Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Nem érdemes hétvégén bepótolni az alvást

A tizenévesek hétvégén is ébredjenek akkor, mint a hétköznapokon - javasolják az alváskutatók, akik úgy vélik, ha a fiatalok szombaton és vasárnap próbálják bepótolni a hét közben elvesztegetett órákat, hétfőn rosszabbul teljesítenek.
A tinédzserek hét közben gyakran sokáig ébren maradnak, hogy befejezhessék a házi feladatukat vagy tanuljanak a következő dolgozatra, ezért alszanak többet hétvégenként - mondta Stephanie J. Crowley alvásszakértő.

A Rhode Island-i Brown University szakértője és munkatársai éppen ennek a fiatalokra jellemző szokásnak a hatásait vizsgálja.

Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy azoknak a 15-16 éveseknek, akik hét közben addig nyújtják az ébrenlétet, amíg csak lehet, hétvégén pedig megpróbálják bepótolni az alváslemaradást, egyszerűen elállítódik a belső órájuk, ezért hétfőn nehezebben tudják felvenni a ritmust, és kevésbé tudnak koncentrálni.

Ez az átállítás módosítja azt az agyi parancsot, amely arra utasít, hogy hétfő reggeli iskolába induláskor ébernek kell lenni - állítja a kutató, aki szerint a fiatalok szervezetében ilyenkor olyan folyamat játszódik le, mint azokéban, akik egyik időzónából egy másikba repülnek.

A szakértők napi kilenc órányi alvást javasolnak a fiataloknak, a legtöbben a valóságban azonban csak ritkán alszanak valamivel többet hét óránál.

Azt a javaslatot pedig, hogy a tizenévesek ébredjenek olyantájt szombaton és vasárnap, mint a hétköznapokon, még olyankor is, ha pénteken esetleg szórakozni voltak, könnyebb tanácsolni, mint megfogadni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Citromkolbász, kivirsli

Tovább olvasom