Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nem bűn a parlagfűpénzt másra költeni

Az FM a parlagfű-mentesítésre felajánlott pénzt terepjáróra és cipőpucológépekre költötte, de az ügyészség szerint nem történt sikkasztás.
Ahogy azt korábban mi is megírtuk, 2009-ben több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az szja 1 százalékából parlagfű-mentesítésre.

A pénz nagy részét, 642 millió forintot azonban a Földművelésügyi Minisztérium egyszerűen átcsoportosított másra: főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre, de vettek belőle terepjárót, számítógépeket, irodaszert, cipőtisztító gépet, drága mobiltelefonokat, laptopokat, diplomatatáskákat, pogácsát is.

Az ügyben a jobbikos Magyar Zoltán sikkasztás gyanújával feljelentést tett, a feljelentést a Fővárosi Főügyészség az FM székhelye szerinti illetékes V. és XIII. kerületi ügyészségre irányította, ahol három napon belül elutasították - írja a nol.hu.

A Fővárosi Főügyészség közölte: a feljelentés sikkasztásra utalt, ők azonban hivatalból a hivatali visszaélés gyanúját is vizsgálták. Megállapították azonban, hogy sem a sikkasztást, sem más bűncselekményt nem valósított meg az a gyakorlat, hogy az Földművelésügyi Minisztérium a parlagfűirtásra szánt pénzeket más célokra költötte el.

Az ügyészség érvelése szerint a költségvetési előirányzat megváltoztatása és "hasonlóan fontos állami célra fordítása" akkor sem számít jogtalan előnyszerzésnek, ha az adófizető netán sérelmezi.

Magyar Zoltán szerint az ügyészség félreértette a feljelentését. Szerinte független jogászok is osztják azt a véleményt, hogy a minisztérium igenis jogtalan előnyt biztosított magának azzal, hogy az adófizetők akaratával szemben nem parlagfűirtásra, hanem likviditási gondjainak enyhítésére fordította az egyszázalékos szja-felajánlásokból összegyűlt forintokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolgár bankkártyacsalókat fogtak Budapesten

A két férfi bankjegykiadó automatákra szerelt eszközzel szerzett meg bankkártyaadatokat. Több… Tovább olvasom