Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nem emelkedik a földgáz ára július 1-jén

Nem emelkedik a lakossági földgáz ára július 1-jén.

A kormány döntésének értelmében az egyetemes szolgáltatók nem emelhetik a földgáz végfelhasználói, illetve fogyasztói árát július elsején ügyfeleiknek, akik többségében lakossági és kisfogyasztók, vagy távhőtermelők - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

A 29 pontos gazdasági akciótervnek megfelelően a kormány szerdán határozatban fogadta el a gázipari szabályozás egyes rendeleteinek módosítását, döntött az árszabályozás felülvizsgálatáról, és annak lezárultáig ármoratóriumot hirdetett.

A felülvizsgálattal megbízott Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy az őszi fűtési szezonra lezáruljon a vizsgálat, befejeződjön az egyeztetés a szolgáltatókkal és megszülessen az új árszabályozási rendszer.

A minisztérium szerint a döntés tíz százaléknál nagyobb mértékű, gázáremeléstől kímélte meg a lakosságot.

Az ármoratórium bejelentésével egy időben megkezdődött az árszabályozási rendszer felülvizsgálata is. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezetésével tárgyalások kezdődtek a szolgáltatók képviselőivel, melyek során tételesen felülvizsgálják az árat meghatározó képleteket és szabályozásokat.

A tárgyalások és a felülvizsgálat legfontosabb célja, hogy a lakosság és a szolgáltatók számára is kiszámíthatóbb és átláthatóbb ármeghatározási rendszer szülessen, amely a lehető legkisebb költség elvét érvényre juttatva, de a szolgáltatók indokolt működési és tőkeköltségeit figyelembe véve szolgálja az összes piaci szereplő érdekét.

Miközben a kormány elsődleges szempontja a magyar családok energiaköltségeinek leszorítása, ezt úgy kívánja elérni, hogy az lehetőség szerint ne okozzon veszteséget a gázipari szereplőknek.

A kormány méltányolja a szolgáltatók árszabályozási rendszer felülvizsgálatához való pozitív hozzáállását és elismeri azon igényüket, hogy az állami ármoratórium alatt lehetőség szerint ne keletkezzen veszteségük. Ennek érdekében a szabályozásért felelős fejlesztési tárca egy olyan konstrukciót dolgozott ki, amely a harmadik negyedévben kedvező árú, nyugati forrásból beszerezhető pótlólagos gázforrások bevonását teszi lehetővé. Ezen források bevonásával a harmadik negyedév során anélkül kerülhető el a gázipari egyetemes szolgáltatók veszteséges működése, hogy az egyetemes fogyasztói kategória végfelhasználói árai növekednének, vagy állami források mozgósítására lenne szükség - hangsúlyozta a fejlesztési tárca.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2010. július 01. 20:33
    „Na és ki finanszírozza a gázszolgáltatókat és ki adja a támogatást?
    Aki nem is gázzal fűt. Gratula. Tényleg igazságos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult vezetés a Miskolci Egyetemen

Csütörtökön részben megújult vezetés lépett hivatalba a Miskolci Egyetemen - tájékoztatta a… Tovább olvasom