Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Nem érdemesek rá: visszavonták Gergényi és Kertész kitüntetéseit

Visszavonta Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, és Kertész Ákos író fővárosi kitüntetéseit rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.
A képviselők 19 igen szavazattal, az MSZP 8 nem voksa ellenében fogadták el az erről szóló előterjesztést. A Városháza jogászai vizsgálják, van-e mód az elismerésekkel járó pénzbeni juttatás visszaszerzésére is.

A jobbikos Szabó György indítványában azzal indokolt, hogy a volt rendőrségi vezető a 2006 őszén történtek miatt nem érdemes arra, hogy a Budapest-díj és a Főváros Közbiztonságáért emlékérem kitüntetettje legyen. Molnár Gyula (MSZP) az előterjesztés vitájában arra kérte a képviselőket, hogy ne döntsenek elhamarkodottan. Érdekesnek nevezte, hogy a Jobbikkal "nyújtatták be" a javaslatot, és azt is, hogy bírósági ítélet előtt "kimondják a verdiktet" Gergényi Péter felett. Hozzátette, Budapest akkori rendőrfőkapitánya rendőr volt, aki szakszerűen tette a dolgát. Frakciótársa, Bihary Gábor azt mondta, hogy a 2006-os események során a "csőcselék" tört-zúzott Budapest utcáin és ezért senki nem kapott letöltendő büntetést. Mindent felróni annak, aki ettől akarta megvédeni a fővárost, elfogadhatatlan - tette hozzá.

Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője erre úgy reagált, elég idő volt elgondolkodni a 2006-ban történteken és bizottságok is vizsgálták ezeket az eseményeket. Közölte, azért szavazzák meg az előterjesztést, mert nincs rá ok, amiért ezt ne kellene megtenniük. György István fideszes alpolgármester azt mondta, Gergényi Péter óriási szakmai hibát vétett a rendőri túlkapásokkal, ezzel az egész szakmai múltját "annulálta", nem méltó arra, hogy a díjat birtokolja. Gergényi Péter 2006. november 17-én "a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért" kapott Budapest-díjat, továbbá "a főváros rendvédelmének és közbiztonságának megteremtésében vállalt kiemelkedő és sikeres vezető tevékenysége elismeréseként" részesült Főváros Közbiztonságáért elismerésben.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Városháza jogászai vizsgálják, van-e mód a kitüntetésekkel járó pénzbeni juttatás visszaszerzésére. A volt rendőrfőkapitány a Budapestért Díj mellé egyszeri bruttó 200 ezer forintot kapott, a Főváros Közbiztonságáért emlékérem mellé pedig egyszeri bruttó 300 ezer forintot vehetett át.

Kertész Ákos író budapesti díszpolgári címének visszavonását kezdeményező előterjesztést 20 igen, 9 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadta el a testület.

A Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői igennel szavaztak, az MSZP-frakció és az LMP-s Kaltenbach Jenő nemmel voksolt, míg a másik két LMP-s képviselő tartózkodott.

Németh Zoltán, az indítványt benyújtó Fidesz-KDNP-frakció vezetője az ülés előtt azzal indokolt az MTI-nek: "Kertész Ákos nem méltó arra, hogy továbbra is a főváros díszpolgára maradjon, érdemtelenné és méltatlanná vált azon magyargyalázó kijelentései után, amelyeket az Amerikai Népszavában megjelentetett".

Olvasóink írták

 • 12. kolombela 2011. szeptember 22. 17:16
  „11. pancser 2011.09.22. 07:20
  KÖNYVÉGETÉS??? Nem téveszted össze a magadfajtákkal a Jobbikot? Szerintem igen.”
 • 11. pancser 2011. szeptember 22. 07:20
  „Ébredő magyarok, mikor lesz a könyvégetés!”
 • 10. Star-Spangled 2011. szeptember 22. 00:01
  „Ebred a nemzet!”
 • 9. SC 2011. szeptember 21. 23:29
  „8. load
  Te is emlékszel még azokra az időkre látom!:-)”
 • 8. load 2011. szeptember 21. 21:57
  „5. SC
  "Jobbiknak,ez egy kis siker,mivel ők terjesztették elő..."
  Nagyjából annyi, mint egy tizenévesnek az önkielégítés.”
 • 7. pancser 2011. szeptember 21. 21:07
  „Nagyon el vagytok ti tájolva, mint anno a bolsevikok. azok is azt hitték mindent elvesznek az uraiktól jobban fognak élni. Eredmény sokkal rosszabb lett. A bolsevik tömeg az kb. az a korabeli jobbikosokból állt. Ők voltak az elnyomottak akik kifosztották azt akinek volt valamije, vagy rendőrparancsnok volt, vagy éppen miniszterelnök.
  Kinek lesz jobb ha így szórakozunk a kitüntetésekkel? Senkinek, ráadásul majd jön a visszacsapás nem tudom mikor, de jön.”
 • 6. rommel 2011. szeptember 21. 20:33
  „NAGYON HELYES !!!
  MOST JÖNNEK A NAGY HALAK !!!”
 • 5. SC 2011. szeptember 21. 18:36
  „Miről beszélek?Nem érted?Mivel eddig MINDEN kezdeményezését lesöpörték az asztalról a fityeszesek a Jobbiknak,ez egy kis siker,mivel ők terjesztették elő...Majd jönnek utána a nagyobbak,amiket te felsoroltál,csak okosan kell legközelebb ikszelni.Így már érthető vagyok?:-)
  Ja és én magasról teszek minden kitüntetésre.:-)))Viseld te őket,ha nem égetik át a gúnyád.”
 • 4. pozdorja 2011. szeptember 21. 16:58
  „SC: győzelem? Miről beszélsz? Csak nem Te kapod meg helyette? Visszafizeti azt a nettó kb. 200 ezret?
  Nem a kitüntetéseket kell visszavenni tőlük, hanem a sok ellopott és elpazarolt milliárdot.”
 • 3. SC 2011. szeptember 21. 16:48
  „A kis győzelem is győzelem!Majd jönnek a nagyobbak is,türelem.”
 • 2. pancser 2011. szeptember 21. 16:32
  „Elképzeltem mi lesz akkor ha a Fidesz bukik, mert bukni fog előbb-utóbb. Akkor meg ezektől vonják meg a kitünteseket? Lassan úgy érzem mintha valamelyik fekete afrikai országban élnék!”
 • 1. pozdorja 2011. szeptember 21. 15:56
  „Bizonyára ez is egy rendkívül fontos ügy a fővárosban. Igaz hogy a BKV járművek szétesnek, az önkormányzati bérházak életveszélyesek, a négyes metró meg csak nyeli a pénzt, de ezek mellékesek. Sokkal fontosabb a közterületek átnevezgetése, a budapesti zászló forradalmi megújítása, valamint kicsinyes bosszúként korábbi címek és kitüntetések visszavonása.
  Félreértés ne essék, nem védeni szeretném Gergényit, de úgy érzem megint csak egy csontot kaptak a zemberek, amin lehet rágódni, közben meg nem figyelünk az igazán fontos dolgokra.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz taxis demonstrált a fővárosban

Több száz taxis gyűlt össze Budapesten, az 56-osok terén szerda délután, hogy tiltakozzanak a… Tovább olvasom