Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nem a kutya tehet róla

A nagy testű kutya gond nélkül, percek alatt szétrág egy gumisünit vagy akár egy teniszlabdát.

A nagy testű kutya gond nélkül szétrág egy gumisünit vagy egy teniszlabdát, ezért nekik nem célszerű ilyet vásárolni, mivel egy nagyobb műanyag vagy gumidarab lenyelése komoly vagy akár végzetes következményekkel is járhat az állat számára. Hasonló veszélyt jelent például a kis testű kutyáknál a kavics vagy a barackmag lenyelése is, de a túl nagy mennyiségben fogyasztott csont vagy egy nagyobb darab, például csigolyacsont lenyelése is okozhat bélelzáródást.
Ha az állat már lenyelte az idegen testet, a nyelőcső után a következő hely, ahol megrekedhet, a gyomor.

A gyomorban ilyen idegen képlet napokig, hetekig is lehet mindenféle tünet nélkül. Jelenléte a gyomor falán kisebb felmaródásokat okozhat, ettől az állat néha hányhat. A tulajdonos gyakran nem is tulajdonít az esetnek jelentőséget. A gyomor jól vizsgálható, erre alkalmas az előbb említett kontrasztvizsgálat, ami nagyon jó képet ad a gyomorról, gyorsan elvégezhető és nem igényel altatást. Az ultrahang is jó eljárás a gyomor megtekintésére, bár az idegen testek ultrahanggal nehezebben különíthetők el. A legjobb módszer az endoszkóp (gyomortükrözés), ám ez meglehetősen költséges eljárás és altatást igényel. Az idegen testeket a gyomorból általában műtéti úton távolítjuk el, a hánytatás csak ritkán járható út.

Műtét esetén

A gyomor- és bélmetszések mindig komoly szövődményekkel járhatnak, ezzel tisztában kell lennünk. Azonban a kockázatot vállalni kell, mert műtét hiányában biztosra vehető, hogy az állat elpusztul. A műtétet követő felépülés függ az állat életkorától, tápláltsági állapotától, valamint a kiszáradás mértéke is döntő tényező.

A gazdi felelőssége

Már kölyökkorban el kell kezdeni az állat nevelését, hogy ne szedjen össze az utcán mindent, soha ne dobáljunk köveket kedvencünknek és a játékok kiválasztásánál is legyünk körültekintőek.

Dr. Parcsami András igazgatásügyi és járványügyi szakállatorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csak az abda büntetett

Tovább olvasom