Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Négyszer több határozat a hivatalban

A megalakulása tizenöt éves jubileumát ünneplő megyei közigazgatási hivatal tavaly négyszer annyi határozatot hozott, mint 1991-ben. A növekedés a sokkal több hatáskör eredménye.
A megyei közigazgatási hivatal – pontosabban jogelődje, az 1994-ig működő köztársasági megbízotti hivatal – tizenöt évvel ezelőtt 8 elsőfokú és 686 másodfokú határozatot hozott. A két szám tavaly már 2114 és 924 volt – ez az egyik legérdekesebb megállapítás abban az összeállításban, amelyet a hivatal működésének másfél évtizedes jubileumára készítettek.
Dr. Németh Éva hivatalvezető a Kisalföldnek elmondta: az ügyszám hatalmas növekedése elsősorban az egyre bővülő feladatköröknek tudható be. Így az évek során hozzájuk került például a külföldiek ingatlanszerzésének engedélyezése, az építésfelügyelet, a magyarigazolványok kiadása, az okmányirodák és a népesség-nyilvántartás szakmai és technikai felügyelete, a választói névjegyzék elkészítése, a megyei és a regionális területfejlesztési tanács, a többcélú kistérségi társulások, valamint a kisebbségi önkormányzatok törvényességi ellenőrzése, a képzések-továbbképzések szervezése, szervezetileg pedig számos hatáskörrel a fogyasztóvédelem, valamint a szociális és gyámhivatal. Egy időben nagy munkát jelentett a bevándorlás, valamint a polgári és a fegyver nélküli katonai szolgálat ügyeinek intézése. Az intézmény ma 71 munkatárssal dolgozik, nem egészen duplájával, mint 1995-ben.
Dr. Németh Éva hangsúlyozta: az első- és másodfokú hatósági jogkörön, valamint a köztisztviselők képzésén-továbbképzésén kívül legfontosabb feladatuk az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése maradt. A munka nagyságát jelzi, hogy a képviselő-testületek 1991-ben 901 rendeletet és 9867 határozatot hoztak, tavaly már 3114-et, illetve 18.142-t. A hivatal az első szabad választások utáni évben a rendeletek több mint egynegyedére, a határozatok 6 százalékára tett észrevételt törvénysértés miatt. Két éve az európai uniós csatlakozást követő jogszabályváltozások miatt emelkedett ugyan a törvénysértések száma, de ez 2005-re 16, illetve 1 százalékra esett vissza.
A hivatalvezető kiemelte: továbbra is minden szakterületen a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, amit leginkább a helyhatósági apparátus szakmai segítésével érnek el. Ezt megkönnyíti, hogy 2007 végéig országos szinten 3,4 milliárd forint jut európai uniós forrásból a közigazgatás megújítására és megerősítésére, s ennek révén számos képzést nyújt a hivatal az önkormányzati szakemberek számára.
A megyei közigazgatási hivatal kiemelt feladata, hogy koordinálja a területi államigazgatási szervek tevékenységét. Ennek keretét az 1997 októberében megalakult megyei államigazgatási kollégium adja. Nagy szerepe van a több ágazatot érintő kormányzati döntések végrehajtásában, a hatósági ellenőrzések összehangolásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztotta a földön fekvő áldozatát

Megvert egy 15 éves fiút, majd a földön fekvő áldozatát ki is fosztotta egy ismeretlen vasárnapra… Tovább olvasom