Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Nem csökken az illegális szoftverhasználat

Nem csökkent tavaly a személyi számítógépekre illegálisan telepített szoftverek aránya Magyarországon: 42 százalék maradt annak ellenére, hogy a globális trend szerint a legtöbb országban csökkent az illegális szoftverek felhasználása.
A 108 országra kiterjedő elemzés szerint jóllehet az üzleti szektor általában véve jogszerűbb utat követ Magyarországon is mint korábban, az új személyi számítógépek - különösen a laptopok - értékesítésének nagymértékű növekedése és a szélessávú internet hozzáférések számának emelkedése világszinten is inkább az illegális szoftverhasználatot erősíti a lakosság körében.

Világszinten is erősödik az illegális szoftverhasználat.
Világszinten is erősödik az illegális szoftverhasználat.


Az Egyesült Államokban a legalacsonyabb, 20 százalék az illegális szoftverek aránya. Luxemburgban, Új-Zélandon, Japánban, Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Svédországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban 21-26 százalékos, ezzel szemben Irakban, Vietnamban, Moldovában, Azerbajdzsánban, Bangladesben és Örményországban 85-93 százalékos.

Az elmúlt 18 hónapban a BSA és a magyar szervezetek több lépést is tettek annak érdekében, hogy a szellemi tulajdon védelme erősödjön és az illegális szoftverhasználat csökkenjen. Így például tavaly márciusban a BSA megállapodást kötött az adóhatósággal: az együttműködés első évében több mint 500 adóellenőr számára nyújtottak képzést, illetve a szoftverek, mint immateriális javak ellenőrzése bekerült az ellenőrizendő tételek közé.

A Business Software Alliance (BSA) közleménye szerint az illegális szoftverhasználat eredményeképpen az iparág veszteségei Magyarországon tavaly 12 százalékkal növekedtek, az összegük elérte a 125 millió dollárt, miközben a globális veszteségek 21 százalékkal emelkedtek, értékük pedig megközelítette a 48 milliárd dollárt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás forever

A korábbi évekhez hasonlóan a középiskolás diákok körében most is Mátyás király a legnépszerűbb… Tovább olvasom