Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Nem engednek a negyven órából

Míg nálunk a csökkentenék a heti munkaidőt, Európa-szerte hosszabbítást szeretnének elérni.
Magyarországon a szakszervezetek szeretnék elérni A munka törvénykönyvében szereplő 40 órás heti munkaidő 38 órára csökkentését. Az EU több tagállamában viszont ez a téma éppen ellenkező előjellel aktuális. A munkaadók, a kormányzatok a 40 órás munkahét visszaállítását szorgalmazzák. A hazai érdekvédők többek közt amiatt tűzték újra napirendre régi törekvésüket, mert új kormánya van az országnak. Ám Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrégiben kijelentette: „A 38 órás munkahét bevezetéséről tisztességesen meg kell mondani, hogy ennek most nincs itt az ideje."

Az Európai Bizottság meghagyta a lehetőséget arra, hogy az egyes országok a heti 48 órás felső korlátnál hosszabbat alkalmazzanak. A bizottság egyaránt akarja védeni a dolgozók egészségét, biztonságát, és biztosítani a rugalmasságot a versenyképesség megőrzéséhez.
Ezzel a kettős céllal Németh Kálmán, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének képviselet-vezetője is egyetért, de felhívta arra a figyelmet, hogy a heti munkaidő bonyolult összefüggésben van a munkahelyek számával. Szerinte a valójában ledolgozott munkaórák az előírtnál valamivel mindig magasabbak. Úgy véli, hogy a téma felmelegítése nem véletlenül esik egybe a karácsony közeledtével.
Ugyanis az is munkaidő-csökkentés, ha a munkaszüneti napok száma december 24-ével növekszik. Még a 38 órás munkahétnél is nagyobb előrelépésnek tekintené, ha a napi 20 perces ebédidő beépülne a munkaidőbe. Sok helyen ez így is van, így a többiek igazságtalannak érzik helyzetüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan spóroljunk?

Spórolni nem nehéz - ha tudjuk, hogyan kell. Összeállításunkban ötleteket,… Tovább olvasom