Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Nem a régiókra, igen az adótörvényekre

Az Országgyűlésben hétfőn nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a régiók létrehozásához szükséges alkotmánymódosítási javaslat. Elfogadták viszont az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról-, a házipénztár adóról-, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.
Az Országgyűlésben hétfőn nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a régiók létrehozásához szükséges alkotmánymódosítási javaslat. Szintén nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges többséget a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat. Elfogadták viszont az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról-, a házipénztár adóról-, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A régiók létrehozásához szükséges alkotmányt módosító javaslat célja az önkormányzati rendszer reformja volt. A javaslat alkotmányi szintre emelte volna a régiót, mint önálló területszervezési egységet, és ezzel megalapozta volna a középszintű közigazgatás átfogó reformját.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény módosításával már az őszi választások után jelentősen csökkent volna a megyei és a fővárosi közgyűlés létszáma.

Az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról-, a házipénztár adóról-, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot elfogadta az Országgyűlés.

A javaslat értelmében négy százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelezettek a nyereséges vállalkozások és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek. A bankok az államilag támogatott hitelek kamatbevétele után fizetnek majd 5 százalékos járadékot.

A házipénztár-adóról szóló törvényjavaslat az üzletmenet által indokolt mértéket meghaladó állományra (300 ezer forint felett, amennyiben ez meghaladja az éves forgalom 0,8 százalékát) vezet be 20 százalékos adót, így kívánják megakadályozni a rendellenes házipénztár-használatot.

Az egyes pénzügyi tárgyú törvényeket módosító javaslat tartalmazza többek között a kamatból és a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmek 20 százalékos megadóztatását, az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsának 15-ről 25 százalékra emelését, és az általános forgalmi adó középső kulcsának 15-ről 20 százalékra emelését.

MTI/hirado.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miroslav Klose a VB-gólkirály

A német Miroslav Klose 5 góllal lett a 2006-os VB gólkirálya. Tovább olvasom