Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nem csökkenhet a programok színvonala

A Liszt-központ egyrészt a büszkeségünk, másrészt a „Mohácsunk” – állítja Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetQje, aki szerint az egykori mqvelQdési ház felújításával és átalakításával a jó ügy érdekében feláldozták likviditásukat. Az idei cél a kultúra, a közmqvelQdés és a színház szintentartása.
A soproni PetQfi Színház, a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, a FestQterem, a barlangszínház mqködtetése, a Soproni Tavaszi Napok és a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozatainak szervezése, valamint a Tourinform-iroda fenntartása a Pro Kultúra Sopron Kht. feladata. A társaságnál mintegy hatvanan dolgoznak munkaviszonyban. Vállalkozási formákban végzik el körülbelül negyvenen a biztonsági Qrzést, a takarítást, a büfét, a nézQtéri és ruhatári teendQket. Ezenfelül kell számolni még a színészeket és a különbözQ megbízási szerzQdéses viszonyban állókat, akik további 40–50 fQt jelentenek. A kultúra legfQbb soproni bástyáját több mint 10 éve irányítja Nyerges Ferenc ügyvezetQ, aki a színház megalakulása óta, azaz 15 éve él és dolgozik a városban. „Túlélt” több választást, színidirektort, válságot és ünnepet, a kht. létrehozását, a Liszt felújítását – ahogy ezt a kollégái által költött vers is keretbe téve tanúsítja irodája falán. Most mégis feszültebben fogadja az újságírót, mint valaha...

Készül az üzleti terv

– Látom, üzleti terv készül. A nyilatkozatokból úgy tudni, kevesebbQl kell idén a Pro Kultúrának gazdálkodnia, mint az elQzQ években. Ez azt jelenti, nem lesz pénz a kultúránkra?
– Lesz, csak nem annyi, amennyire szükség lenne. Ezzel együtt igyekszünk olyan szintq programokat létrehozni, amikhez Sopron hozzászokott. Minket is súlyosan érintenek a többi intézményre is vonatkozó, egyébként Sopron költségveté-

sének egyensúlyba hozása érdekében tett megszorítások. De szeretném ezt távolabbról indítva megmagyarázni.
„ 2002 októberében nyílt meg a Liszt-központ, azóta szinte gúzsba kötve »táncolunk«. Itt van ez a gyönyörq intézmény, ami a büszkeségünk, ugyanakkor a »Mo-

hácsunk« is. A nyitás óta a hiteltörlesztés és a mqködtetés költségei miatt egyre nehezebb a szakmai munka finanszírozása.”
– Négy év alatt mintegy kétszázmillió forint hitelt és kamatot törlesztettünk. Ezeket a forintokat a feladatellátásból kellett elvenni, s bizony nem könnyq ekkora összeget kigazdálkodni.
– De hogyan vált a nemrég még aranytojást tojó tyúkként aposztrofált központból 2007-re minden probléma okozója?
– A tervezés idQszakában az volt a fontos, hogy a város hozzájusson a Phare és a Széchenyi- terv pályázati összegeihez, 800–900 millió forinthoz. Erre a házra nettó 1,6 milliárdot költöttünk. Sopronnak soha nem lett volna ennyi pénze, de még a felét sem nagyon tudta volna a ház felújítására elQteremteni. Akkor a felújítás volt a fontos, és a stratégiát kellett a célhoz alakítani... Még mindig itt lenne az alumíniumketrec, és a felújítás alatt leszakadt plafon talán egy telt házas rendezvényen okozott volna tömegtragédiát, ha akkor nem ragadjuk meg ezeket a lehetQségeket. A felújított ház most a város egyik ékköve.
– Hogyan alakulnak idén a számok?
– A társaság költségvetésének fQösszege 660 millió forint. Összesen 420 millió támogatást kapunk. A többit meg kell termelnünk, egyúttal fizetjük a hitelt is, ami évi 80 millió. Ha szqkösen is, de teljesíteni fogjuk az idei tervet is.

Minden a kht.-é

– Nem lenne egészségesebb és tisztább a kép, ha a színház önálló gazdasági egységként mqködne? A színidirektorok és a kht. vezetése közötti feszültségek is megoldódnának ezzel.
– Négyévente napirendre kerül ez a téma, de ez nem olyan egyszerq, mint amilyennek látszik. A kht.-t úgy szerveztük meg, hogy az egyes tevékenységek kiegészítik egymást, s ezzel mintegy 33 százalékos megtakarítást érhetünk el. Viták sohasem a szakmai kérdésekben alakultak ki, hanem a finanszírozás miatt. Az új színházigazgató is fantasztikus tervvel érkezett, amiket igyekszünk megvalósítani. A szétválás egyébként már csak azért is nehéz lenne, mert minden a kht. vagyonában szerepel. Ha az évek folyamán a színház, a kultúra és a közmqvelQdés, a SÜH megkapta volna a más városokban biztosított támogatásoknak legalább a kétharmadát, most nem lenne problémánk.

Új profil új bérlQvel?

– Ezért üres a ház, ezért kapnak egyre kevesebb programot a soproniak?
– Nagy fesztiválra tényleg szqkösen telik, annak százmilliónál kezdQdik a tarifája. De azt azért visszautasítom, hogy üres a ház! Üzleti rendezvényekbQl, vagyis konferenciákból évi harmincmillió forint bevételünk van. A Liszt-központban is szinte minden napra jutnak rendezvények, koncertek, elQadások, kamaraszínház.
– De májustól nincs az étteremnek bérlQje, s bizonytalan a másik bérlQ, a tévések jövQje is. Ezek újabb bevételkiesések. Mivel pótolják?
– Majd lesznek új bérlQk. Szerintem együtt kell pályáztatni a büfét, a teraszt és a presszót, mert ezekben van üzleti lehetQség. Az étteremnek viszont én más funkciót keresnék. Ez ügyben egyelQre nincs még döntés. A tévések úgy tudom, maradnak, de nekünk valóban újabb bevételi lehetQségek után kell néznünk. A kezünk azonban meg van kötve, hiszen itt nem lehet sem butikot, sem fogászatot nyitni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó, ha az oktató csak egy helyen oktathat?

Tovább olvasom