Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Negyven év munka után nyugdíjba mehetnek a nők

Negyven évnyi munkaviszony után nyugdíjba vonulhat minden nő - a kormány erről szóló törvényjavaslatát hétfőn fogadta el a parlament 254 igen, 15 nem és 73 tartózkodással.

Jövő évtől az életkortól függetlenül az öregségi teljes nyugdíjra lesz jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

A jogszabály szerint jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

Az öregségi teljes nyugdíj a 40 éves jogosultsági idő ellenére nem lesz megállapítható, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet - rögzíti a törvény.

Öt gyermek felnevelése esetén viszont egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje.

Az új szabályozás más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.
Egy beszavazott módosítással a törvénynek a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira vonatkozó része csak 2011. március 1-jén lép hatályba.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság tájékoztatása szerint ha az érintettek 75-100 százaléka él a kedvezmény lehetőségével, és nyugdíjba megy, akkor ez az első évben, azaz 2011-ben 18-24 ezer nőt érinthet. Ez hozzávetőleg 30-35 milliárd forint kiadást jelent.

A törvény módosítja a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény más passzusait is. Egyebek közt kimondja a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése kapcsán, hogy a nyugellátás és a baleseti járadék összegét - a januári emelés végrehajtását megelőzően - meg kell emelni az egyösszegű kifizetés összegének alapjául szolgáló, kormányrendeletben meghatározott százalékos mérték egy tizenketted részével. E passzus indoklása azt rögzíti: a módosítás szerint a nyugdíj összegét januárban először az előző év novemberében teljesített egyösszegű kifizetés alapjául szolgáló százalékos mérték egy tizenkettedével kell megemelni és az így kapott összeget kell a januári emelés mértékével emelni, mivel a hatályos szabály szerint nehezen hajtható végre a novemberi egyösszegű kifizetés beépítése a januári nyugdíjba.

Olvasóink írták

 • 18. gjozsi88 2010. december 22. 12:17
  „17!
  Nem a cikkben van, hanem a törvényben.....!
  Az állami nyugdíj kassza soha nincs feltöltve....azt minden hónapban a befizetett járulékodat, AZONNAL kifizetik az akkori nyugdíjasoknak! Ez a felosztó-kirovó rendszer elve, melyet már most ki kell egésziteni költségvetés egyébb bevételeivel! Az idei évben 598 milliárddal (miközben a magánpénztári járulék ebből csak 360 milliárdot pótol az eltérités után) egyre jobban fogy a befizető és nő a kifizető száma....!
  Persze a magánpénztári vagyont most üritik ki.....!
  Az lassan töltödött....eddig, élt 12 évet!”
 • 17. AntiFricc 2010. december 21. 23:08
  „11 gjozsi88
  A 8 év az jelenleg van vagy a módosítás után lesz? A cikkben nem találom, bár lehet a részleteket itt nem írták le.
  Bár mit is foglalkozok ezzel, nekem úgysem lesz nyugdíjam. Mire oda kerülök, már üres lesz az én pénzemmel is feltöltött kassza...”
 • 16. umberto 2010. december 21. 22:51
  „Már csak az a "baj", hogy a nők elvileg 8-9 évvel tovább élnek a "lazsáló" [b.ildi] és ugyanakkor magasabb bérű - tehát magasabb nyugdíjjárulékot fizető férfiaknál, akik viszont jó eséllyel meghalnak infarktusban az 50-es éveikben, így egy fillér nyugdíjat nem vesznek fel.

  Szerintem meg a férfiaknak kéne kb. 5 évvel korábban nyugdíjba menniük, akkor volna egyenlőség.

  Üdv.”
 • 15. Rinpócse 2010. december 21. 19:42
  „Férfiaknak beszámít a nyugdíjba a szakmunkásképző,a nőknek kivették a 40 évből,pedig Ők anno végigdolgozták a 3 évet,miért a különbség ?”
 • 14. Liv66 2010. december 21. 19:00
  „Az öregségi teljes nyugdíj a 40 éves jogosultsági idő ellenére nem lesz megállapítható, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet - rögzíti a törvény.

  Kérlek segítsetek , mert nem értem ezt a mondatot. Aki ápolási díjon van annak 30 évet kell csak ledolgozni?? Nem értem !”
 • 13. gjozsi88 2010. december 21. 17:53
  „b. ildi57!

  Az tetszik, hogy a nők két frontos helytállását elismerik.....de vajon a harmadik front nyitást, a tanulást miért nem?
  Mitől több a kettő, mint a három.....!
  Arról nem beszélve, hogy azt elfelejtették igérni a kampányban, hogy mindezt egy fél %-os nyugdij járulék emeléssel valósítanák meg....!
  Ugye ez igy korrektebb lett volna!”
 • 12. b.ildi57 2010. december 21. 17:36
  „Goldmund!

  Egyáltalán nem háborog a lelkünk a megkülönböztetésen mert ennek legalább van alapja. Általában munka után nem a férfiak rohannak az oviba vagy suli elé a gyerekekért aztán haza főzni, mosni, takarítani a gyereket kikérdezni stb és amikor apuci este akar valamit csodálkozik hogy hulla fáradt a feleség. Tisztelet a kivételnek de a férfiak többsége otthon nem csinál semmit, nem segít a feleségének mert Ő fáradt.”
 • 11. gjozsi88 2010. december 21. 17:10
  „AntiFricc
  Max 8 év számitható be....!”
 • 10. AntiFricc 2010. december 21. 14:57
  „Ha egy nő 14 gyereket szül, kap 14x3=42 évig GYES-t. Tehát elméletben dolgoznia sem kell és kapja a nyugdíjat?
  Kisebbségnek micsoda egyszerű: elkezd szülni 5 évesen (talán ez a rekord most), 44 évesen, terhesen már tudhatja is, hogy nem kell neki dolgozni soha többet.”
 • 9. Túrabakancs 2010. december 21. 13:55
  „Most már csak a férfiak várható élettartamát kellene valahogy "megemelni",
  mert ez a 63-66-év nagyon problemás. A nők meg még 86-évesen is
  viháncolnak...szerencsére! :)”
 • 8. Goldmund 2010. december 21. 10:41
  „Egyetértek a rendelettel. Sőt, szerintem férfiak részére is megengedhetnék. Gondoljatok bele: aki 18 éves korában elkezd dolgozni (ÉS FOLYAMATOSAN LEGÁLISAN DOLGOZIK!!!), 58 éves korára szedi össze a 40 évet. Más meg még 10 évig ellébecol alibi-főiskolai szakokon, apuci-anyuci pénzén, utána meg évekig munkanélküli, mert nem talál a fene nagy képzettségéhez méltó állást. Logikus, hogy ő dolgozzon 65 éves koráig.

  De azért egy cinikus kérdésem lenne a bőőőőősz feministákhoz!
  Most nem háborog a lelkük a férfiak és nők közti megkülönböztetésen??? :-)))))))))”
 • 7. Flenegen 2010. december 21. 08:56
  „Hát, érdekes....”
 • 6. Phobos 2010. december 21. 08:39
  „Az a baj, hogy + 1 érv, hogy az állami nyugdíj rendszer összeomlik.”
 • 5. AHA 2010. december 21. 07:51
  „:D
  Butaság ami megaláz téged.”
 • 4. mosonmegye 2010. december 21. 07:51
  „onem te majd csak janikával együtt mész nyugdíjba.
  Azon ellenben fel lehetnél háborodva amikor a rendőrségi és határőrségi irodisták, akik nem civilek voltak a fakabátokkal együtt szintén elhúztak a szennyesbe 30-40 éves korukba, hogy 1989, 90-ben a pártbiziottsági dolgozók nagy része (mi is volt a titulusuk: MUNKÁS!) úgy mentek nyugdíjba mint a rossebb. Nézzed csak meg a volt mosonmagyaróvári pártbizottság vezérkarát.
  Különben ebben az országban rendes munkát, egymás segítését soha nem várhatjuk el, amíg az irigység, a kapzsiság, nem kerül háttérbe. A marxista-leninista emlőkön nevelkedett "oktató" réteg mindent megtett ennek a kialakulásáért. Azonban amíg más volt szocialista országban, még a volt Szovjetunió területén ez ismeretlen itt a óhitű "emberbarát" tanok annyira gyökeret vertek, hogy még a meg sem született csecsemő is ezt gajdolja.”
 • 3. onem 2010. december 21. 07:45
  „Népszerű, garantált ígéret = becsapás, átverés, hazugság, megalázás!
  a 2/3-os többségnek nincs édesanyjuk?”
 • 2. AHA 2010. december 21. 05:49
  „onem
  Kérdezd meg anyádtól,ő ugyanezt gondolja?”
 • 1. onem 2010. december 20. 22:20
  „diszkriminatív, sértő, megalázó, megosztó...álszent...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sajtószabadságért tüntettek civilek Budapesten

Az új médiaszabályozás elleni tiltakozást a Facebookon szervezték, főként egyetemisták a Szabadság térre. Tovább olvasom