Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Negyven év felett ajánlott és ingyenes a tüdőszűrés

Győr-Moson-Sopron - Minimum elgondolkodtató, ha valahol valóban több ezer forintot kérnek egy tüdőszűrésért, mint ahogy ezt hallhattuk különböző riportokban. Annyi biztos, hogy a rendelet szerint 855-öt (nálunk jelenleg 850-et) fizet az a 40 év alatti lakó, aki munkaalkalmassági vizsgálatra jön, 40 felett pedig ingyenes a szűrés.

A tüdőszűrésnek története van. Na nem a harmincas vagy az ötvenes évekre gondolunk: az elmúlt esztendőkben is annyi volt az életbe lépett, majd eltörölt szabály, hogy nem csoda, ha teljes káosz uralkodik a fejekben. Még alig több mint három éve mindenki behívót kapott, s valaki ma is hiába várja, hogy megérkezzen a tüdőgondozó értesítése, ami nálunk nem tette ugyan kötelezővé, de ajánlotta a szűrést a felnőtt korosztálynak. Jött aztán a beutaló ideje 2007 nyarán, innentől kezdve még bárki mehetett a tüdőszűrésre, de csak orvosi javaslatra (mivel a mi megyénkben 25 százezrelék alatti a tbc előfordulási aránya).

Az igazi anomália viszont a vizitdíj korszakát kísérte. Maga a szűrés ingyenes volt, de az orvosnál így is, úgy is letettük a 300 forintot, jóllehet a jogalkotó ezt fordított logikának tekintette, mivel alapvetése szerint a beteg nem azért megy orvoshoz, hogy beutalót kérjen, hanem azért, hogy megvizsgálják. A változások miatt ekkor egyébként felére csökkent a tüdőgondozóba érkezők száma: 2006-ig közel évi 60 ezret, 2008-ban már csak 30 ezret röntgeneztek meg.

A vizitdíj eltörlésén kívül még két fontos változás történt azóta: az egyik, hogy tavaly nyáron ismét beindult nálunk a mobil járat. Kapacitás hiányában csak a megye egy részében tud működni, elsősorban a győri, csornai és mosonmagyaróvári tüdőgondozók területén. A másik változás, hogy jelenleg a 40 év feletti lakosság beutaló nélkül – s természetesen ingyenesen – kérhet tüdőszűrést. A szakmai kollégiumok ugyanakkor úgy foglaltak állást, hogy a 40 év alattiak tömeges szűrése nem indokolt, ezért puszta kíváncsiságból, megszokásból már senki ne menjen be a pulmonológiai gondozóba a fiatalabb korosztályból.

Győri kórház, pulmonológia: Fábián Andrea asszisztens Gulyás László győri lakost röntgenezi. A férfi minden évben elvégezteti a szűrést. Fotó: Krizsán
Győri kórház, pulmonológia: Fábián Andrea asszisztens Gulyás László győri lakost röntgenezi. A férfi minden évben elvégezteti a szűrést. Fotó: Krizsán

Dr. Czompó Márta, a megyei kórház gondozójának vezető főorvosa elmondta: a szakmai vezetés azért döntött így, mert a 40 év alattiak körében igen kicsi a tüdődaganatos megbetegedések aránya ahhoz, hogy továbbra is százezreket szűrjenek meg, kitéve őket a sugárterhelésnek. Igaz ugyan, hogy a röntgen nemcsak a rákot, de például a tüdőgyulladást is kimutatja, viszont ennek felismerése az orvos feladata, aki gyanú esetén mellkasröntgenre utalja a beteget, s ez szintén ingyenes.

Fizetni pedig csakis akkor kell – jelenleg 850 forintot –, ha egy 40 év alatti lakos alkalmassági vizsgálatot kér, mert leendő munkahelye ezt megköveteli, legyen szó pincérkedésről vagy éppen gyerekgondozásról. Ebben az esetben egyébként beutaló is szükséges, melyet a háziorvos vagy üzemorvos állíthat ki – tájékoztatott a főorvos.

Negyven év felett viszont továbbra is ajánlott a szűrés, jóllehet külön behívót már senki nem fog kapni megyénkben. Viszont a számok is mutatják, hogy a tüdődaganatot csak a korai stádiumban lehet műtéttel eltávolítani. Sajnos – avatott be a statisztikába Dr. Czompó Márta – a 2008-ban diagnosztizált 124 rákos betegből 20–30 százalékot emelt ki a tüdőszűrés és már csak 22 beteget lehetett megműteni. Ami pedig a tbc-t illeti – ami miatt a tömeges tüdőszűrést hajdan megszervezték –, tavaly 32 új beteget jelentettek a győri tüdőgondozóban. Ez háromszorosa volt a 2007-es számnak, de a növekedés a gyakoribb vizsgálatnak, vagyis a mobil szűrés ismételt beindításának is köszönhető. ˝Sajnos – tette hozzá a vezető főorvos – nem lehet tudni, hogy azokon a területeken, ahova nem tudunk kimenni a szűrőbusszal, hány új esetet lehetne felfedezni.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman a megyéből Brüsszelbe

Sopron–Budapest - Járóka Lívia, Szájer József és Áder János személyében három olyan képviselő… Tovább olvasom