Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Nem engedik be Kárpátaljára a segélyszállítmányokat

Nem engedik be Ukrajnába a nemrég hatályba lépett vámtörvény rendelkezései miatt a segélyszállítmányokat.
Nem engedik be Ukrajnába a nemrég hatályba lépett vámtörvény rendelkezései miatt a segélyszállítmányokat, köztük a Kárpátaljai Református Egyházkerület rászorulóinak szánt humanitárius rakományokat.

A vámügyintézés egyszerűsítésére hivatott új ukrán vámtörvény év eleji életbe lépését követően több mint 40, kárpátaljai segélyszervezeteknek címzett humanitárius rakomány torlódott fel a határon.

A zavart az okozza, hogy a jogszabály szerint megszűnt az ukrán kormány mellett korábban működő, a humanitárius segítségnyújtást koordináló bizottság, amely engedélyezte a segélyszállítmányok vámmentes bevitelét az országba - adta hírül szerdán a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

Valkócz Tamás, a Dorcas református segélyszervezet projektmenedzsere a hírportálnak elmondta, hogy több mint 13 éve vannak jelen Kárpátalján, de hasonló eset még nem fordult elő. A Dorcas évente 20-25 olyan segélyszállítmányt fogad és oszt szét, amelyek élelmiszerekből, rokkantaknak szánt eszközökből, kórházi berendezésekből állnak - tette hozzá, megjegyezve, hogy most a rakományok vámraktárakban állnak, miközben az illetékesek nem tudják, mitévők legyenek.

Kótyuk Zsolt, az Ungvárhoz közeli Szürte község református lelkésze a portálnak kifejtette, hogy külföldi segélyszállítmányokból rendezték be a helyi iskola osztályait padokkal, székekkel, egyéb bútorokkal, ellátják a rászoruló tanulókat tollakkal. Most egy olyan rakomány várakozik a határon, amely a diákoknak küldött hangszerekből áll - mondta.

Az akadozó vámügyintézés miatt a napokban Gajdos István, az ukrán parlament képviselője, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke beadvánnyal fordult Natalija Korolevszka szociálpolitikai miniszterhez és Mikola Azarov kormányfőhöz.

A honatya a Vöröskereszt kárpátaljai szervezetétől és a Kárpátaljai Református Egyháztól érkezett panaszokat tette szóvá. A kormány illetékeseit emlékeztette arra, hogy a Kárpátaljai Református Egyház évek óta szervez Európából segítségnyújtást a rászorulók számára, és sürgette a probléma mihamarabbi megoldását

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmilliós bírság a Tescónak: megtévesztették a vásárlókat

A GVH szerint a Tesco akciós kampányában a meghirdetett akciója során megtévesztő tájékoztatásokat… Tovább olvasom