Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Nem bízunk a menedzserekben

A GfK Bizalom Index felmérése szerint csak a politikusok hírneve rosszabb a vállalati vezetőkénél.

Nem bízunk a politikusokban
A nagyvállalatok felsővezetőiről kialakított kép nem túl pozitív. Ez Európában és az USA-ban egyaránt igaz. Csak a politikusok hírneve rosszabb a vállalati vezetőkénél. A GfK Bizalom Index felmérése szerint a vizsgált 18 országban az orvosokat, a tanárokat, a rendőrséget és a katonaságot tartották a leginkább bizalomra méltónak.
A vizsgált országokban a politikusok (1,6 átlag) és a nagyvállalatok vezető menedzserei (2,1 átlag) kapták az 1-től 4-ig terjedő skálán a legalacsonyabb Bizalom Index pontszámot, amely skálán az 1 a „nagyon megbízhatatlant", a 4 „nagyon megbízhatót" jelenti. Mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban az orvosok és a tanárok a legelfogadottabbak 3,2-es Bizalom Index értékkel. A GfK Custom Research Worldwide megállapításai szerint őket a hadsereg és a rendőrség követi.

A nyugat-európaiak 85 százaléka, különösen az olaszok és a németek nem bíznak saját politikai vezetőikben. Mint ahogy az amerikaiak sem. Ugyanez érvényes a Kelet-Európában élők közel 90 százalékára. Átlagosan a megkérdezettek kétharmada szkeptikus a felsővezetőkkel szemben, közülük is az amerikai ipari felsővezetőket tekintik a legkevésbé megbízhatónak: 2003 novemberében az amerikaiak 61 százaléka adott hangot kritikájának, amely arány mostanra 68 százalékra emelkedett. Lengyelországban és Magyarországon a felsővezetők hírneve még rosszabb: a két országban a megkérdezettek 77, illetve 75 százaléka viseltet bizalmatlansággal irántuk.

Németországban az ipar felsővezetői tartoznak a legkevésbé megbízhatók közé. Az összes vizsgált ország közül legnagyobb arányban – a németek 87 százaléka – a megkérdezettek itt fejezték ki elmarasztaló véleményüket erről a csoportról. Arányuk 5 százalékkal magasabb, mint tavaly. A németeknek csak 12 százaléka bízik valamennyire felső vezetőiben, és csak egy százalék állítja, hogy nagyon bízik bennük. A német felsővezetők csak kissé állnak magasabban a bizalmi skálán, mint a rangsor végén helyet foglaló politikusok, akiket csak a megkérdezettek 8 százaléka tart megbízhatónak. Politikai határozatlanság, a munkaerőpiacon és társadalombiztosítási kérdésekben felmerülő súlyos problémák, a menedzserek fizetésének nyilvánosságra hozataláról szóló viták és az olyan intézkedések, mint amit a Deutsche Bank is hozott – miszerint a nyereségesség ellenére alkalmazottakat bocsátott el –, vagy a Volkswagen korrupciós botránya mind-mind hozzájárultak a németek politikusokkal és felső vezetőkkel szembeni erősen kritikus viszonyulásához.

Dánia, Törökország, Finnország, Svédország és Spanyolország azok az országok, ahol az emberek többsége megbízik ipari vezetőiben.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom