Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

˝Nem akarom likvidálni a cigányságot˝ - büntetett a médiatanács Bayer cikke miatt

Kétszázötvenezer forintos bírságot szabott ki a médiatanács Magyar Hírlapban és internetes kiadásában megjelent, Bayer Zsolt cikkért.
Kétszázötvenezer forintos bírságot szabott ki a Magyar Hírlapban és internetes kiadásában megjelent, Bayer Zsolt "Ki ne legyen?" című írásának törvénysértő állításai miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület első alkalommal folytatott le eljárást írott és online sajtótermékkel kapcsolatban a médiaigazgatási szabályok megsértése miatt.

A médiatanács döntéséről a szerdai ülést követően tájékoztatta az MTI-t a hatóság Szóvivői irodája.

Megállapításuk szerint az írás nem volt összhangban a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény, vagyis a médiaalkotmány 17. paragrafusával, amely a gyűlöletbeszéd és a kirekesztő tartalom közzétételének tilalmát rögzíti.

A tanács a döntésében jelezte, hogy bár az újsággal szemben első alkalommal hoztak elmarasztaló határozatot az alapjogok megsértése miatt, a jogsértés súlya, valamint az internetes cikk hozzáférhetőségének időtartama és folyamatossága azonban indokolja a pénzbírság megállapítását.

Emellett a tanács kötelezte a lapot, hogy a határozatban megszövegezett, a jogkövetkezmény kiszabásáról szóló rövid közleményt szó szerint tegye közzé.

A napilap honlapján a hírt a határozat jogerőre emelkedése után három napon belül úgy kell közreadni, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ olvasható legyen a közzétételtől számított hét napig folyamatosan. A tanács emellett eltiltotta a lapot a további jogsértésektől.

A határozattal szemben az érintettek bíróság előtt jogorvoslati kérelemmel élhetnek.

A Szóvivői iroda közlése szerint a hatóság azért folytatott vizsgálatot a médiatörvény, valamint a médiaalkotmány megsértésével kapcsolatban, mert a Magyar Hírlap nem tagja egyik társszabályozó szervezetnek sem. A médiatörvény alapján a médiatanáccsal megkötött szerződés értelmében önállóan eljáró szakmai társszabályozó szervezetek az új médiaszabályozás életbe lépése óta minden, a nyomtatott és internetes sajtótermékekkel kapcsolatos vitás ügyet sikerrel kezeltek - tudatták -, ezért ilyen típusú hatósági vizsgálatra eddig egyetlen esetben sem volt szükség.

Bayer Zsolt szóban forgó cikkében az év eleji, szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: akiket megkéseltek "a gyáva, undorító, kártékony állatok". Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Állatok meg ne legyenek. (...) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását Bayer.

Az írást pártok és civil szervezetek is élesen bírálták.

A publicista ezekre úgy válaszolt, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott második írásában Bayer Zsolt.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. háté 2013. május 14. 18:41
  „18. pancser 2013.05.09. 00:31
  - bőrönd kéznél? - pofa súlyba!”
 • 40. vonLichthofen 2013. május 11. 16:40
  „39WÖ.
  Túl késő, hogy változtassak az ivási szokásaimon. Ez tart meg engem jóképűnek és okosnak.
  Annyit talán változtatnék, hogy a Chimay Ale-ről áttérek egy másik sörre mert a Chimay kib. drága.”
 • 39. WeiseÖdenburg 2013. május 11. 07:01
  „Változtass az ivási szokásodon és olvasd el figyelmesen az írásom.”
 • 38. vonLichthofen 2013. május 10. 23:23
  „37 WÖ, legyen meg a te akaratod.
  Túl sok Chimay Ale-t ittam ahhoz, hogy egy ponzichterrel vitatkozzam.
  Talán ha elolvasnánk mégegyszer a 36 alatti hozzászólásomat!
  Megyek vissza, mert megpimpósodik a söröm.”
 • 37. WeiseÖdenburg 2013. május 10. 22:00
  „36. vonLichthofen 2013.05.10. 02:38
  "Néhány gondolat a Bayer eredeti cikkéhez: azt írja ez a jeles ujságíró, hogy azok, akik vascsővel, késsel, doronggal, szöges bakkanccsal gyilkolnak le embereket azok állatok. Ezzel a kitétellel csak azért lehetne vitatkozni mert a Bayer nem kérdezte meg az állatok véleményét arról, hogy egyetértenek e vajon."
  Feltételezem Bayer nem a társállatokra gondolt! Talán a Sakálra,vagy a Hiénára ! Ők viszont nem használnak vascsövet .”
 • 36. vonLichthofen 2013. május 10. 02:38
  „35 miért puncher olyan magyar név van, hogy puncher?
  puncher, te egy különös furcsa fiú, aki vagy!
  Ha végképp nem tudsz valami értelmeset mondani - és az általam összegyűjtött hozzászólásaid alapján eddig még az értelem közelébe sem jutottál - szóval ha nem tudsz értelemben hozzászólni a témához, akkor a többi hozzászóló álnevével kekeckedsz, a ´´sovereign´´ szó értelmét kutatod vagy más hülyeséggel tereled el a szót.
  puncher, az ´´Anticionista Tüntetés´´ c. cikkhez kapcsolódva erős érdeklődést mutattál a nevem iránt. Nos, puncher, ott azt kérdeztem, hogy te miért nem adsz kimerítő választ a te olyannyira találó neved eredetére, jóllehet a hozzászólásaid ékesen magyarázzák és bizonyítják névválasztásod helyességét.
  Néhány gondolat a Bayer eredeti cikkéhez: azt írja ez a jeles ujságíró, hogy azok, akik vascsővel, késsel, doronggal, szöges bakkanccsal gyilkolnak le embereket azok állatok. Ezzel a kitétellel csak azért lehetne vitatkozni mert a Bayer nem kérdezte meg az állatok véleményét arról, hogy egyetértenek e vajon.
  De és ugyanakkor ne feledjük, hogy mindannyian állatok volnánk biologiailag de néhányunk a millio évek során valahogy civilizálódott, kiemelkedett az állatvilágból. Bizonyos állatok meg megmaradtak az ösztönös ragadozó szintjén s úgy is viselkednek. Pl. hogy a Bayert idézzem, odatrottyantanak ahol a trottyantási kényszer eléri őket.
  Elveszik, elrabolják, elcsalják azt ami nem az övék ha kell gyilkolva is.
  Egy állat nem ismeri a magántulajdon vagy a köztulajdon fogalmát, de egyes állatok akik ugyan eljutottak a felemelkedve/két lábon járás szintjére - de kezüket még mancsként zsákmányszerzésre használják munka helyett - már kellene, hogy valami fogalmuk legyen arról, hogy az enyém és mi az övék.
  Nincs fogalmuk!
  Ha egy a faluba látogató medvét a lakók etetnek, akkor a medve leszokik arról, hogy saját maga keressen eledelt a vadonban, saját maga dolgozzon meg a fenttartásáért. S ha ez a medve elszemtelenedik és elkezd háziállatokat falni vagy embereket megtámadni akkor biza a körzető fővadász biza lelővi.
  Ez a tanmese számodra puncher.
  Ha nem érted meg elsőre, olvasd el még párszor!”
 • 35. pancser 2013. május 10. 00:19
  „25. verembele 2013.05.09. 11:14
  Nem vicc amit írtam, én szóltam! Bizonyos szennyeseket az ember nem mos, hanem a kukába teszi, kivágja, a hozzászólások zöme ilyen!
  28. vonLichthofen 2013.05.09. 14:25
  Hol tanultál meg ilyen rosszul magyarul Wolfram Freiherr von Richthofen? "sovereign" ilyen szó nincsen a magyarban! Te még magadnak is rossz hírét költöd, az első világháborús röpiratok helyesírásával, jobb lenn ha a egészségeddel törődnél. Persze minél előbb az jobb nekünk.........”
 • 34. Pretorianus 2013. május 09. 21:44
  „33. Valaki 2013.05.09. 19:41
  :)))”
 • 33. Valaki 2013. május 09. 19:41
  „27. Pretorianus 2013.05.09. 11:35

  26. verembele 2013.05.09. 11:20
  :)
  Van, akikre nem hat a narancsból kivont bódító /el/illóolaj! :)

  Ja , látom rád a vörös hat leginkább.”
 • 32. zeta62 2013. május 09. 15:11
  „http://www.kisalfold.hu/blog/a_bolygo_neve_made_in_hungary/bayer_zsolt_gyuloletbeszede/166/2979/

  Még a linkeket sem engedik megosztani! :)

  Ebben megtalálod mindkét írását. Olvasd el a blogot is, és a kommenteket, főleg!”
 • 31. zeta62 2013. május 09. 14:59
  „:)”
 • 30. zeta62 2013. május 09. 14:56
  „Jajjj szegény fejem, már én is linkelek! :))))))))))))))))”
 • 29. zeta62 2013. május 09. 14:56
  „http://www.magyarhirlap.hu/tenyleg-mi-legyen

  http://www.magyarhirlap.hu/ki-ne-legyen

  http://www.kisalfold.hu/blog/a_bolygo_neve_made_in_hungary/bayer_zsolt_gyuloletbeszede/166/2979/

  Tanulságos a blogot, és főleg a kommenteket átolvasni! :)”
 • 28. vonLichthofen 2013. május 09. 14:25
  „zeta62,
  Újraolvasnám a Bayer cikkét de sehol nem lelem. mindenünnen kigumizták.
  Javaslat?

  puncher, te még itt?
  13puncher, nem kell nekünk az ország hírét sárbataposni, az ország amelyikre te hivatkozol sárbatapossa a hírnevét nap mint nap. Hol terhes anyák lemészárlásával, hol sovereign országok terrorbombázásával, hol Magyarország tekintélyének semmibevételével, hol nyílt beavatkozással ennek belügyeibe.
  Így puncher nekünk semmit sem kell tenni annak az országnak rossz hírét költeni, ők követnek el mindent, hogy a jóhírnek még látszata se maradjon. S AZ a te országod puncher!

  puncher valahogy elnémultál a nevekről szóló vitában - mi van chavér, bedugultál?”
 • 27. Pretorianus 2013. május 09. 11:35
  „26. verembele 2013.05.09. 11:20
  :)
  Van, akikre nem hat a narancsból kivont bódító /el/illóolaj! :)”
 • 26. verembele 2013. május 09. 11:20
  „Tisztelettel:
  24.Pretorianus 2013.05.09. 11:13
  Látom egy percen belül egy követ fújunk....
  pedig meg se beszéltük....
  Üdv.”
 • 25. verembele 2013. május 09. 11:14
  „Tisztelettel:
  18.pancser 2013.05.09. 00:31...Én úgy látom, ma vicces kedvedbe vagy....
  Eme gyöngyszemet idézem tőled, mert majdnem bef..stam a röhögéstől olvasás közben: "Jó ha tudod, ez az ország soha nem lesz a Jobbik országa, ez az ország a demokratikus Magyarország! Ha te ezt beszennyezed ezért büntetés is fog járni hamarosan." Figyusz! Ha a HOLD maga lenne egy hatalmas mosógép, na még az se mosná tisztára ezt a MOCSKOT, ami itt van..csak hogy tudd...demokrácia meg papíron van..Mint a valaha volt "NDK" annyira demokratikus, hogy a demokrácia nevében még azokat is agyon lőtték, akik véletlenül az NSZK felé néztek......Te nem így gondolod?
  Üdv.”
 • 24. Pretorianus 2013. május 09. 11:13
  „18. pancser 2013.05.09. 00:31
  Nem, ez az ország nem demokratikus, csak a nevében...A te fajtád húzza le a mutyival, az erőszakos tiltásokkal, parancsuralommal, bábként viselkedéssel, a magántulajdon/pl MNYP/elorzásával,stb,stb.Ezek megcáfolhatatlan tények,ne erőlködj a semmitmondó válaszaiddal! :)))”
 • 23. Cilicica 2013. május 09. 10:13
  „A gusztustalan az,hogy most meg visszatáncol!Nem áll ki az mellett amit mondott.Ez undoritó!!!”
 • 22. zeta62 2013. május 09. 10:02
  „Testvérem!

  Mikor ezek a <moderálva> itt hörögnek, én csak jókat röhögök rajtuk, annyira átlátszóak, <moderálva>, mint egy üvegpohár.
  A lehetőség a mai napig adott.
  Vannak Sajóbábonyi ismerőseim, akik anno, vagy két éve felajánlották az ilyen csicska-féléknek, hogy vendégül látják őket, ingyen és bérmentve, utazzanak oda, és két hétig lakjanak ott.
  Én a magam kontójára az útiköltséget is felajánlottam, de valahogy egyik se törte össze magát a lehetőségért.
  A jól védett lakóparkokból, a <moderálva> sose látott környékről könnyű okoskodni...
  AZT a két hetet túlélni. Na az a kihívás...”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

PM: törvénysértő a Kövér László által kiszabott büntetés

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint Kövér László házelnök törvénysértő módon járt el, amikor 50 illetve 185 ezer forintra büntette a szervezet két politikusát. Tovább olvasom