Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

Nem eredményes a hajléktalanok foglakoztatási modellje

Az alapvető jogok biztosa szerint a hajléktalan emberek foglalkoztatási modellje elviekben működőképes, ám valójában mégsem eredményes.
Az alapvető jogok biztosa szerint a hajléktalan emberek foglalkoztatási modellje elviekben működőképes, ám valójában mégsem eredményes, a hatékonysága nehezen bizonyítható.

Az ombudsman hivatala az MTI-vel csütörtökön közölte: Szabó Máté szerint hiába dolgoznának, a hajléktalanoknak - speciális problémáik miatt - a jelenlegi munkaügyi rendszerben nincs lehetőségük arra, hogy a munka világán keresztül találjanak vissza a társadalomba.

Az alapvető jogok biztosa a hajléktalanok munkaerő-piaci lehetőségeit felmérő jelentésében e problémák közzé sorolta a szélsőséges kiszolgáltatottságot, az elhanyagolt külsőt, a leromlott fizikai és mentális egészségi állapotot, a lakhatás és vele a biztos háttér hiányát, valamint a társadalom, a foglalkoztatók diszkriminatív hozzáállását; ezek a tényezők gyakorlatilag esélytelenné teszik az elhelyezkedésüket.

Az ombudsman szerint a hajléktalanok visszatérését a munkába elsősorban munkahelyteremtéssel, képzési, átképzési lehetőségek megteremtésével, az atipikus foglalkoztatási formák, valamint a munkáltatók által igénybe vehető kedvezmények széles körű elterjesztésével, illetve mindezek jogszabályi szintű támogatásával lehetne ösztönözni.

Az alapjogi biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a hajléktalan emberek munkaerő-piaci helyzetének javítására kidolgozandó javaslatában nyomatékkal vegye figyelembe az említett akadályozó tényezőket.

Szabó Máté javasolta továbbá, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel együttműködve kezdeményezze a jogszabályok módosítását. Úgy, hogy lehetővé váljon az atipikus foglalkoztatási formák további megteremtése, védett munkavállalási lehetőségek elterjesztése, különleges munkavégzési körülmények alkalmazhatósága és mindezek ellenőrizhetősége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia a Gerecsében: egy gimnazista dobhatta a sziklamászó nőre a követ

A Blikk szerint egy budapesti gimnazista szándékosan dobhatta le a hétvégén a Gerecsében azt a… Tovább olvasom