Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Nehéz elmenekülni a gázáremelés elől

A Népszabadság szerint a gázár és az áfa emelése miatt sokan ismét áttérhetnek a fa- és széntüzelésre. A vevőket azonban itt is áremelések várják. Nincs könnyű dolga annak, aki még az áfaemelés előtt be akar vásárolni, hiszen a tűzifára néhol heteket kell várni.
Nehéz elmenekülni a gázáremelés elől: aki ismét szénnel vagy fával akar fűteni, annak a Tüzépeken izzasztó árakra kell felkészülnie. Volt, ahol már emeltek, míg máshol szeptemberben várható a nagyobb drágítás. Az biztos, hogy az áfa emelése elsejétől a szenet és a fát egyaránt drágítja.

Már ha számlára veszi valaki, hiszen a "fekete" szenet vagy áfátlan fát árulóknak nem kell adózniuk, bár lehet, hogy az emelkedő piaci árak miatt ők is drágítják majd a portékát. A Népszabadság szerint az adatok azt mutatják: az utóbbi tíz évben a szén és a tűzifa ára is lendületesen emelkedett, és bár elmaradt a gázétól vagy az áramétól, de a házhoz szállítás költségei, a beszerzéssel és a felhasználással kapcsolatos vesződségek eddig nem sokakat térítettek vissza a hagyományos tüzelőanyagokhoz.

A szilárd tüzelőanyagokra való át-, illetve visszaállás ráadásul drága mulatság, hiszen akinek a tüzelési rendszerét nem erre tervezték, annak ma már akkora költséget okoz a gáz, valamint a szén és a fa felhasználásának együttes lehetővé tétele, amit alkalmasint csak sok év alatt tud megtakarítani ezzel.

A fa és a szén vevői között a szegények és a gazdagok egyaránt megtalálhatók. Az egyik véglet az, aki a márványkandallójába viszi a fát, a másik pedig az önkormányzat utalványával szatyornyi tételt vásárló. A Tüzép-telepeken most többen vesznek fát és szenet a szokásosnál, de a felhasználásuk még nagyon távol van attól, hogy akárcsak megközelítse a gázét- írja a Népszabadság.

hirado.hu/Népszabadság

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gízai piramisokhoz költöztetik II. Ramszesz szobrát

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka költöztetik át II. Ramszesz egyiptomi fáraó 11 méter magas… Tovább olvasom