hónap, illetve másfél év alatt készültek el.
Németh Lajos problémái azonban a Széchenyi-terv körül sokasodtak meg. Két éve beadták pályázatukat, amit első körben formai hibákra utalva elutasítottak. Átdolgozás után végül elfogadták a projektet, bár a beadást közben a kormányváltás is nehezítette. Ehhez segítséget az érdekvédelmi kamarától sem igazán kapott. Ahogy Németh Lajos kiemelte: mindezek ellenére végül egy bank megadta az ígérvényt a pályázati pénz kifizetésére. A vállalkozó elmondta, ez a pénz azóta is járna neki, csak éppen nem kapja meg. Többszöri banki és ügyvédi levelére sem reagál a pályázat elbírálásával megbízott közhasznú társaság. Amint Németh elmondta: a jegybanki alapkamat változására, társberuházói névcserére és egyéb indokokra hivatkoznak már több mint két éve. Az ügyben a térség országgyűlési képviselője is interpellált, amire egy semmitmondó levél érkezett Csillag István volt szakminiszter aláírásával.

Teljesíthetetlen feltételek 

Munkát biztosít Vitnyéden

Minden kellemetlensége ellenére azonban befejezte a beruházást, ami Vitnyéden több mint húsz embernek biztosít munkát a közvetett munkavállalókról nem is beszélve. Németh Lajos megjegyezte, az építkezés során a munka egyharmada volt a bürokráciára fordított idő. A beruházás megvalósulásában szinte csak munkatársaira és családjára számíthatott, akik nélkül nem tudta volna a nehézségeket áthidalni. Ugyanakkor nem érti, ha a nagypolitika szavak szintjén támogatja a vállalkozásokat, az az ő esetében miért nem működik?

Németh Lajos elmondta: miután a beruházást az önrész befektetésével már megkezdte, a folytatás biztosításához anyagi fedezetet keresett. Ennek érdekében szinte minden magyarországi és sok külföldi bankot fel is keresett, de feltételeik számára teljesíthetetlenek voltak. A vállalkozó érdekességként jegyezte meg, hogy az engedélyezések és egyéb papírok beszerzése mellé
több mint háromszáz tulajdoni lapot és csaknem húsz értékbecslést kellett benyújtania, illetve készíttetnie. Ezek is jelentős költségekkel jártak.
Végül hosszas utánajárással, a megnyert pályázati pénz híján piaci alapokon vett fel hitelt a beruházás befejezéséhez.
A napjainkban elkészült EU-s korrupciós jelentésre utalva a vállalkozó elmondta: a jelenséggel maga is szembesült Budapesten. A pályázati pénzek kifizetése körüli hercehurca idején felhívták a fővárosba és egy iroda helyett a Hősök terére invitálták. Ezután egy gyorsétterembe ültek be, ahol a meghívói elmondták, milyen cégek „beépítésével" gyorsítható az ügymenet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premierfilm: Cápamese

Oszkár kis hal a nagy tóban, az eszénél csak a szája jár gyorsabban, és miközben a Bálnamosóban… Tovább olvasom