Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Negyvenmilliárd a vámrégióból

Kiegyensúlyozott, stabil és eredményes évet zárt tavaly a nyugat-dunántúli regionális vámparancsnokság.
A Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére kiterjedő hatáskörű Vám- és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnokságán a napokban tartott évértékelőn Móricz Tibor ezredes, regionális parancsnok értékelte a szervezet 2005-ben végzett munkáját.

Az összesen 42,4 milliárd forint bevételből 4,6 milliárd forint vám-, 12,1 milliárd jövedékiadó-bevétel volt. A regisztrációs adó 16 milliárd, míg az import-áfabevétel 6,9 milliárd forint volt.
A régió különböző szervei 661 esetben – 3 milliárd forint értékben – derítettek fel bűncselekményt, 1634 alkalommal szabálysértést, aminek elkövetési értéke 20 millió forint volt. Mindez jelentős emelkedés 2004-hez képest.

A felderített bűncselekmények nagy részét az előző évhez hasonlóan a csempészet, valamint jövedéki orgazdaság tette ki. Emelkedett a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése és az áru hamis megjelölése. A cigarettacsempészetre jellemző, hogy a lefoglalt dohánytermékeket többnyire Ukrajnából, Romániából és a volt jugoszláv tagállamokból hozták be a vámellenőrzés alól kivonva.
A parancsnok a jelentős felderítések közül kiemelte többek között a Győri Fővámhivatalnál tavaly október 4-én lefoglalt 21 ezer, különféle ruházati cikk lefoglalását. Ebben az ügyben a csempészet bűncselekményen túl védjegyjogsértés is megállapítható volt. Az elkövetési érték meghaladta a 170 millió forintot. Jövedéki orgazdaságban tavaly a legnagyobb, mintegy 21 millió forint értékű, 4370 karton zárjegy nélküli cigarettafogást említette Móricz ezredes.

A mobil csoportok tavaly 67.419 ellenőrzést végeztek, 69.841 embert és 58.116 járművet vizsgáltak át. Ezek nyomán 686 bűncselekmény és 1040 szabálysértés miatt indítottak eljárást. Az eljárásokban lefoglalt termékek összértéke közel 2,8 milliárd forint volt, amiből 400 millió forint a jövedéki termékek értéke.

Több esetben derítettek fel a mobil csoportok természetkárosítás bűncselekményt. Az ezredes kiemelte a visszaélés kulturális javakkal bűncselekményeket is, melyek során kiviteli engedély nélkül próbáltak meg olyan tárgyakat kivinni az országból, melyek a kulturális örökségvédelem alatt állnak.

Móricz Tibor elmondta még, hogy a régió „kiheverte" az uniós csatlakozást megelőző és azt követő időszakot, ami rendkívüli munkaterhet, átszervezést, létszámcsökkentést hozott. Tavaly főként a kiszámíthatóságot és elsősorban a személyi állománnyal való fokozott törődést tűzte ki célul a parancsnokság, ahol 542 hivatásos és 115 közalkalmazott dolgozik.

A vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka, dr. Nagy János vezérőrnagy a tájékoztatón elismerően szólt a régiós parancsnokság munkájáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokok Ligája

A B csoportban: Dunaferr–Knjaz Milos (szerb) 39–24 (21–13). Tovább olvasom