Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Negyven év szolgálat Sokorón

„ Szeretni kell az embereket” – összegezte a közszolgálat lényegét Katona Kálmán, aki Écs jegyzőjeként, negyven év munka után vonult nyugdíjba nyáron.
A Rábaközben született, de ízig-vérig sokoróivá vált Katona Kálmán, aki vb-titkárként és jegyzőként negyven évet töltött Osliban, Pannonhalmán, Écsen, és – helyettesítőként – a környező településeken. Nem titkolja, utolsó munkahelye, Écs volt számára a legkedvesebb, talán a falu lakói miatt.
– Az écsi emberek egy irányba húznak, minden szempontból nagy az összetartás köztük. Écs egy ideális magyar falu képét mutatja: életképes, nem halódik, mint sok más település, hanem folyamatosan fejlődik. Jó itt lakni – mondja, miközben visszatekint az elmúlt évtizedekre.
S hogy mire a legbüszkébb? Talán arra a másfél milliárdos szennyvízberuházásra, amelynek Écs volt a gesztora, s amelynek véghezviteléből ő is alaposan kivette a részét. „Ekkora feladat csak egyszer adódik az ember életében” – vallja, miközben nem feledkezik meg a munkájával járó mindennapi örömökről sem: közel háromszáz esküvőt tartott, ötven keresztelőn vett részt, s mivel az idő megszépíti az emlékeket, a temetésekre és a szabálysértésekre inkább nem gondol vissza...
A nyugalmazott jegyzőnek negyven év után nem könnyű felidéznie a legemlékezetesebb pillanatot, kis gondolkodás után mégis sikerül.
– Az első önkormányzati választásokon, 1990-ben tanúja lehettem, hogy az ország elsőként megválasztott polgármestere az egyik „falumból”, Győrasszonyfáról került ki. Amikor megválasztották, a hírt felkapta a média, jöttek a tévések, s mindannyian átéreztük a pillanat jelentőségét. Emlékezetes esemény volt, igazi mérföldkő – mondja Katona Kálmán, majd a lelkemre köti: el ne felejtsem megemlíteni a cikkben a feleségét, Terkát, akinek sokat köszönhet, hiszen biztosította számára a nyugodt családi hátteret.
A volt jegyző most sem tétlenkedik: mint mondja, a szellemi munka után jólesik egy kis kertészkedés, fűnyírás, permetezés, na meg ott a négy unoka is. Ennyi év után a hivatalos ügyekkel sem lehet teljesen szakítani: minden héten bejár a hivatalba, s körülnéz, hogy állnak a falu ügyei. Máshogy nem is lehetne, hiszen ma is azt teszi, ami nélkül bevallása szerint nem lehet közszolgálatot jól végezni: szeretni kell az embereket, meghallgatni a gondjaikat, s osztozni az örömükben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.12.

Tovább olvasom