Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Negyvenöt éve fújnak

Jubileumi koncertre készül a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar. Az úttörőzenekarból többszörösen arany minősítésqvé vált együttes negyvenöt éve szerves része Sopron kulturális életének.
A háború előtt három leventezenekar is fújta a nótákat és indulókat Sopronban, de a fúvószenének már a XVI. század óta vannak hagyományai a városban. A Fenyő Téri Általános Iskolában 1962-ben Tarján János későbbi karmester, Ruisz Jenő úttörővezető és Heves Ferenc igazgató úgy gondolták, folytatni kell a nemes fúvószenei hagyományokat: megalakították iskolai fúvószenekarukat. Ez az együttes volt az alap, amelyből később a Juventus Koncert Fúvószenekar alakult ki. A dr. Friedrich András vezette együttes március 31-én 18 órakor a Liszt-központban ad jubileumi koncertet 45. születésnapja alkalmából.

Kölcsön hangszerekkel

– A feloszlott vasöntödei fúvószenekar hangszereivel kezdtek a Fenyő téren muzsikálni, később persze már saját eszközöket is vásároltak. Hamarosan olyan hírnévre tettek szert, hogy már a csillebérci táborban is ők fújták – meséli dr. Friedrich András, aki nemcsak vezetője az utódzenakarnak, hanem „történésze” is a soproni fúvószenének. – Tarján János 1972-ig irányította az együttest, akkor Fohner János vette át a kis muzsikusokat. Nagy érdeme volt, hogy bevitte a gyerekeket a zeneiskolába, s az addig szakkörszerqen mqködő zenekar ekkortól már komolyan tanulta is a muzsikálást.
Fohner János azonban 1975-ben a városi zenekar élére kerül, így azóta dr. Friedrich András dirigálja az ifjú fúvósokat. Tizennégy gyerekkel kezdett, ma az 1993-ban alakult utánpótlás-együttessel együtt közel kilencvenen vannak. 1976-ban már az első külföldi turnéjukra utazhattak – Moszkvába. – Olyan pilóták előtt is játszottunk, akiknek a háború alatt Csapodon volt a bázisuk. Talán még Sopront is lőtték – jegyzi meg a karnagy.

Fesztiválok itthon és távol

A zenekar az idők során egyre népszerqbb lett. A város kulturális fesztiváljainak állandó szereplőjévé vált, de hívták őket távolabbra és külföldre is. A 80-as évek elején aztán a karnagy megelégelte, hogy a nyolcadikosok mindig elhagyják a zenekart és előbb 18 évre emelte a felső korhatárt, majd végleg eltörölte. Ekkor már rendszeresen jártak külföldre, beutazták szinte egész Európát. Ez is motiválhatta a fiatalokat a zenélésben, de azok a minősítő versenyek is, ahol kivétel nélkül mindig a legmagasabb, a kiemelt arany minősítést érdemelték. Ausztriába és Németországba is neveztek már versenyre, s aranynál halványabb eredménnyel ott sem érték be. 1991-ben a Magyar Köztársaság Kiváló Együttese címet is megkapták. Négy CD-jük került forgalomba, több rádiófelvétel őrzi muzsikájukat, s a Magyar Fúvószenekari és Mazsorett Szövetség karnagyképzőjének házi zenekaraként is ismertek.

Ifjúságiból Juventus

A zenekart 1999-ben „keresztelték” Juventus Koncert Fúvószenekarra, így is jelezni kívánták, hogy nem a nagy versenytárs, a városi fúvószenekar utónpótlás-együtteseként dolgoznak.
– Nem tartanánk itt, ha nem lettek volna a zenekarnak kiváló segítői, támogatói, köztük az elhunyt Antal Vilmos tamburmajor, Sógor Ferenc és Kiss Károly, akik az Ifjú Fúvósokért Alapítvány motorjaként sokat dolgoztak értünk – mondja dr. Friedrich András, hozzátéve, már az alapítvány is átalakult, a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekar Alaptvány elnöke dr. Kárpáti György.

Az emberi oldal

Az együtt zenélés öröme családokat, testvéreket hozott az együttesbe évtizedeken keresztül. Híresek voltak a Vörös és a Kránitz-fiúk, a Csertő-testvérek, az Árvay-család, Molnárék, Gátosék, Vidáék. Gyakran ugyanaz a hangszer hosszú évekig jelen volt az együttes életében, csakhogy más-más generáció fújta. Nemcsak barátságok köttettek a próbatermekben, hanem házasságok is – többek között a Friedrich családban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven év az európai egység útján

Hat ország piacának laza kapcsolatrendszeréből fél évszázad alatt huszonhét országot a legtöbb téren… Tovább olvasom