Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Nem biztos, hogy célravezetőek a dohányzásellenes kampányok

Az orvosok mélyen kétkedők a dohányzásellenes kampányokkal kapcsolatban. Miközben számos eszköz áll rendelkezésre segítségként, Magyarországon nem csökken a dohányzók száma. A cigarettázás alapvetően individuális tevékenység, mely az elkülönülésről üzen. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság 2007-et dohányzásellenes évnek nyilvánította.
A levegő az egyetlen anyag, mely összeköt mindennel és mindenkivel. A légzés az egyetlen vegetatív működés, mely az élet teljességéhez kapcsolja az embert: ezt a levegőt szívják be a növények, az állatok, de még az ellenségeink is. A harmonikus ki- és belégzés folyamata öntudatlan és végtelenül kielégítő, hiszen korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre levegő.

A dohányzás ezzel szemben elválaszt a teljességtől, alapvetően az elkülönülésről üzen. A cigaretta „beleszól" a harmonikus folyamatba, és egyéni szempontok szerint jelenik meg. A dohányzás individuális tevékenység, a dohányos személyes okok miatt gyújt rá. A külön út léte nagyon fontosnak, a siker velejárójának tűnik korunkban, amikor sztárszerepet kap a különösség.

2007 a dohányzás elleni év

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság 2007-et „Együtt a dohányzás ellen" jelszóval dohányzásellenes évnek nyilvánította. Azért nyilvánították a dohányzásellenesség évének az ideit, mert ez az egyik legelterjedtebb, rendkívül ártalmas szenvedélybetegség. A világon mintegy 1,3 milliárd ember cigarettázik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatta, hogy közülük minden második e káros szenvedéllyel összefüggő betegségben fog meghalni.

A dohányzás szellemi őshazájában, Amerikában az első európai hódítók tették divattá a szürke füstöt. A telepesek és a cowboyok rendkívüli öntudattal mindent a maguk mércéje szerint mértek és alakítottak, nem tisztelve semmiféle szellemi törvényt – írja Szabó Judit Az egység hívása című könyvében. Az ego kulcsszerepet kapott az újvilágban, és korlátok nélküli létet ígért.

A test teljességéhez és harmonikus működéséhez képest az első rákos sejt filozófiája is ez: különbözni akar. Különbözőségét elismerteti a szomszéd sejtekkel, egyre többen csatlakoznak, az első rákos sejt önös célok mentén valósítja meg önmagát. A rák útjában maga a rák áll, végső határa a test kiterjedése.

Magyarországon évente 5800 új tüdőrákost regisztrálnak a kórházakban. A ráknak ezt a fajtáját a betegeknek mindössze 14 százaléka éli túl. A dohányzás helyett a légzést választani döntés kérdése. Számtalan segédeszköz áll rendelkezésre. Patikában beszerezhető tapaszok, akupunktúrás kezelés, orvosi tanács. Az első eldöntött levegővétel megnyitja a teljesség kapuját. Persze vissza lehet zárni. Kinyitni is megint, bármikor. A nyitást segítő gondolatformák, melyeket hangtalanul is mondogathat magában a beteg: „Elfogadom az élet teljességét.
Elégedett vagyok az életemmel. Örülök mindennek, amim van."

Hirtelen szívhalál

A dohányzás szinte az összes szervet károsítja, számos betegség kiváltó oka lehet, melyek közül több halált okozhat. Egyik rizikófaktora például a koszorúér-betegségnek, amely szövődményei (például a szívinfarktus) révén vezető halálozási ok a világon. Összefüggésben áll a hirtelen szívhalál összes típusával, mind a férfiak, mind a nők körében.

A hetven négyzetméter felületű tüdő védelmében dr. Vígh Mária figyelemfelkeltő módon és külön nem akar szót emelni. A szentesi tüdőgondozó főorvosa ugyanis mélyen szkeptikus a kampányokkal kapcsolatban. Szerinte a gyógyítás egyenként eredményes. A doktornő szerint a felelősség kérdésében a mindenkori elitnek kellene példát mutatni. Hogyan is lehetne az egészségről beszélni egy olyan országban, ahol az elit maga ássa alá a maga tekintélyét és tesz arról, hogy mások is elveszítsék azt? – fogalmazta meg. Vígh Mária történelmi pillanatnak tartja, amikor az amerikai televízióban az erős dohányos Nixon elnök élőben nyomta el az utolsó szivart. Milliók követték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliós kár az autóban

Vasárnap a 84-es számú főúton közlekedési baleset történt. Egy 38 éves soproni lakos a… Tovább olvasom