Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Nem a szezon, az árfolyam dönt

Piaci verseny: ma a korábbinál nagyobb, 3–4 forintos árréssel dolgoznak a pénzváltók.

Szoros az árverseny a pénzváltók között, az üzletek 249 forint fölé már nemigen vihetik az euró eladási árát. Az emberek pedig egyre tudatosabbak: a vásárlási kedv sok helyen már nem a nyaralási szezontól, hanem a forint erősségétől függ.

A teljesség igénye nélkül is közölhetjük, hogy a bankok 251 és 256 forint közötti áron adják az eurót, amelynek középárfolyamát most átlagosan 246,4 forintban határozzák meg. A kisebb pénzváltó cégek nem mennek 249 fölé, s a legtöbben az alá sem, még a szoros árversenyben is csak igen kevesen kérnek ma 248-at az uniós valutáért.

Ezt a versenyteret ma úgy kell elképzelnünk, mint egy piacot: abból a szempontból legalábbis, hogy a vásárló – például Győr belvárosában – néhány száz méteren belül is úgy öt-hat helyen válthatja be a pénzét.

Természetesen a legkeresettebb valuta az euró, eladni pedig az USA-dollárt és a fontot szokták, főként a vendégmunkások és a britektől néhány havonta hazatérő, magyar dolgozók.

Baráth Gábor, az egyik győri üzlet valutapénztárosa elmondta, mindig is évente kétszer indítottak rohamot a vásárlók: az egyik szezon nyáron szokott eljönni, a másik pedig a karácsonyi ajándékvásárlás heteiben, amikor maradék eurónkat váltjuk forintra. A másik valuta, amit sokan vesznek, a dollár, mégpedig főként az apró: az egy- és az ötdolláros bankjegy, nyilván a repülőtéri illeték miatt, másrészt azért, mert Egyiptomban vagy akár Tunéziában sokan örömmel fogadják a dolláros „jattot", például egy tevegelésért cserébe. Baráth Gábor szerint egyébként ma jóval kevésbé jelentős a nyaralási szezonhoz kötődő roham, mint tavaly ilyenkor, annak ellenére, hogy akkor a 280 forintot is meghaladta az euró árfolyama. A pénztáros úgy véli: hiába szoros a verseny, ma egy pénzváltó sem tudja három forint alá szorítani az árrést, nem úgy, mint például három éve, amikor az eladási ár csupán tíz fillérrel haladta meg a vételit.

Akad olyan pénzváltó is, akinek meggyőződése, hogy a vásárlási kedv ma már nem a nyári szezonhoz, hanem a forint erősségéhez kötődik. Így most például jó két-három hónapja folyamatosan úgy kel el az euró, mintha nyár lenne, mivel az emberek tudatosan vásárolnak. Megvesszük a valutát, jóllehet, arról még fogalmunk sincs, hogy mikor és hová megyünk nyaralni.

Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívesen ülne Mercibe, de fejleszteni kell

A legtöbb embernek csapás, ha megszűnik a munkahelye, Németh István annak köszönheti szerencséjét, azaz hát annak a szerencsének maga volt a kovácsa. Nehézgépkezelőből vált aranykoszorús gazdává, lett az év biogazdája. Tovább olvasom