Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

˝Nem csak a hajléktalanoknak, a többségnek is vannak emberi jogai˝

Tarlós István nem ért egyet az ombudsmannal, szerinte nemcsak a hajléktalanoknak, hanem a többségnak is vannak állampolgári alapjogaik.
Tarlós István nem ért egyet az ombudsmannal, szerinte nemcsak a hajléktalanoknak, hanem a köztereket eredeti céljuknak megfelelően használni szándékozóknak is vannak állampolgári alapjogaik. A főpolgármester erről a Magyar Nemzetnek beszélt.

"Az úgynevezett jogvédők a jog határait feszegetik: van képük kikövetelni, hogy aluljárókban végezhessék dolgukat a hajléktalanok, és ahhoz is veszik a bátorságot, hogy a hatóság által kihelyezett korlátokat és berendezéseket önkényesen eltávolítsák" - mondta a lap szombati számában közölt interjúban.

A BKV működési problémáját a főpolgármester szerint koncepcionálisan és hosszú távra kell megoldani. Szerinte, ha az iparűzési adót Budapesten egyedül és kizárólagosan a főváros kapná meg, egyszer s mindenkorra rendezné a helyzetet.

"Nincs mese, vagy az állam fizeti ki a működést, vagy forrást ad a fővárosnak. Ugyanakkor belátom, ez ebben a ciklusban már nem lehetséges, 2014 után viszont elengedhetetlen" - szögezte le.

Az LMP-frakció sorsáról a főpolgármester szerint a jogszerűség dönt. "Ha jogszerűen frakciót kell alakítaniuk, akkor azt nem fogjuk megakadályozni, de ha jogszerűtlenül próbálnak meg maguknak frakciót kierőszakolni, azt nyilvánvalóan nem fogjuk támogatni" - jelentette ki.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Pretorianus 2013. február 06. 15:09
  „Esetleg vásárolj a neten olyan billentyűzetet, amin a magyar hosszú ékezetes betűk is megtalálhatóak..Már 1362 ft- ért is elérhető!”
 • 47. Pretorianus 2013. február 06. 14:59
  „Így.
  ő,ű.”
 • 46. oxana 2013. február 05. 10:29
  „45. Akkor kérlek szépen mondd meg, hogyan írjam a hosszú ö-ket vagy hosszú ü-ket.”
 • 45. Pretorianus 2013. február 04. 18:19
  „44. oxana 2013.02.04. 15:36
  Az baj.
  Mert amikor a meséket hallgattuk, még jobban ment a helyesírás is....”
 • 44. oxana 2013. február 04. 15:36
  „43. Inkább ne. A mesékböl már kinöttünk.”
 • 43. load 2013. február 03. 21:55
  „42.kató11
  "Eddig csak jobbiktól hallottam megoldásra jó ötleteket."
  Én még nem.
  Meséld!”
 • 42. kató11 2013. február 03. 18:52
  „41 hát itt az igazság ismét,máshol csak a gazság. Az elmúlt évek kormányai tűnjenek el végre.Most álruhába támadnak fel kell világosítani a népet a mindenféle új álnév mögött az eddig is nyomorba taszítók indulnak a szavazatokért.Eddig csak jobbiktól hallottam megoldásra jó ötleteket.”
 • 41. kokolorbi 2013. február 03. 18:02
  „32. pancser 2013.02.03. 09:40
  Magyarázkodó! Ez azért jóval humánusabb, mint a te elzavaró "megoldásod".

  A Jobbik szerint nem a kriminalizálás a megoldás a hajléktalanság problémájára, az utcán lakó, segítségre szoruló embereknél azonban szükség lenne valamilyen jellegű kényszerintézkedésre, hogy szakszerű segítségnyújtásban részesüljenek.
  Vágó Sebestyén, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében arra regált, hogy Tarlós István főpolgármester a napokban aluljárószemlére hívta az ombudsmant. Azt írta, valóban alaptörvény-ellenes és nem is elfogadható megoldás egy szociális helyzet általános érvényű kriminalizálása, felelőssé a problémáért az elmúlt húsz év kormányai tehetők.

  Szerinte a fedél nélkülieket nagyjából két nagy csoportra lehet osztani: azokra az emberekre, akik a szociális és gazdasági kormányzás következtében nehéz helyzetbe kerültek, akiknél egyértelműen önerejükből vagy megfelelő utcai szociális munka segítségével ez az állapot ténylegesen átmeneti, és akik a körülményekhez képest az alapvető emberi normákat betartják, ügyelnek a higiéniára és jelenlétükkel legtöbbször visszatetszést sem keltenek az emberekben.

  A másik kategória az "utcalakók" csoportja, akik ténylegesen erre az életformára szocializálódtak, és ennek következtében inkább nevezhetők segítségre szoruló beteg embereknek, mint az általános segítő eszközökkel támogatható rászorulóknak - folytatta Vágós Sebestyén, aki szerint az ő esetükben valamilyen jellegű kényszerintézkedés szükséges lenne.

  Számukra az alacsony küszöbű szállásoknál egy még alacsonyabb küszöbű szálláshelyet kellene létrehozni (például elhagyott MÁV-épületekben, laktanyákban), ahol megfelelő egészségügyi, szociális szakemberek segítségével talán esélyük lehetne a gyógyulásra - véli. Megjegyezte, ezen intézmények igénybevétele nem szabad választás lehetősége lenne, de mégis szakszerű segítségnyújtásban részesülnének, és nem a rendvédelmi szervek "gondoskodnának" róluk.”
 • 40. WeiseÖdenburg 2013. február 03. 17:25
  „39. Pretorianus 2013.02.03. 15:46
  Biznisz szekta valóban megérett a betiltásra.Tevékenységük az államrend megbontására irányul.”
 • 39. Pretorianus 2013. február 03. 15:46
  „30. WeiseÖdenburg 2013.02.03. 07:47
  Az, hogy sok ön és közveszélyes pszichiátriai beteg most a hajléktalan életet "választotta", nagyban szerepet játszik egy olyan szekta, amit Európa több országában is betiltottak már! Tudod, akik az űrhajót várják, hogy elvigyék őket. :)))”
 • 38. oxana 2013. február 03. 13:53
  „Penetráns emberszagot nem csak hajléktalanoknál lehet észrevenni. Sok más embertársunk is úgy gondolkodik, víz, szappan tünj el, mert jövök. A legújabb cuccokban parádéznak, kinyalva-kifestve, de büzlenek, mint a pöcegödör. Föleg a szájuk környékén, hogy rosszul lehet tölük lenni.”
 • 37. WeiseÖdenburg 2013. február 03. 12:23
  „34. AranyKözépút 2013.02.03. 10:06
  " tényleg le lehessen szállítani a büdös embert a buszról. Menjen el mosakodni és akkor majd utazhat."
  A buszokon ki volt függesztve az " Utazási Feltételek" ott szerepelt,ki nem veheti igénybe az utazási szolgáltatást.
  A nagy liberális demokráciában,még az is sértő ha jegyet kell venni,hát még a nagyon penetráns emberszagot megemlíteni.”
 • 36. kató11 2013. február 03. 12:13
  „Budapesti hajléktalan-kérdés: megoldás helyett büntetés nem megoldás egy hajléktalan miből fizetne.Viszont a tönkretett szociális ágazatot kellene helyrehozni és szállót építeni.Mert innen is csak pénzt vontak el.Persze tudom hogy van amelyik iszik züllik,de őket sem lehet egy lapra tenni úgy ahogyan a cigányokat sem.Lehet hogy a hajléktalan 70% -a iszik a cigány meg lop bűnözik de a maradéknak esély kell.Ez nem úgy megy hogy szociális ágazatot leépítsük,Kolompár O.és F.Flórián meg a felzárkóztatás árát elsikkasztja.A bűnözést meg keményen kell büntetni.

  Ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetheti Budapest azokat, akik a közterületet "életvitelszerű lakhatás céljára" használják; az erről szóló előterjesztést szerdai ülésén fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. A Jobbik Frakció a szavazásnál tartózkodott, mert nem bűnügyi, hanem szociális kérdésnek tekinti a hajléktalanok sorsát.

  Tarlós István főpolgármester javaslatát - az előterjesztés elleni civil demonstráció miatt több mint egyórás csúszással kezdődött ülésen - 18 igen, 12 nem, illetve 3 tartózkodás mellett szavazták meg a fideszes képviselők. A határozat értelmében szabálysértésnek minősül az is, ha valaki "az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságait a közterületen tárolja".

  A rendelet elfogadását megelőző közgyűlési vita mintegy tucatnyi civil hangos tiltakozása miatt kezdődött a meghirdetettnél később. A Város mindenkié elnevezésű, részben hajléktalanokból álló csoport tagjai reggel 9 órától kiabálással és zajkeltéssel akadályozták a közgyűlés munkáját. A tiltakozásnak végül rendőri igazoltatás vetett véget tíz óra előtt néhány perccel. Tarlós István szerint a tüntetők igazoltatására azért került sor, mert felmerült a gyanú, hogy tettükkel bűncselekményt követnek el.

  A fővárosi Jobbik frakció a szavazáskor tartózkodott, mert mint Losonczy Pál frakcióvezető a barikad.hu-nak elmondta; a hajléktalan-probléma felszámolásával egyetértenek, de nem úgy, hogy kriminalizálják a társadalom legelesettebb rétegét, hanem valódi megoldást - fedett szálláshelyet - biztosítanak a számukra. Jelenleg nem látjuk, hogy a fővárosi hajléktalan-ellátás megfelelő szinten működne. Sokkal inkább arról van szó, hogy a Fidesz, a gazdagok pártja, egyszerűen büntetéssel oldja meg azt a problémát, ami neki nem tetszik. A Jobbik, a pártot folyamatosan lejárató kampány ellenére, nem egy antiszociális és szélsőséges szervezet, hanem Magyarországon egyedüliként, valóban a szegények, a kormány és a budapesti városvezetés miatt mind inkább elszegényedők érdekeit képviseli - mondta Losonczy.

  A közgyűlésen Bene Géza, A Város mindenkié csoport hajléktalan tagja is szót kapott, aki a pódiumra lépve elmondta; demonstrációjukkal azt szerették volna elérni, hogy a közgyűlés vegye le a napirendről az előterjesztést. Kiemelte: jelenleg több mint kétezer embernek nem jut szálláshely a városban, ezért azt szeretnék, hogy a városvezetés munkát, illetve szociális bérlakást adjon a hajléktalanoknak, és ne bűnözőkként kezelje őket.”
 • 35. yenkiman 2013. február 03. 12:11
  „Az állatoknak sokkal több joguk van mint az ebereknek.Miért kell általánosítani?Rengetegen vannak akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe és dolgozni szeretnének csak éppen nem lehetséges.Mert annyit nem fizetnek nekik,hogy albérletet fizessenek belőle plusz a megélhetés.Segíteni kellene és nem csak anyagilag hanem erkölcsileg is és aki nem hajlandó a változásra azt sem kell mindjárt a halállal fenyegetni.Emberek vagyunk és mindenki kerülhet rossz helyzetbe de ameddig biztonságot érez sok ember,igen nagy a szája.”
 • 34. AranyKözépút 2013. február 03. 10:06
  „A név kötelez. Már az ókori görögök is tudták: az igazi megoldás, az igazi helyes út : a középút.
  Ezt sem jogvédők, sem a mostani politikai vezetés nem kívánja betartani. (ld. 8. kerület Kocsis Máté .)
  A lényeg: létezhetnek, élhetnek utcán hajléktalanok, ezért nem lehet büntetni őket, azért, hogy vannak.
  Ugyanakkor: tényleg le lehessen szállítani a büdös embert a buszról. Menjen el mosakodni és akkor majd utazhat.
  (Persze, ha fizet.)”
 • 33. WeiseÖdenburg 2013. február 03. 09:53
  „16. pancser 2013.02.02. 16:16 A probléma kialakulásának levezetése,tökéletes mint a matematika.
  "Az ürgét kirakták a lakásból, a város egyik hajléktalanja lett. Te az ilyennek adnál valamit is? Nos volt aki adott, munkát szállást. Ott is kitelt a becsülete."”
 • 32. pancser 2013. február 03. 09:40
  „29. kokolorbi 2013.02.02. 23:03
  Neked magyarázkodni? Az a nap sohasem jön el amikor ezt megteszem. Viszont várom tőled a Jobbik humánus javaslatát? Vagy tán még mindig dolgozol rajta?”
 • 31. Valaki 2013. február 03. 08:50
  „A cociknak köszönhetjük a hajléktalanokat is.”
 • 30. WeiseÖdenburg 2013. február 03. 07:47
  „A hajléktalanok között nagyon sok pszhichiátriai beteg van akik kikerültek az ellátó rendszerböl,hála az ország
  nagy formátumú "politikusának" Gyurcsány Ferencnek a DK nagy politikai teoretikusának.
  "A hajléktalanná vált pszichiátriai betegeket nemcsak az "egészséges" hajléktalanok nem szeretik, de az egészségügyi ellátórendszer sem kér belőlük. Pedig többségük néhány évvel ezelőtt még az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet lakója volt. Annak az intézménynek, amelynek bezárása nemcsak orvosszakmailag, de gazdaságilag is súlyos hiba volt." Micsoda kegyetlen ítélet volt ezen beteg emberek kitaszítása az utcára.
  A manőver az intézmény területének megszerzésére irányult.A területet közjó céljára felajánló,gondolt az utókor éhes politikusaira és megfelelő módon bebiztosította lopás ellen.
  26. acsali 2013.02.02. 20:22
  Sopronban az évszázados kulturális közeg halála a megjelölt C.ímű hajléktalanoknak köszönhetően vészesen közeleg.A soproni ember számára idegen és taszító a magukkal hozott felfogás és viselkedési forma.
  A Hotel Maroni esete csak egy példa a sok közül. Joga van Sopronban jönni a tevékenységével értéket rombolni.
  Valamikor Győr és Csorna között "meg gondolta magát és mégsem akart Sopronban utazni.”
 • 29. kokolorbi 2013. február 02. 23:03
  „16. pancser 2013.02.02. 16:16
  Kár volt magyarázkodnod, mert csak a helyzeteden rontasz.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező regisztráció: minden rögöt leltároznak

Mintegy 350 ezer családot hoz méltatlan helyzetbe és okoz nekik érdeksérelmet a kötelező… Tovább olvasom