Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Negyven napja nem esik

Győr-Moson-Sopron - A májusi eső már lassan hiába érne aranyat. A hetek óta tartó csapadékhiány éppúgy sújtja a kiskerteseket, a gyepet locsolókat, a szántóföldet művelőket.

– Nagyon kellene az eső a növények fejlődéséhez, de csak süt a nap, fúj a szél, s így eltűnik az a kis nedvesség is a földekből. Ki sem kel rendesen a növény, vagy alig hagyja el a földet, már sárgul. A fűnél, a kaszálókon látszik a legjobban, milyen elkeserítő, aggasztó a helyzet – mondta Fenyő Gyula, aki kiskertjében öntözéssel igyekszik enyhíteni az aszályt, mert Pannonhalma környékén már 40 napja nem volt mérhető, számottevő eső. Újabb csapást jelent a pénzügyi aszály után a csapadékhiány: már biztos, hogy az öntözés apasztja a gyepet locsolók pénztárcáját, a növénytermelőknek kisebb lesz a termésük és a bevételük is. A takarmány, az élelmiszer pedig drágul majd. A májusi eső hiába érne aranyat, ha cseppet se segített az áprilisi, hiszen szinte nem is volt. Fenyő Gyula ötven éve gazdálkodik, de tapasztalatai szerint ritkán sújtja ilyen szárazság a környéket.

Fenyő Gyula   gazda az utóbbi években megfigyelte – és ez szerinte a klímaváltozással függ össze –, hogy ha esik, akkor nem akar elállni, ha nem, akkor egyáltalán nem.

Most az aszály főként a tavaszi vetésű növényeknek, gabonaféléknek árt, de a kapásoknak, a fáknak is.

Drága, de muszáj: Fenyő Gyula naponta öntöz, mert a föld kiskertjében is csak porzik, még két ásónyomnyi mélységben is. Fotó: Krizsán Csaba
Drága, de muszáj: Fenyő Gyula naponta öntöz, mert a föld kiskertjében is csak porzik, még két ásónyomnyi mélységben is. Fotó: Krizsán Csaba

A ház körüli gyepet, kiskertjeiket még igyekeznek locsolni az emberek, ha ez drága megoldás is, de a nagyobb területen gazdálkodók Fenyő Gyula szerint ezt nem engedhetik meg maguknak. Ugyanis bevételük biztos kisebb lesz. A hiányt újabb kiadással nem növelhetik. Nem tudnak sokat költeni öntözésre, talán a lombtrágyát vethetik be szerinte a csapadékhiány átvészelésére.

Szalai Józsefnek győrszentiváni kiskertjében naponta másfél órát kell locsolnia. A meggytermésért, a borsóért, az eperért aggódik. Igyekszik öntözni és nem számolja a vízdíjat, pedig tudja, hogy jóval nagyobb összeget fog fizetni, mint szokott, de a család szereti a saját termésű,   egészséges gyümölcsöt, zöldséget. Ha nem öntözne, kárba menne mindene.

– Drága persze a locsolás, de mit tehetünk? Nyelünk egyet megint és amíg bírjuk, öntözünk. Nagy a szárazság, rá kell szánni a vízre a pénzt, mert különben semmi se jönne vissza abból, amit vetőmagra, vegyszerre költöttünk és sehogy sem nézne ki a házunk körüli élettér, tönkremenne a gyep is – szögezte le Bartók Sándor, akinek szintén Győrszentivánon van a családi háza.

Fenyő Gyula csapadékmérője is üres, azt mutatja, hogy hetek óta nem esett eső. Fotó: Krizsán Csaba
Fenyő Gyula csapadékmérője is üres, azt mutatja, hogy hetek óta nem esett eső. Fotó: Krizsán Csaba

– Sajnos katasztrófát kell jelenteni. Példátlan és szomorú, amit a határban, az őszi, a tavaszi kalászosokban lát az ember. Ez az aszály bizony probléma, ilyenre az idősebbek sem emlékeznek – erősítette meg a csapadékhiányra vonatkozó tapasztalatokat Sági Zsolt, a Győrszentiván–Gönyű Termelőszövetkezet elnöke, ugyanis területeiken az elmúlt 45 napban csak 1–2 milliméter eső esett, az is elosztva, nem egyszerre. „Volt felhős idő a napokban, de abból sem lett egy csepp csapadék sem nálunk. Pedig már imádkozásra, esőtáncra is gondoltunk, mert nagyon szeretnénk, ha valaki  vizet fakasztana vagy jönne az eső, csak ne jéggel, mint tavaly. A vetés jó volt, a tőszám megvan, de nincs nedvesség a homokos, kavicsos területen, ez még a repcének is árt. Szinte alig hagyta el a földet a növény, nem tud fejlődni, minimális termést hoz, ha egyáltalán hoz" – állítja az elnök és hozzátette: aki nem tud öntözni, az hiába gondoskodott előre a tápanyag-utánpótlásról. Az öntözés pedig a szántóföldeken szerinte borzalmasan drága lenne és nincs is meg a rendszere, nagyon szabdaltak ehhez a megművelt területek.


Minden idők  legmelegebb áprilisa

Minden idők legmelegebb áprilisának számít az idei megyénkben, Győrben 14,5 Celsius-fok, Sopronban 14,3 fokos volt a havi átlaghőmérséklet. Ez mintegy 4 fokkal magasabb az ebben a hónapban megszokottnál. Utoljára érdemi mennyiségű eső vidékünkön március végén volt, kivéve Sopron környékét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÉRETTSÉGI 2009 - nemzetiségi nyelv és irodalomból

Hétfő reggel nyolc órától a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv írásbelivel… Tovább olvasom