Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nem ellenőrzik a zöldkártyát

Győr-Moson-Sopron - Hiába kötelező egy hónapja az új lakások eladásához az energiatanúsítvány kiállítása, egyelőre csak hat ember van az egész megyében, akinek megvan a jogosultsága ennek elkészítésére.
Az elmúlt néhány évben többször is módosították a lakások energiatakarékosságát mutató úgynevezett energiapasszus bevezetésének határidejét – idén január elsején végül tényleg bevezették –, ennek ellenére nem tolonganak a speciális tudást megszerzett szakemberek. A képzést koordináló Magyar Mérnöki Kamara tájékoztatása szerint ugyanis Győr-Moson-Sopron megyében mindössze hatan tették le a szükséges vizsgát.

Király Zsuzsa, az Energia Klub munkatársa szerint ezen nincs mit csodálkozni, hiszen nagyon későn indult a mérnökök számára közel 300 ezer forintos beruházást jelentő képzés, s csak december elején voltak az első szakmai vizsgák. Kérdés, ki fogja elvégezni a kötelező felmérést, s kiadni a lakások „zöldkártyáját", ami új lakások eladásánál egy hónapja kötelező. Elvileg, az általunk felhívott négy ingatlanberuházó közül ugyanis egynél sem mondták azt, hogy az eladó lakásokhoz „zöldkártya" is jár, mi több, kettőnél azt sem nagyon tudták, mi az... (Jó hír, hogy a megyei mérnöki kamara február elején újabb képzést indít, amelyre eddig húsz szakember jelentkezett.)

Az egyik „első fecske" megyénkben a mosonmagyaróvári Tóth István, azonban ő is még csak egyetlen komplex felmérést végzett – azt is „hobbiból". A munkaadója tulajdonában lévő dunaharaszti ingatlant vizsgálta meg energetikai szempontból, „B", azaz „Követelménynél jobb" energiaosztályba sorolva. A gépészmérnök szakember egyetért a laikusokkal abban, hogy az új lakásoknál a rossz szigetelés a legnagyobb és leggyakoribb probléma.

Ma például a legtöbb építtető öt centiméteres szigetelést alkalmaz, pedig normál tégla mellett nyolc-tíz centi lenne az ideális.

– Ez a különbség munkadíjban semmit, anyagárban pedig egy átlagos családi háznál mindössze 20–30 százalékos, nagyjából százezer forintos pluszköltséget jelent. Az így elérhető energiamegtakarítás azonban 40–50 százalék is lehet – világít rá Tóth István.

A dolog pikantériája, hogy a jogszabályok ellentmondanak egymásnak: míg az energiapasszusról szóló kormányrendeletben az áll, hogy elkészíttetéséről az építtetőnek kell gondoskodnia a használatbavételi engedélyezésig, magát az engedélyeztetést szabályozó rendeletben csak annyi szerepel, hogy az engedélyeztetéskor – azaz amikor már elindult a folyamat – fel kell hívni a tulajdonos figyelmét a dokumentum szükségességére. Mivel a kérelemhez nem kell csatolni a tanúsítványt, az az építéshatóságnál meg sem jelenik – így aztán nem is ellenőrzi senki, megvan-e...

Király Zsuzsa szerint ennek ellenére a piac kikényszerítheti, hogy az eladók fontosnak tartsák a lakcímke elkészíttetését.

– A mai ingatag lakáspiacon, a növekvő energiaárak mellett döntő érv lehet egy lakás dokumentált fogyasztása, energiatakarékos volta, hátrányba kerülhet, aki nem tudja felmutatni az energiapasszust. Így ha az emberek komolyan veszik, a rendelkezés akár szankciók nélkül is hatásos lehet – véli Király Zuzsa, aki úgy tudja, van olyan önkormányzat, ahol az építéshatóság a használatbavételi engedély kiadásához igenis bekéri a dokumentumot. „Hát igen, megint előkészítetlenséggel és kapkodással állunk szemben, ellentmondásos a szabályozás" – mondja. Az energiapasszus elkészíttetése egyébként egyelőre csak új építésű lakások eladásakor kötelező, használt ingatlan esetében 2012-től van kötelezettség.

Mit mutat a zöldkártya?

Az energetikai tanúsítvány megmutatja a lakás energiafelhasználását és -kibocsátását, azaz hogy „gazdaságos" az adott ingatlan. Ehhez a tanúsítványt kiadó szakember vizsgálja többek között a hőszigetelést, a nyílászárókat, az úgynevezett hőhidakat, a melegvíz-termelést, a világítási és fűtési rendszer módját és hatékonyságát, majd ezek alapján sorolja be a lakást az „A+"-tól (fokozottan energiatakarékos) „I"-ig (rossz) terjedő kategóriák valamelyikébe.


Olvasóink írták

  • 1. zöldautó 2009. február 25. 20:50
    „Érdemes takarékoskodni az energiával . Közös érdekünk óvni a természetet.
    http://kiralyzoldkartya.mindenkilapja.hu/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkal zordabb is volt már a januári időjárás

Győr-Moson-Sopron - A megye egész területén 0 Celsius-fok alatt maradt az idei január… Tovább olvasom