Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Negyvenhárom busz- és öt villamosvonalon van közlekedés

Negyvenhárom busz- és öt villamosvonalon közlekedtek a BKV járatai szerda délután, a határozatlan idejű sztrájk második napján.
A vasutasok is csatlakoznak a BKV-s munkavállalókhoz és négyórás sztrájkot hirdettek csütörtök hajnali 4 órától.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy szolidaritást vállalnak a BKV-nál sztrájkoló munkavállalókkal, ezért csütörtök hajnali 4 órától reggel 8 óráig országos szolidaritási sztrájkot hirdettek.

A sztrájkot ugyan az egész hálózatra meghirdették, de a gyakorlati végrehajtást a budapesti "fejpályaudvarokra" koncentrálják, mivel azok vannak kapcsolatban a BKV-hálózattal.

A BKV tájékoztatása szerint szerda délután 43 vonalon volt buszközlekedés, e járatok jelentős részén az alvállalkozók üzemeltetnek buszokat. A buszok közül a legtöbb teljes útvonalon, de jóval ritkábban jár, mint általában hétköznapokon. Közlekedik egyebek mellett a 20E, a 30, az 58, a 95, a 128, a 178A, a 200E, a 240 és a 272 jelzésű busz. Módosított útvonalon, de szintén jár a 8, a 66A, a 98, a 114, a 151A, a 173, a 180, a 212, a 256, a 950A és 990A jelzésű busz.

Új buszjáratot is indítottak 97-es jelzéssel, amely Rákoskeresztúr városközpontból indul és - a Pesti út, a Sáránd utca, a Rákoskert sugárút, a Zrínyi utca, a Csabagyöngye utca, a Lemberg utca, a Péceli út és a Csabai út érintésével - oda is érkezik vissza. Jelentős fennakadások vannak a villamosok közlekedésében, szerda délután öt vonalon közlekednek a szerelvények. Csak az 1-es, a 2-es, a 6-os, a 41-es és a 47A jelű villamosok szállítanak utasokat. A korábban közlekedő 52-es vonalon nem sokkal fél kettő után leállt a közlekedés.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a közlekedési sztrájk miatt a vizsgákon meg nem jelent hallgatók hiányzását igazolt távollétnek tekintik. Az intézmény pr-irodája az MTI megkeresésére közölte: a Műegyetemen azt kérték a tanszékektől, hogy ezeknek a hallgatóknak a vizsgaidőszak hátralévő részében hirdessenek meg extra vizsgaalkalmat, ha már nem volna vizsgázásra lehetőségük, illetve akkor is, ha az eredetileg meghirdetett további vizsgaalkalmak ütközés miatt e hallgatóknak nem felelnek meg - mondták.

A Fidesz szerint, ha a szocialisták nem lopták volna el a pénzt a közösségi közlekedést nyújtó cégekből, akkor lenne anyagi forrás tisztességes fizetésekre, tisztességes utazási körülményekre, és nem lenne sztrájk. Ezért a Fidesz arra szólítja fel a szocialistákat, hogy adják vissza az "ellopott milliárdokat" a BKV-nak, a MÁV-nak és a Malévnak - mondta Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A közszolgáltatásoknak működniük kell, azonban ezt a mostani kormány képtelen garantálni, mert "ellopta ezekből a cégekből a pénzt" - tette hozzá a fideszes politikus. Nemes Gábor, a BKV-s sztrájkbizottság szóvivője a szerda délelőtti egyeztetést követően jelentette be, hogy nem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről, ezért a szakszervezetek folytatják a kedden kezdődött, határozatlan idejű sztrájkot.

Közölte: a BKV ezúttal sem adott be új ajánlatot, a sztrájkbizottság pedig továbbra is ragaszkodik a saját álláspontjához. A tárgyalások csütörtök délelőtt folytatódnak. A BKV-nál működő 25 szakszervezet közül 14 sztrájkol. Ezek közül a legtöbb buszos érdekképviselet, de szinte minden ágazatból csatlakozott a munkabeszüntetéshez legalább egy szakszervezet.

Ezek között van reprezentatív és kisebb érdekképviselet is, a sztrájkoló szakszervezetek az összes dolgozó mintegy felét képviselik. A BKV-nál mintegy 12 ezren dolgoznak, az érintett 14 szakszervezetnek 5700 tagja van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak a Krasznán van készültség Szabolcsban

Már csak a Krasznán van elsőfokú árvízvédelmi készültség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Tovább olvasom