Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Negyven éve fújja a dalt Demjén Ferenc

Kiadónk idei karácsonyi koncertjére Demjén Ferencet hívtuk meg az újszegedi sportcsarnokba. Kettős ünnep lesz ez: nemcsak olvasóinkat szeretnénk megajándékozni, hanem Demjént is köszöntjük. Magyarország egyik legtöbbet foglalkoztatott muzsikusa ugyanis december 21-én ünnepli 59. születésnapját. Majd negyvenéves pályáján mintegy 150 album elkészítésében közreműködött, s a legtöbbet játszott magyar dalok listáján az ő szerzeményei állnak az első helyen.
Demjén Ferenc nevéhez mintegy négyszáz dal, számos sláger kötődik. Fotó: Gyenes Kálmán
Kis magyar „demjénológiánkat" életrajzi adatokkal kezdjük. Demjén Ferenc Diósgyőrben született, családjával 1951-ben költözött a fővárosba, miután édesapját a helyi vasgyárból politikai okok miatt elbocsátották. Demjén egy ideig testvérével, Istvánnal zenélt. Eleinte basszusgitározott és énekelt több zenekarban, ilyen volt a Dogs, a Meteor, a Sakk-Matt, a Tűzkerék. A Moulin Rouge-ban találkozott Bergendy Istvánnal, aki saját zenekarához hívta. Szövegíróként a Jöjj vissza, vándor című dallal debütált.

Bergendyvel az élre

A sikerszéria 1970 őszén kezdődött, akkoriban a Bergendyvel a fővárosi E-klubban több ezer ember előtt játszottak hétvégenként. Az országos ismertséget ugyanebben az esztendőben a szilveszteri televízió-műsor hozta meg a Bergendynek – s így Demjénnek is. Egy évvel később a táncdalfesztiválon második helyezést értek el az Úgy szeretném című dallal. Érdekesség, hogy a Darabokra törted a szívem című, azóta már generációk slágerévé vált dalt az akkori hatalom letiltotta.

A váltás esztendeje: 1977. Demjén kilépett a Bergendyből, és kiadta első szólólemezét, Fújom a dalt címmel. Az album egyik száma, a Ha elindul a vonat című mára klasszikussá vált. A muzsikus Katona Klári bemutatkozó lemezére is több dalt írt. A rövid szólóidőszakot követően Demjén az akkori Volán-vállalat által támogatott V'Moto-rock-hoz szerződött, s egészen 1989-ig játszott a bandával.

A rendszerváltás után Demjén ismét szólókarrierbe kezdett, s azóta szinte minden évben új nagylemezzel jelentkezik. Tizenkétezren váltottak jegyek 1991-ben a Budapest Sportcsarnokban megtartott koncertjére. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével 1996-ban ismerték el munkásságát. Ugyanebben az esztendőben a Honfoglalás című film egyik betétdalát írta, majd 2001-ben a Sacra Corona című alkotásban is hallhattuk szerzeményeit.

A hajótulajdonos farmer

Demjén Ferenc manapság Baranya megyei farmján éli a gazdák életét. Az utóbbi hetekben például téliesítették a farmot, és élvezték a kora téli napsütést. Demjén nagyon szereti a természet közeli életet, rengeteg időt tölt a farmon az állatok között, és csak akkor mozdul ki birtokáról, ha fellép, vagy ha hosszabb időre elutazik. Mint például most.

Beszélgetésünkkor éppen Horvátországba készült. Legkedvesebb partszakaszára, Dalmáciába évtizedek óta visszajár, s most valóra válik az álma: végre hajótulajdonos lesz. A december első napjait ügyintézéssel tölti tehát az Adria partján, nyáron pedig már új hajójával szeretné szelni a hullámokat. Megtudtuk, a zenész kedvenc városa Makarska, és szívesen tölti akár a téli időszakot is a tenger mellett.

Ezekben a hónapokban ugyanis nagyon kevés a turista, nincs nagy nyüzsgés a tengerparti városokban, tehát jobban ki lehet kapcsolódni. Aki telelni jár Dalmáciába, nagy sétákat tehet az üres parton, a kihalt házak között. Jólesik Demjénnek ez a pihenés, hiszen sokat dolgozik, rengeteg koncertet ad.

Koncert és album

Legutóbb nyáron járt Szegeden – koncertet adott a sörfesztiválon –, s úgy tapasztalta: az utóbbi években megszépült a város. Mindig szívesen tér vissza, hiszen négy évtized alatt rengetegszer énekelt a szegedi közönségnek.

A december 18-i koncertre pályafutásának legkedveltebb dalaival készül. A repertoárt összeválogatni persze sosem könnyű, hiszen mintegy négyszáz dal kötődik a nevéhez. Ha ezek közül a slágereket sorolnánk csak fel, akkor talán több napig kellene énekelnie, hogy minden kedvelt, slágerlistás dalát hallhassa a közönség. Azt is megtudtuk, hogy a koncertezésen, a farmon és a hajózáson kívül is van élet: készül a legújabb lemeze. Az albumot a szokásos szerzőtrió jegyzi: a szöveget ő írja, a dalokat pedig Závodi Gábor és Menyhárt János. Az új album várhatóan májusban kerül az üzletekbe.


Fricska a politikának

Polgár- és szocializmuspukkasztó, renitens rendezvénynek számított a Bergendy zenekar első nagy koncertje 1971-ben, a Kisstadionban. Az egyik zenész szamurájnak öltözött, egy szál fürdőnadrágban játszott, ketten pedig levágatták a hajukat kopaszra, így tüntettek az akkoriban tiltott hosszú haj viselése mellett. 1974-ben Demjén megírta Eszményi Viktóriának a Szellemvasút című slágert, aminek eredeti szövegét cenzúrázták. A dalnak ugyanis az volt a slusszpoénja, hogy minek vegyen bárki is jegyet a szellemvasútra, hiszen az utcán sokkal vadabb dolgokat lát, mint a vidámparkban. Végül a dal utolsó strófája így szólt: Nem utazom többé a szellemvasúton / Biztos, hogy sosem válik hobbimmá / A szellemeket látni én ingyen sem akarom / Főleg nem, hogy jegyet is én vegyek rá.

Peti

A Bergendy 1973-ban adta ki Hétfő című nagylemezét. A kis Peti története akkora sláger lett, hogy még a mai gyerekek is ismerik az Iskolatáska című dalt. A nagymamák és nagypapák ezt a nótát még mindig szívesen küldik a rádiós kívánságműsorokban iskolát kezdő unokáiknak. Megtudtuk, a dalban szereplő Peti, akinek „De nehéz az iskolatáska!", létező személy: Bergendy István öccsének fia.

Szerelem első vérig

Szegeden vették föl 1986-ban a Szerelem első vérig című film több jelenetét is. A nyitókép: a fiatalok a régi hídon futnak át kora reggel, aztán láthattunk szerelmi jelenetet a Móra Ferenc Múzeum oroszlánjai mellett is. E film zenéjéhez Demjén Ferenc írta a szöveget, s a dalt el is énekelhette, mert az LGT-s Karácsony János nem vállalta a felkérést. A filmet egyébként egymillió-kettőszázezer néző látta, a címadó sláger pedig nyolc hónapig vezette a honi slágerlistát. Demjén azonban másban is toplistás: az egyik legfoglalkoztatottabb magyar muzsikus: ez idáig mintegy 150 albumon közreműködött, s a felmérések szerint a legtöbbet játszott magyar dalok listáján szintén az ő szerzeményei állnak az első helyen. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 12.21.

Tovább olvasom