Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Nem ehetik a svédek a dohányt Finnországban

Finnország Aland nevű tartományában előszeretettel élnek a szájon át fogyasztható dohány élvezetével. Mivel az EU szabályai nem engedélyezik e dohánytermék forgalmazását, Brüsszel az Európai Bíróság elé vitte az ügyet.
Svéd szokásról van szó, Svédország kulturális hagyományaira hivatkozva kért és kapott is felmentést a tilalom alól, amikor belépett az unióba. Finnország azonban ezt elmulasztotta, s ezért hiába élnek szinte kizárólag svédek az ominózus tartományban, rájuk a külön engedély nem vonatkozik. Mivel Alandban és a tartomány körüli vízeken a közösségi tiltás ellenére is forgalmazzák a burnótot, az Európai Bizottság tavaly szeptemberben úgynevezett kötelezettségszegési eljárást indított Finnország ellen.

A helyi hatóságok nem engednek, hivatalos magyarázatuk szerint azért nem kértek a svédekhez hasonlóan felmentést a tilalom alól, mert Anand területén ugyanolyan mélyen gyökerező tradíció a különleges dohánytermék fogyasztása, mint Svédországban. A finn kormány azzal védekezik, hogy a tartomány nagyfokú önállósággal rendelkezik, többek között egészségpolitikai kérdésekben is, a burnótfogyasztás pedig a „terület kulturális örökségének része".

Aland azzal fenyegetőzik, hogy ha nem védheti meg álláspontját az Európai Bíróság előtt, akkor fontolóra veszi az Európai Unióból való kilépés lehetőségét.

Az Európai Bíróság csütörtökön hirdeti ki ítéletét az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztegzár

Az erdélyi Fogaras várost teljes egészségügyi vesztegzár alá helyezték, bezárták a Feketehalomban… Tovább olvasom