Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Negyven év után fiú született a japán császári családban

Több mint 40 év óta először kisfiú született szerdán a japán császári családban. Kiko hercegnő, a császár kisebbik fiának, Akisino hercegnek a felesége császármetszéssel hozta világra az újszülöttet.
A trónöröklési sorrendben - nagybátyja, Naruhito herceg és édesapja, Akisino herceg után - harmadik helyen álló kisfiú megszületésével elcsitulhatnak a viták arról, kell-e törvényt módosítani, hogy a császár valamelyik lányunokája foglalhassa el a több ezer éves Krizantém trónt, ami a jelenlegi törvények szerint csak férfiágon öröklődik.

A 46 éves Naruhito hercegnek és 42 éves feleségének, Maszako hercegnőnek egy kislánya van, a négyéves Aiko hercegnő. Az 1965-ben született Akisino herceg és 39 éves felesége két kislánnyal büszkélkedhetett eddig, Mako hercegnő 14 éves, Kako hercegnő pedig 11 éves.

A japán császári családnak nincs politikai hatalma, és a Japán vereségével véget ért II. világháború után Hirohito császár lemondott isteni eredetéről. Mindazonáltal Japánban a császári családot szeretik, és a monarchia intézményét mély tisztelet övezi. A világ legrégebbi, 2600 éves dinasztiája Amateraszu napistennőtől eredezteti magát. Japán 125 császára közül nyolcan voltak nők, közülük az utolsó az XVIII. században uralkodott. A Krizantém trón birtokosai többnyire szimbolikus figurák voltak, a valódi hatalmat vagy egy befolyásos család vagy egy katonai vezető, sógun gyakorolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerünk a bosnyák válogatott ellen?

Tovább olvasom