Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Nem érvénytelen a szavazólapról fényképet készítő voksa

Nem sértette meg a választás tisztaságát az a külképviseleti választási iroda, ahol nem nyilvánították érvénytelennek a saját szavazólapjáról mobiltelefonnal fényképfelvételt készítő választópolgár szavazatát - az erről szóló döntést kedden jutatta el a Legfelsőbb Bíróság (LB) az MTI-hez.
Az Országos Választási Bizottság (OVB) április 6-án hozott határozatot, amiben elutasította azt a kifogást, hogy az egyik külképviseleti választási iroda megsértette a választás tisztaságának megóvására, s a választási csalás megakadályozására vonatkozó alapelvet, amikor nem nyilvánította érvénytelenné a saját szavazólapjáról mobiltelefonnal felvételt készítő választópolgár szavazatát.

Ezt a döntést az LB kedden helyben hagyta.

Az LB döntésében elfogadta az OVB-nek azt a megállapítását, mely szerint a választópolgárokra nem terjeszthető ki az a korlátozás, ami a szavazatszámláló bizottság tagjaira vonatkozik - ők ugyanis nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt a szavazóhelyiségben.

Az LB végzése szerint helytállóan állapította meg az OVB azt is, hogy a szavazólap érvénytelenségéről nem a külképviseleti választási iroda, hanem a szavazatszámláló bizottság dönt. A külképviseleti választási iroda megfelelően járt el viszont, amikor az esetet jegyzőkönyvbe vette - fogalmazzák meg.

Helyes volt továbbá az OVB-nek az a megállapítása is, hogy a választópolgár említett tevékenysége elvileg alkalmat biztosít választási csalásra. Jelen ügyben azonban nem bizonyítható, hogy a választópolgár anyagi ellenszolgáltatás fejében készített volna fényképet a szavazólapjáról. Erre vonatkozóan a kérelmező sem terjesztett elő bizonyítékot, így törvénysértés hiányában nem lehetett helye a szavazási eljárás érvénytelenítésének és megismétlésének - áll az LB döntésében.

Az OVB határozata ellen a kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az LB-hez, melyben a megtámadott határozat megváltoztatását kérte. Álláspontja szerint az OVB jogszabálysértően mulasztotta el a saját szavazólapjáról mobiltelefonon felvételt készítő választópolgár szavazatának érvénytelenné nyilvánítását.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktív pihenés húsvétkor

Egyre többen csomagolnak össze húsvét közeledtével: a locsolkodókra várás helyett az ország más… Tovább olvasom